A General Motors bizonytalan időre leparkolta a hidrogénautóját

2020 / 07 / 20 / Rácz Tamás
A General Motors bizonytalan időre leparkolta a hidrogénautóját
A GM volt a hidrogénalapú mobilitás egyik legelszántabb messiása, de most lejegelték a dolgot és az akkumulátoros elektromos autókra koncentrálnak.

Az amerikai autógyártó már évtizedek óta fejleszti hidrogéncellás kísérleti autóit. Mobilitási víziójukban bevallottan kiemelt szerepet kapott a hidrogén, mint a jövő nagyobb autóinak gyorsan újratankolható, a kémiai akkumulátornál sokkal jobb energiasűrűségű üzemanyaga. Most viszont jegelik a hidrogénes projekteket, egyelőre az akkumulátoros elektromos autóké lesz a prioritás a General Motorsnál.


A 2002-es GM Hy Wire tanulmány, hidrogéntartályokkal és üzemanyag-cellával

A Hy-Wire platformja a padló alatti tartályokkal

A GM legújabb fenntarthatósági jelentésének nyilvánosságra hozatala kapcsán a CNBC riportere rákérdezett a cégnél, hogy jól látja-e: mintha hiányozna a dokumentumból a hidrogénalapú mobilitás. Dane Parker, a cég szakvezetője pedig megerősítette: a GM-nél most valóban az akkumulátoros elektromos autóké az elsőbbség. A 2023-ig ígért húsz új, elektromos hajtásláncú modell között nincs tüzelőanyag-cellás, vagyis hidrogénhajtású autó. Pedig 2017-ben, mikor ezt az ötéves villamosítási tervet meghirdették, a GM még ki is emelte, hogy hidrogénautó is lesz a kocsik között.


Egy 2006-os hidrogénautó a GM-től, Opel-emblémával. A gyártó kisebb flottákat is készített hidrogénhajtással, az IKEA is kapott kipróbálásra egy néhány darabos tételt a hidrogénüzemű Opel Zafirákból

A 2017-es Silent Utility Rover Universal Superstructure (SURUS) platform, ami egy katonai járműcsalád alapja. Lehetett volna.

A Chevrolet Colorado ZH2 hidrogén-pickup. Sokan azt várták, hogy ennek a kocsinak a szériaváltozata lesz az első sorozatgyártású, hidrogénüzemű GM-termék

Jelenleg a Toyota, a Honda, a Hyundai és a Mercedes készít (viszonylag) nagy sorozatban hidrogénüzemű autókat, de amerikai startupok is foglalkoznak a dologgal és nemrég a BMW is jelezte, hogy tervei vannak a vízpárát eregető, az akkumulátoros elektromos autókhoz hasonlóan károsanyag-kibocsátás mentes, de más szemléletet hordozó technológiával kapcsolatban. Különös, hogy a General Motors pont most sorolja hátrébb a hidrogénautózást - persze biztosan megvan az okuk erre.


Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Naponta kétszer indulhat útra a szuperszonikus rakétameghajtású repülőgép
Megkapta az engedélyt a szuperszonikus repülésre az Mk-II Aurora.
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
Ilyen lesz a Kia új elektromos járműve
A PV5 első verzióját már tesztelik, várhatóan 2025-ben jelenik meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.