A gázvezetékek egyik legnagyobb problémáját egy csövekben mászó robot oldja meg Amerikában 2023 / 02 / 18 / Bobák Zsófia

A General Electric kutatási részlege, a GE Research két másik céggel, a Warren Environmentallal és a Garverrel együtt hozta létre PLUTÓT (PipeLine Underground Trenchless Overhaul), a csővezetékek karbantartására szolgáló robotot, ami belülről javítja a hibákat és lehetővé teszi, hogy a vezetékrendszer kiásása és cseréje nélkül lehessen megoldani a felmerülő problémákat. Az Egyesült Államokban a legnehezebben elérhető helyeken lévő, a földgáz szállítására használt rendszereket fogják elsősorban ezzel a módszerrel karbantartani, mivel a vezetékek cseréje már sürgető: a GE leírása szerint az ország teljes gázvezetékrendszerének metán kibocsátása legalább 50%-ban ezekből a régi berendezésekből származik. A csövek kiásása és cseréje nem csak bonyolult, hanem költséges folyamat, a vezetékek bélelése pedig előre elkészített anyagok használatát igényli, a robot viszont egy egyszerű módszerrel: epoxigyantával való befecskendezéssel oldja meg az újabb réteg felvitelét. A megszilárduló gyanta egy újabb csövet hoz létre a már meglevő cső belsejében, aminek élettartama legalább 50 év, így ennyivel növeli a vezeték további működőképességének idejét. A PLUTÓT egyelőre még nem vetették be élesben, az első projektre nyáron kerül majd sor.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.