A Ford új elektromos pick-upja három napig tud ellátni egy teljes házat árammal

2022 / 06 / 09 / Pőcze Balázs
A Ford új elektromos pick-upja három napig tud ellátni egy teljes házat árammal
A Ford nemrég bemutatott, elektromos F-150 Lightningjának az egyik legkülönlegesebb képessége a kétirányú töltés: az autót nem csak tölteni lehet, hanem az tölteni is tud. Akár egy teljes házat, akár egy elakadt Teslát.

Az Egyesült Államokban soha nem volt annyi áramkimaradás, mint 2020-ban. Az év során minden amerikai átlagosan nyolc órát töltött elektromosság nélkül, ami kétszer több, mint a 2013 és 2016 között rögzített értékek. Ennek a nyolc órának a háromnegyede olyan nagy, előre nem látható eseményeknek a következménye, mint a hurrikánok és a trópusi viharok. Ezért sem meglepő, hogy a Ford büszke rá, hogy elsőként gyártottak Amerikában olyan elektromos autót, amely egy teljes otthont el tud látni árammal - számol be az Interesting Engineering. A nagy hatótávolságú F-150-es 131 kWh kapacitású akkumulátora több mint három napon át képes biztosítani az elektromosságot az átlagosan napi harminc kWh-t fogyasztó lakásoknak. A cég szerint ezt akár tíz napra is nyújthatja, ha a háznak van valamilyen másodlagos energiaforrása, például napeleme. Egy helyi közművállalat vezetője szerint ezek a "kicsinyített erőművek" efeledtethetik a helyiekkel a hálózati hibákból adódó vészhelyzeteket.

A rendszer működését persze nem úgy kell elképzelni, hogy bedugom egy konnektorba az autót és rükvercbe teszem az akksit.

A házat fel kell szerelni egy Ford Charge Station Proval és egy úgynevezett otthoni integrációs rendszerrel, amely lehetővé teszi az ingatlan elektromos hálózatának az újraindítását, illetve az elektromosság kétirányú áramlását. A Ford szerint így nem csak az otthoni, kisebb tartalék akkumulátoroknál nyújtanak jobb megoldást, hanem természetesen a korábban megszokott dízel generátoroknál is.

A Ford életében kritikus lesz az F-150 sikere, hiszen az Egyesült Államokban eladott új autók tizenhat százaléka pickup; ennél csak crossoverből értékesítenek többet, körülbelül két és félszer annyit. Épp ezért büszkék arra, hogy megelőzték a Tesla Cybertruckját, de a Ram és a Chevrolet hasonló modelljeit is. Amíg tart az előnyük, igyekeznek borsot törni a konkurensek orra alá: a The Verge cikke szerint egyes vásárlóknak egy olyan töltő csatlakozót is adtak az F-150-ekhez, amellyel kifejezetten elakadt Teslákat lehet újra működésre bírni.

(Borítókép: Ford)

Hatalmas lendülettel robbant be a piacra a legújabb amerikai villanyautógyártó A Rivian eddig alig néhány száz autót szállított le, de a piaci kapitalizációjuk alapján máris a világ ötödik legnagyobb autógyártójának számítanak.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.