A Ford rendőrautója megsüti a koronavírust

2020 / 05 / 28 / Felkai Ádám
A Ford rendőrautója megsüti a koronavírust
Mi lenne, ha a SARS-CoV-2 vírust hőkezeléssel nyírnánk ki a kocsik belsejében? – fogant meg az ötlet március végén a Ford mérnökeinek a fejében.

A csapat ezután segítséget kért az Ohio Állami Egyetem tudósaitól, hogy meghatározzák a hőkezelés fokát és időtartalmát, ami a vírus kiirtásához szükséges. Ezután már „csak” a sütés folyamatát kellett kidolgozni.

Az eljárás a gyakorlatban a következőképp fest: miután a tiszt meggyőződött arról, hogy a járőrkocsi üres, kiszáll belőle, és elindíthatja a belső tér hőkezelését (Interior Cabin Heat Soak). A folyamat a 2016-os vagy annál későbbi modellek esetén egy gombkombináció lenyomásával kezdeményezhető. Az ennél idősebb járművek esetén egy külső eszközre is szükség lesz.

A folyamat az indítást követően értesítést rak ki a műszerfalra, illetve a jármű fényszóróit és lámpáit is felvillantja egy meghatározott minta szerint, hogy figyelmeztesse a környéken tartózkodókat. Ezután felpörög a motor, és a szellőzőrendszer forró levegőt fúj be az utastérbe, hogy 15 percen át felfűtse azt 56 Celsius fokra. Miután ennek vége, a kocsi lehűti magát, és fényfelvillanással jelzi, hogy a folyamat véget ért.

A Ford állítása szerint ez a módszer megszabadít a gépkocsi felületein, akár a nehezen hozzáférhető helyeken is a vírusok 99 százalékától méghozzá bármiféle extra vegyszeres kezelés nélkül. A Ford rendőrautók minderre egy szoftveres frissítés után lesznek képesek, amely a 2013-2019 közötti Police Interceptor Utility modellekhez elérhető.

(Kép: Flickr/pdpolicecars/pdpolicecars)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
A leendő elektromos személyszállító vezetéséhez pilóta engedélyre sincs szükség
Az Upwards Aero szerint a jármű egyesíteni fogja a helikopter sokoldalúságát a kisrepülőgépek hatékonyságával, a vadászgépek hajtóerejével és az olasz szuperautók luxuskényelmével.
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Merkava: Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával is felvértezett tankja
Az izraeli védelmi erők bemutatták a Merkava alapharckocsi legújabb generációját, amelyben már mesterséges intelligencia is asszisztál. Az első ötödik generációs tankokat már le is szállították.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.