A General Motors bizonytalan időre leparkolta a hidrogénautóját

2020 / 07 / 20 / Rácz Tamás
A General Motors bizonytalan időre leparkolta a hidrogénautóját
A GM volt a hidrogénalapú mobilitás egyik legelszántabb messiása, de most lejegelték a dolgot és az akkumulátoros elektromos autókra koncentrálnak.

Az amerikai autógyártó már évtizedek óta fejleszti hidrogéncellás kísérleti autóit. Mobilitási víziójukban bevallottan kiemelt szerepet kapott a hidrogén, mint a jövő nagyobb autóinak gyorsan újratankolható, a kémiai akkumulátornál sokkal jobb energiasűrűségű üzemanyaga. Most viszont jegelik a hidrogénes projekteket, egyelőre az akkumulátoros elektromos autóké lesz a prioritás a General Motorsnál.


A 2002-es GM Hy Wire tanulmány, hidrogéntartályokkal és üzemanyag-cellával

A Hy-Wire platformja a padló alatti tartályokkal

A GM legújabb fenntarthatósági jelentésének nyilvánosságra hozatala kapcsán a CNBC riportere rákérdezett a cégnél, hogy jól látja-e: mintha hiányozna a dokumentumból a hidrogénalapú mobilitás. Dane Parker, a cég szakvezetője pedig megerősítette: a GM-nél most valóban az akkumulátoros elektromos autóké az elsőbbség. A 2023-ig ígért húsz új, elektromos hajtásláncú modell között nincs tüzelőanyag-cellás, vagyis hidrogénhajtású autó. Pedig 2017-ben, mikor ezt az ötéves villamosítási tervet meghirdették, a GM még ki is emelte, hogy hidrogénautó is lesz a kocsik között.


Egy 2006-os hidrogénautó a GM-től, Opel-emblémával. A gyártó kisebb flottákat is készített hidrogénhajtással, az IKEA is kapott kipróbálásra egy néhány darabos tételt a hidrogénüzemű Opel Zafirákból

A 2017-es Silent Utility Rover Universal Superstructure (SURUS) platform, ami egy katonai járműcsalád alapja. Lehetett volna.

A Chevrolet Colorado ZH2 hidrogén-pickup. Sokan azt várták, hogy ennek a kocsinak a szériaváltozata lesz az első sorozatgyártású, hidrogénüzemű GM-termék

Jelenleg a Toyota, a Honda, a Hyundai és a Mercedes készít (viszonylag) nagy sorozatban hidrogénüzemű autókat, de amerikai startupok is foglalkoznak a dologgal és nemrég a BMW is jelezte, hogy tervei vannak a vízpárát eregető, az akkumulátoros elektromos autókhoz hasonlóan károsanyag-kibocsátás mentes, de más szemléletet hordozó technológiával kapcsolatban. Különös, hogy a General Motors pont most sorolja hátrébb a hidrogénautózást - persze biztosan megvan az okuk erre.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.