A Ford új elektromos pick-upja három napig tud ellátni egy teljes házat árammal

2022 / 06 / 09 / Pőcze Balázs
A Ford új elektromos pick-upja három napig tud ellátni egy teljes házat árammal
A Ford nemrég bemutatott, elektromos F-150 Lightningjának az egyik legkülönlegesebb képessége a kétirányú töltés: az autót nem csak tölteni lehet, hanem az tölteni is tud. Akár egy teljes házat, akár egy elakadt Teslát.

Az Egyesült Államokban soha nem volt annyi áramkimaradás, mint 2020-ban. Az év során minden amerikai átlagosan nyolc órát töltött elektromosság nélkül, ami kétszer több, mint a 2013 és 2016 között rögzített értékek. Ennek a nyolc órának a háromnegyede olyan nagy, előre nem látható eseményeknek a következménye, mint a hurrikánok és a trópusi viharok. Ezért sem meglepő, hogy a Ford büszke rá, hogy elsőként gyártottak Amerikában olyan elektromos autót, amely egy teljes otthont el tud látni árammal - számol be az Interesting Engineering. A nagy hatótávolságú F-150-es 131 kWh kapacitású akkumulátora több mint három napon át képes biztosítani az elektromosságot az átlagosan napi harminc kWh-t fogyasztó lakásoknak. A cég szerint ezt akár tíz napra is nyújthatja, ha a háznak van valamilyen másodlagos energiaforrása, például napeleme. Egy helyi közművállalat vezetője szerint ezek a "kicsinyített erőművek" efeledtethetik a helyiekkel a hálózati hibákból adódó vészhelyzeteket.

A rendszer működését persze nem úgy kell elképzelni, hogy bedugom egy konnektorba az autót és rükvercbe teszem az akksit.

A házat fel kell szerelni egy Ford Charge Station Proval és egy úgynevezett otthoni integrációs rendszerrel, amely lehetővé teszi az ingatlan elektromos hálózatának az újraindítását, illetve az elektromosság kétirányú áramlását. A Ford szerint így nem csak az otthoni, kisebb tartalék akkumulátoroknál nyújtanak jobb megoldást, hanem természetesen a korábban megszokott dízel generátoroknál is.

A Ford életében kritikus lesz az F-150 sikere, hiszen az Egyesült Államokban eladott új autók tizenhat százaléka pickup; ennél csak crossoverből értékesítenek többet, körülbelül két és félszer annyit. Épp ezért büszkék arra, hogy megelőzték a Tesla Cybertruckját, de a Ram és a Chevrolet hasonló modelljeit is. Amíg tart az előnyük, igyekeznek borsot törni a konkurensek orra alá: a The Verge cikke szerint egyes vásárlóknak egy olyan töltő csatlakozót is adtak az F-150-ekhez, amellyel kifejezetten elakadt Teslákat lehet újra működésre bírni.

(Borítókép: Ford)

Hatalmas lendülettel robbant be a piacra a legújabb amerikai villanyautógyártó A Rivian eddig alig néhány száz autót szállított le, de a piaci kapitalizációjuk alapján máris a világ ötödik legnagyobb autógyártójának számítanak.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.