A gázvezetékek egyik legnagyobb problémáját egy csövekben mászó robot oldja meg Amerikában 2023 / 02 / 18 / Bobák Zsófia

A General Electric kutatási részlege, a GE Research két másik céggel, a Warren Environmentallal és a Garverrel együtt hozta létre PLUTÓT (PipeLine Underground Trenchless Overhaul), a csővezetékek karbantartására szolgáló robotot, ami belülről javítja a hibákat és lehetővé teszi, hogy a vezetékrendszer kiásása és cseréje nélkül lehessen megoldani a felmerülő problémákat. Az Egyesült Államokban a legnehezebben elérhető helyeken lévő, a földgáz szállítására használt rendszereket fogják elsősorban ezzel a módszerrel karbantartani, mivel a vezetékek cseréje már sürgető: a GE leírása szerint az ország teljes gázvezetékrendszerének metán kibocsátása legalább 50%-ban ezekből a régi berendezésekből származik. A csövek kiásása és cseréje nem csak bonyolult, hanem költséges folyamat, a vezetékek bélelése pedig előre elkészített anyagok használatát igényli, a robot viszont egy egyszerű módszerrel: epoxigyantával való befecskendezéssel oldja meg az újabb réteg felvitelét. A megszilárduló gyanta egy újabb csövet hoz létre a már meglevő cső belsejében, aminek élettartama legalább 50 év, így ennyivel növeli a vezeték további működőképességének idejét. A PLUTÓT egyelőre még nem vetették be élesben, az első projektre nyáron kerül majd sor.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.