A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk

2024 / 07 / 06 / Bobák Áron
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.

Ahogy arról a New Scientist alapján az Interesting Engineering beszámolt, a kutatók két kísérletet végeztek el a PAM (Predictive Attention Mechanism) névre keresztelt technológiával: az elsőben az önkénteseken funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatot (fMRI) végeztek, amellyel mérni lehet az agy vérellátásában bekövetkező változásokat. A tesztalanyoknak emberi arcokról készült fotókat mutattak, miközben a géppel rögzítették a látásért felelős agyterület neurális aktivitását, az így kapott adatokat pedig betáplálták a mesterséges intelligenciába, amely ez alapján képes volt újraalkotni az alanyok által látott képeket.

A második kísérletben a kutatók egy régebbi kísérletből származó adatokkal dolgoztak, amelyben egy makákónak mutattak mesterséges intelligenciával generált képeket, miközben az agyába ültetett elektródákkal rögzítették az agyi aktivitását. Ahogy az az egyetem által közzétett képeken is látszik, a PAM szinte hibátlanul rekonstruálta a majom által látott képeket pusztán az állat agyi aktivitásának adatai alapján: az alábbi fotón a felső sorban láthatóak az eredeti, a középső sorban pedig a PAM által újraalkotott képek, míg az alsó sorban egy régebbi mesterséges intelligencia által készített képek sorakoznak. Ahogy látható, a PAM sokkal aprólékosabb munkát végzett, ami annak köszönhető, hogy ez a mesterséges intelligencia képes megtanulni, hogy az agy mely területére kell fókuszálnia.

A bioRxiv preprint szerveren publikált eredmények a kutatók várakozásai szerint közelebb hozhatják az orvostudományt a vakság kezeléséhez azáltal, hogy képesek lehetnek stimulálni a megfelelő agyterületeket, de a technológia a fogyatékossággal élők számára is új utakat nyithat az önkifejezésben.

(Borítókép: Getty Images)

Így szól a világ egyik leghíresebb száma közvetlenül a zenét hallgató ember agyából kiolvasva A Kaliforniai Egyetem kutatói agy-számítógép implantátummal ellátott betegeket kértek meg arra, hogy hallgassák meg az Another Brick in the Wall egy részletét, majd az eközben rögzített adatokat visszaalakították hangfájllá.


Egész Európából gyűltek össze résztvevők, hogy változtassanak a női vezetői helyzeten
Egész Európából gyűltek össze résztvevők, hogy változtassanak a női vezetői helyzeten
Nincs elég női vezető - egy különleges akadémia változtathat a helyzeten.
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Megfiatalítja a külsőt és meghosszabbítja az életet – az emberi tesztek már elindultak
Mint az egyik kutató fogalmazott, ha kiderül, hogy nincs az emberekre káros hatása, ő biztosan szedni fogja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.