A Forint App segít megmondani, hogy hamis-e a bankónk

2019 / 12 / 16 / Felkai Ádám
A Forint App segít megmondani, hogy hamis-e a bankónk
Képzeljük el, hogy amolyan tisztességes drogkereskedők vagyunk, akik épp most tettek szert pár tonna kokainra! Ezt próbáljuk épp elsózni egy kellemes vasárnap este egy parkolóház legfelső szintjén. Üzletfeleink leszámolnak nekünk három aktatáskányi forintot (tegyük fel azt is, hogy ennyire hazafiasak is vagyunk, és nem bajlódunk mindenféle euróval: ragaszkodunk a jó magyar fizetőeszközhöz).

Honnan tudjuk, hogy partnereink is olyan tisztességesek-e, mint mi, és nem próbálnak meg hamis pénzzel átverni minket? A postára mégsem szaladhatunk el, ráadásul a közelben egy sincs nyitva. Hála a Magyar Nemzeti Bank új alkalmazásának mostantól már emiatt sem kell, hogy főjön a fejünk. Legalábbis elvileg.

Új pénz, új app

A Forint App nevű applikáció elkészültének apropója, hogy az év végéig lezárul az MNB 2014-ben indult bankjegymegújítási programja, és az alkalmazás lényegében az új bankjegyek biztonsági elemeinek azonosítására szolgál. Persze ha letöltöttük, már rögtön az első képernyőn figyelmeztetést kapunk, hogy a szoftver használata nem minősül szakértői vizsgálatnak, szóval ha nagyon érdekel minket a nálunk lévő készpénz valódisága, úgy azzal továbbra is kénytelenek vagyunk elbattyogni a postára vagy a bankba. Esetleg az MNB lakossági pénztárába.

Ugyanakkor a Forint App elég professzionális, ahogy az MNB honlapja fogalmaz:

„A bankjegycsere program keretében a Magyar Nemzeti Bank szakértőinek bevonásával a megújított forint bankjegyekbe – a világon elsőként – egy különleges biztonsági kód is került, ami szabad szemmel nem, csak kizárólag a most bemutatott Forint App segítségével ellenőrizhető. […] A Forint App nem hasonlítható össze más hasonló alkalmazásokkal, mert nem egyszerű képfelismerést, hanem a jegybank szakértőivel közösen fejlesztett egyedi algoritmust használ.”

Letöltés

Az applikáció sajnos csak androidos telefonra érhető el, és nem túl aprócska, egész pontosan 386 megabájtos mérettel büszkélkedhet. A megnyitás után érkezik a figyelmeztetés, hogy a szoftver használata nem minősül szakértői vizsgálatnak, illetve az MNB nem vállal felelősséget a telefonunkban esetleg okozott károkért. Nagyjából tehát a szokásos. Ezután ki kell választanunk a készüléket, amelyen a szoftvert használjuk. Mi egy LG Q7-tel próbáltuk ki.

 

Igazi-e a pénzem?

Az applikáció a főképernyőn két lehetőséget kínál: vagy pénzt ellenőrzünk vagy kipróbáljuk a kiterjesztett valóságot. Persze kinek van kedve játszadozni, amíg azt sem tudja, hogy hamis pénzzel rohangál-e?

A pénztárcámban háromféle bankó akadt: tízezres, ezres és kétezres. Először az ezresre küldtem rá a programot. Mindez úgy néz ki, hogy a képernyőn megjelenő mintát kell a pénzen található fölé helyeznünk, azzal szinkronba hoznunk. Sajnos az alkalmazás meglehetősen szigorú, hajszálpontos illeszkedést vár el, és egy enyhe remegés esetén máris újrakezdi az agyalást.

Sok éves Elder Scrolls és Fallout zártöréssel a hátam mögött sem voltam erre felkészülve, vagy csak a szoftver hivatalossága által kiváltott izgalomtól fogott el a kézremegés – nem tudom, de annyi biztos, hogy az ezresemet egyszerűen nem ismerte fel.

 

Második körben tehát a tízezressel próbáltam szerencsét. Láss csodát, ez már tetszett neki, nem túl könnyen ugyan, de felismerte, hogy valódi, ropogós, magyar tízezer forintos hever kiterítve a kanapén. Még tettem egy próbát a kétezer forintossal, de azt aztán ideje korán feladtam.

Nem feltétlen gazdasági értelemben, de feltámad a forint!

Most, hogy megbizonyosodtam a bankóm valódiságáról, és ezzel hatalmas kő esett le a szívemről, jöhetett a felhőtlen szórakozás. Ehhez meg kell fordítanunk a papírpénzt, hogy a kamera a hátoldalt lássa. Itt is be kellett illeszteni egy keretbe, de ezúttal megengedőbb az applikáció, és gyorsan kinőtt a tízezer forintos hátoldalán az Esztergomi bazilika amolyan „trónok harcás” makettja. Ha rábökünk egy ikonra, bent találjuk magunkat a templomban, és körbenézhetünk.

A gyerekeket már ez lenyűgözte, pedig a jópofaságnak még nincs is vége. A kétezer forintos hátoldaláról ugyanis egy pergamenlap és egy lúdtoll reppent fel, és nyilatkozatot írhattunk Bethlen Gáborként. Ha végeztünk, még a fejedelmi szignónkat is rábökhettük. Amúgy a kiterjesztett valóság külön fotómódot is kínál, az illusztrációnak használt képek is innen származnak mind.

Sajnos a visegrádi Herkules-kút az ezer forintos hátoldalán nem járt semmilyen hatással. Úgy tűnik, ezzel bankjeggyel lehet valami problémája az MNB-nek.

Hé, pénzt még nem is hamisítottunk!

Utólag jutott eszembe, hogy ki kellene próbálni a szoftvert hamis pénzzel is, mi történik olyankor: rajtam üt-e a TEK mondjuk? Sajnos amennyire tudom, háztartásunkban ilyesmiből nem sok akad, de szerencsére a gyereknek van egy rakás fénymásolt pénze, amivel boltosat szoktak játszani. Ez persze nem a legjobb hamisítvány, hiszen fekete-fehér, kicsit el is van mosódva, de ha már ilyen jól elszórakoztunk vele, jutalomfalatnak a szoftver megérdemli ezt. Végül sajnos pont annyira nem ismerte ezt fel, mint az ezer forintost, szóval csak ugrált rajta a keret.

Engedjük meg, hogy az ennyire nyilvánvaló „hamisítványok” egyszerűen az applikáció méltóságán aluliak.

Ajánlanám-e tisztességes drogcsempészeknek?

Határozottan nem. Amúgy is elég feszült lehet a helyzet egy ilyen üzlet lebonyolításakor, a szoftver pedig tökéletes szem-kéz koordinációt, kvantum szinten kimért lapos felületet és szépen vasalt bankókat igényel. Persze ha az ezredik sikertelen próbálkozás után frusztrációnkban mindenkit szitává lőttünk magunk körül, idegnyugtatóként fényképezgethetünk az Esztergomi bazilikában.

(Kép: MNB, Pixabay, Felkai Ádám)


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.