A geotermikus energia melléktermékéből, a termálvízből kivont lítium érdekes változásokat hozhat az energetikában

2020 / 08 / 06 / Rácz Tamás
A geotermikus energia melléktermékéből, a termálvízből kivont lítium érdekes változásokat hozhat az energetikában
Izgalmas kutatás indult Kaliforniában arra, hogyan lehetne a termálvizek sótartalmából az akkumulátoriparban felhasználható lítiumot előállítani.

Az akkumulátoros elektromos autó remek dolognak tűnik, ha a használata során keletkező CO2 mennyiségét (nulla) vetjük össze a klasszikus belsőégésű motorok emissziójával. Ha viszont egy több mázsányi lítium-akkumulátort cipelő villanyautó gyártásának teljes ökológiai hatását vizsgáljuk, lényegesen kellemetlenebb képet kapunk. Az akkumulátorokban lévő anyagok, mennyiségét tekintve elsősorban a lítium bányászata a hagyományos bányatechnológiával már egyáltalán nem olyan zöld dolog. És a piaci igény a lítium iránt egyre nő: 2030-ig a kereslet megtízszereződésével számolnak az iparág szakértői.


Lítiumbánya Nevadában: nem sok hely marad a bioszférának a műveleti területen. (Kép: Wikimedia)

A Berkeley Lab kutatóintézet bejelentése szerint tudósaik számára megnyílt az út egy, az ipari lítium előállításával kapcsolatos, nagyon izgalmas kutatásra, miután Kalifornia állam kormányzata ehhez megfelelő anyagi forrást biztosított számukra. A cél, hogy felmérjék: lehetséges-e gazdaságosan kivonni az ipari feldolgozásra alkalmas lítiumsókat a geotermikus energiatermelés melléktermékeként keletkező, a föld alól érkező, oldott ásványi anyagokat nagy mennyiségben tartalmazó termálvízből.

A kutatás Kaliforna jelenleg is működő geotermikus energiát hasznosító cégeinél zajlik (köztük van a világ legnagyobb ilyen jellegű létesítménye, a Geysers is). Ez az energia adja az állam teljes villamosenergia-igényének mintegy hat százalékát. A földhő hasznosításának azonban a jelenlegi kapacitás messze nem jelenti a korlátait, a probléma (mint a zöld energiánál általában) a gazdaságosság. Ha viszont a termálvízből sikerül a hagyományos bányászati módszereknél olcsóbban, profitot termelve kivonni a lítiumot, a folyamat haszna a geotermikus energia hasznosításának fejlesztését is segíthetné. Becslések szerint akár 35%-kal lehetne ezzel a melléküzemággal megtámogatva előállítani a földhőből származó elektromos energiát.

Szilíciumvölgy helyett lítiumvölgy

Az előzetes kalkulációk szerint a kutatás elsődleges helyszínén, a Salton Sea Geothermal Field területén évente 600.000 tonna lítium-karbonát kitermelését lehetne megoldani, ami évi 7,2 milliárd dollár piaci értékű nyersanyag. A felmérések szerint az így kitermelhető ásványkincs mennyisége itt mintegy 15 millió tonna.

Mivel ezt az új típusú lítium"bányászatot" nem terhelnék a klasszikus bányaipari rekultivációs költségek, megfelelően olcsó technológia mellett igen komoly profitot lehetne realizálni. Ehhez járulna még a szállítási költségek csökkenése is, hiszen a Kaliforniában (és az USÁ-ban) robbanásszerűen fejlődő akkumulátorgyártáshoz jelenleg elsősorban távoli dél-amerikai bányákból érkezik a lítium. Mindezt a potenciált látva kezdtek a helyiek a kaliforniai információtechnológai boom után a környékre ragasztott Szilíciumvölgy nyomán egy lehetséges Lítiumvölgyet emlegetni.

Egy másik Lítiumvölgy is létrejöhet, a Rajna völgyében

A német, felső Rajna-vidéki geotermikus energiatermelés fejlesztésével és a lítium-előállítással való lehetséges kiterjesztésével kapcsolatban egy nagyon hasonló kutatás, felmérés zajlik. A Karlsruhe Institute of Technology kutatói szintén látnak fantáziát a termálvízben akár 200 mg/l sűrűségben is megtalálható lítiummal kapcsolatban. A német ipar számára pedig különösen fontos, hogy az eddigi olajfüggőség után az elektromos autók korszakában ne alakuljon ki egy másfajta függőség, ezúttal az országban egyáltalán nem bányászott, távoli kontinensekről ideszállított lítiummal kapcsolatban.

Nyitókép: a Castle gejzír (forrás: Wikimedia), sok-sok lítiummal a feltörő termálvízben.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
Itt a mese vége? – Az LK-99 mégsem szobahőmérsékletű szupravezető valószínűleg
A Kínai Tudományos Akadémia kutatása alapján az LK-99 sem hozza el a szupravezetők forradalmát, mivel valójában nem is szobahőmérsékletű szupravezető.
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
Könnyen lehet, hogy Elon Musk most vitte csődbe az X-re átkeresztelt Twittert
"B****** meg magukat!" - üzente a közösségi oldalt elhagyó hirdetőknek a cég első embere, akiknek a hírek szerint ezután nem is igazán áll szándékukban visszatérni.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.