A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké

2024 / 04 / 14 / Felkai Ádám
A generatív AI az emlékeket alakítja sosemvolt fényképekké
Régi, kedves emlékeinkről sosem készült fénykép? Annyi gond legyen, a generatív mesterséges intelligencia ezt is megoldja.

Mint azt Pau Garcia, a Domestic Data Streamers alapítója elmondja:

“Azonnal felismerhető, ha egy emléket pontosan rögzítettek, mert a(z erre adott) reakció annyira erős. Ez a felismerés pillanata, amikor azt mondják: Ó! Igen! Tényleg ilyen volt!”

A Domestic Data Streamers Synthetic Memories projektjének köszönhetően többen is megtapasztalhatták, hogy milyen, ha az emlékeik képekként “materializálódnak” előttük. A stúdió a projekthez fejlett generatív képalkotókat, köztük az OpenAI-féle DALL-E-t alkalmazza a személyes emlékek megjelenítésére. A projekt a 2022-es indulása óta, olyan szervezetek támogatásával, mint az ENSZ és a Google, a bevándorlók és menekült közösségek megsegítésére összpontosít, hogy régi kedves emlékekből készítsenek fényképet, illetve a konfliktusokban elveszett régi családi képeket pótolják.

Maga az ötlet 2014-ben született, amikor Garcia szíriai menekültcsaládokat segített Görögországban. Ekkor önkénteseket kértek arra, hogy egyszerű graffitiket rajzoljanak a menekültek által megosztott emlékeik alapján. Ezek a rajzok természetesen még csak durván kidolgozottak voltak, de fontos szerepet töltöttek be – ezek voltak az első próbálkozások a személyes emlékek vizuális megjelenítésére.

Idővel Garcia csapata továbbfejleszette ezt az eredeti ötletet. Az eljárás során egy képzett interjúztató beszélget a résztvevővel, hogy részletes és élénk emléket váltson ki egy múltbéli eseményről vagy jelenetről. Ezt az emléket ezután strukturált formátumba írja át egy prompt mérnök, aki a felidézett emlék alapján kidolgoz egy utasítást a generatív képalkotó modell számára. A generált képet aztán megmutatják a résztvevőnek, majd a visszajelzése alapján finomítják a kép részleteit – mindezt addig ismétlik, finomhangolják a végeredményt (legyen szó például az időpontról vagy a tárgyak pontos elhelyezkedéséről), amíg a kép nem tükrözi pontosan az emléket, vagyis személyes szinten erős rezonanciát vált ki – amire a cikk elején szereplő idézet is utal.

A Domestic Data Streamers legutóbb pedig újabb fába vágta a fejszéjét – a csapat beköltözik a Barcelonai Design Múzeum melletti épületbe, hogy szintetikus képeken keresztül archiválja a városiak emlékeit. Garcia szeretné, ha ebben minél többen részt vennének.

A kezdeményezés azonban nem csak a menekültek segítésére vagy a dokumentálatlan történelem képi archiválására törekszik, de a stúdió együttműködésbe fogott több tudományos kutatóval is, hogy feltárják technológiájuk lehetséges terápiás felhasználását a demencia kezelésére.

(A cikkhez használt kép illusztráció, forrása: Pixabay/pasja1000)


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
Forradalminak szánt holografikus szobabicikli lehet az otthoni edzés jövője
A HoloBike-kal olyan érzés edzeni négy fal között is, mintha a szabadban tekernénk, legalábbis a gyártó elképzelése szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.