Richard Branson megcsinálta, feljutott a világűrbe a VSS Unity feldélzetén

2021 / 07 / 11 / Bobák Áron
Richard Branson megcsinálta, feljutott a világűrbe a VSS Unity feldélzetén
A Virgin Group alapítója a Virgin Galactic űrrepülőgépével érte el a 86 kilométeres magasságot. A sikeres teszt után Bransont hamarosan fizetős űrturisták tucatjai követhetik, ami új korszakot nyit az űrutazásban.

A 70 éves üzletember - aki a Forbes listája szerint jelenleg a világ 500. leggazdagabb embere - nem egyedül utazott az űrbe, az űrrepülőn rajta és a két pilótán kívül ott ült a cég három prominens képviselője is: Beth Moses, a cég űrhajós kiképzésének vezetője, Colin Bennett, a Virgin Galactic vezető mérnöke és Sirisha Bandla, a vállalat kormányzati kapcsolatokért és kutatásért felelős alelnöke. Ez volt a VSS Unity első útja, amikor a pilótákon kívül utasok is ültek az űrrepülőben.

Richard Bransont ma kilövik az űrbe A Virgin Galactic alapítója ezzel beelőzi Jeff Bezost, és nagy lépést tehet afelé, hogy egy új korszakot nyisson az űrutazás történetében.

A VSS Unity nagyjából negyven percnyi emelkedés után, magyar idő szerint 17.25-kor csatlakozott le a VMS Eve hordozórepülőről, majd a hangsebesség háromszorosát is túllépve, 3500 km/h-s sebességgel érte el a 86 kilométeres magasságot. Itt az utasok néhány perc erejéig a súlytalanság érzését is átélhették, miközben a kifejezetten ehhez az élményhez kifejlesztett utaskabin 17 ablakán keresztül csodálhatták meg a Földet.

A neheze még hátra volt, hiszen a VSS Unitynek vissza kellett térnie az új-mexikói Spaceport Americába, amihez az űrrepülőgépnek csinálnia kellett egy hátrabukfencet, miközben az állítható szárnyaira merőleges helyzetbe került. Miután lelassult, nagyjából 15 kilométeres magasságban, a VSS Unity felvette az eredeti formáját, majd a saját kerekein landolt az űrrepülőtéren. Maga az űrrepülés és a visszatérés az emelkedéshez képest egyébként nagyon gyorsan történt, hiszen a VMS Eve-ről való lecsatlakozástól számítva mindössze negyed óra telt el, mire a Unity földet ért a kifutópályán.

A cég alapítója még a vissztérés közben, az űrrepülőgép fedélzetéről bejelentkezett élőben, és elmondta, hog ez egy éltereszóló élmény volt, valamint megköszönte midnenkinek, aki közre működött abban, hogy megavlósulhasson. Bransonék sikeres tesztje azt jelenti, hogy a Virgin Galactic mindössze két tesztre van attól, hogy elkezdhessék a fizetős utasaikat is szállítani a világűrbe, és mivel a Szövetségi Légügyi Hivataltól már megkapták erre az engedélyt, a várakozások szerint erre már 2022-ben sor kerülhet.

Richard Branson a visszatérés után egy különleges nyereményjátékot is bejelentett, amelynek keretében bárki nyerhet egy párosjegyet a Virgin Galactic egyik első járatára. Ehhez nincs más teendőnk, mint regisztrálni az Omaze.com oldalán, és megadni az adatinkat. Bár a sorsoláson bárki részt vehet, a nyerési esélyeinket jelentősen növelhetjük, ha adakozunk is, egy ötdolláros adománnyal például már 50-szer vehetünk részt a sorsoláson, míg egy százdolláros adomány a kétezerszeresére növeli az esélyeinket. Az Omaze az adományokkal a Charities Aid Foundation Americát támogatja, ami számos különböző területen folytat jótékonysági tevékenységet. A sorsolásra szeptember 1-ig lehet regisztrálni, a nyerteseket pedig szeptember 29-én fogják kihirdetni.

(Borítókép: Richard Branson 2012-ben a Farnborough-i Nemzetközi Légibemutatón, háttérben a SpaceShipTwo, Fotó: In Pictures Ltd./Corbis via Getty Images)

További cikkek a témában:

Megkapta az engedélyt a Virgin Galactic, Richard Branson mehet az űrbe A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) pénteken adta ki az űrturizmussal foglalkozó cégnek azt az engedélyt, ami alapján megkezdhetik a kereskedelmi szolgáltatást.

A világ leggazdagabb emberei azon versenyeznek, hogy ki jut el előbb a világűrbe Azt gondolhatnánk, hogy ha valakinek annyi pénze van, mint Jeff Bezosnak vagy Richard Bransonnak, még azt is kétszer meggondolja, hogy menjen le egy lépcsőn, ehhez képest a két milliárdos a hírek szerint most éppen azon versenyez, hogy a másik előtt jussanak fel a világűrbe.

Jeff Bezos bejelentette, hogy alig egy hónap múlva űrutazásra megy A világ második leggazdagabb embere az általa alapított Blue Originnek a rakétájával éri majd el a világűrt, az útra pedig a testvére is elkíséri.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.