A Galactic 01 és 02 után elindul a rendszeres kereskedelmi űrutazási szolgáltatás

2023 / 06 / 16 / Bobák Zsófia
A Galactic 01 és 02 után elindul a rendszeres kereskedelmi űrutazási szolgáltatás
Havonta, majd a Delta-osztályú gépek megjelenése után hetente indulnak a Virgin Galactic gépei, hogy a világűr peremére szállítsák az utasokat.

Richard Branson cége, a Virgin Galactic régóta teszteli űrrepülőgépét, a VSS Unity-t, amit a VMS Eve szállít a magasba, mielőtt a gép önállóan folytatja útját a világűr pereméig. A Unity-vel utazók nem érik el a Kármán-vonalat, csak szuborbitális úton vesznek részt, de a cég így is űrutazásként definiálja az élményt, amelyben hamarosan bárkinek része lehet, aki befizeti a meglehetősen borsos összeget a helyfoglalásért.

A Virgin Galactic bejelentése szerint ugyanis a Galactic 01 és a Galactic 02 utak után, augusztust követően, elindítják a folyamatosan üzemelő kereskedelmi űrutazási szolgáltatásukat, aminek keretében havi rendszerességgel szállítanak embereket a magasba. A június 27-30 között lezajló Galactic 01 lesz az előzetes tesztek utáni első, hivatalos kereskedelmi utazás, amelyen az Olasz Légierő három tagja vesz részt, akik tudományos kísérleteket végeznek mikrogravitációban. Az első privát űrhajós misszió, a Galactic 02 kijelölt időpontja augusztus és ezután már rendszeres járatok indulnak, hogy elvigyék a jelentkezőket rövid szuborbitális útjukra.

Az utasok a VSS Unity-val körülbelül 80 kilométeres magasságba jutnak, ahol néhány percre megtapasztalhatják a súlytalanság érzését, ezután máris visszatérnek a Földre, a gyors űrugrás azonban különleges élményt biztosít számukra: az utaskabin ablakain át láthatják a távoli Föld görbületét, mielőtt landolnak az új-mexikói Spaceport America állomáson. A jegyek nem olcsóak: 450 000 dollárba, vagyis 153 millió forintba kerül az út egy személy számára. A foglalás némileg bonyolultabb, mint egy átlagos repülőjárat esetében: először regisztrálni kell a Virgin Galactic honlapján, majd visszajelzés után ki kell tölteni egy jelentkezési lapot (Spaceflight Application), aminek elfogadása esetén egy videochaten keresztül zajló beszélgetés során bírálják el a foglalási igényt a cég munkatársai. Végül, ha minden jól alakul, egy 150 000 dolláros letétet is be kell fizetni a helyfoglalásra.

A Virgin Galactic egyelőre a VSS Unity-t használja majd a szolgáltatáshoz, de a Bell Textronnal és Qarbon Aerospace-szel együttműködésben fejlesztik a gép utódját is: a Delta-osztályú járművek már nem havonta, hanem hetente indulnak majd és hat utas szállítására lesznek alkalmasak a tervek szerint.

(Fotó: Virgin Galactic)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
Toyota lakóbuszban élnek majd az Artemis űrhajósai a Holdon
A Habitable Mobility Platform segítségével az asztronauták akár egy hónapot is eltölthetnek majd egyhuzamban az égitesten.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.