A Google anyacége kukába dobja a héliumos lufikról szórt szélessávú internetes projektjét

2021 / 01 / 22 / Rácz Tamás
A Google anyacége kukába dobja a héliumos lufikról szórt szélessávú internetes projektjét
Már az elején lehetett sejteni, hogy ennek az ötletnek azért vannak buktatói.

Az Alphabet Inc. nevű óriásholdingot öt évvel ezelőtt hozta létre a Google vezetése, hogy átláthatóbbá váljon az egyre több mindennel foglalkozó Google-birodalom tevékenysége. Így ma az Alphabet részeként működik a Google mellett a Waymo, mint autonóm jármű-fejlesztési üzletág, a DeepMind nevű mesterséges intelligencia kutató-fejlesztő vállalkozás és még sokan mások. Ebbe a családba tartozott a Loon is, az a cég, amely nagy magasságba engedett héliumtöltésű ballonok segítségével próbálkozott szélessávú internet-hozzáférés biztosításával a kis népsűrűségű területeken.

Tegnap este viszont az Alphabet bejelentette, hogy kilenc év kísérletezés után végül bezárja ezt a vállalkozást. A Loon felszámolása illeszkedik abba a lépéssorozatba, melynek keretében a cégcsoport tavaly a Google Stationt, egy Indiában a vasútállomások hálózatát felhasználó internet-hozzáférési szolgáltatásra indított vállalkozását is bezárta.

A Loon ügyvezetője, Alastair Westgarth egy blogbejegyzésben azt írta, hogy bár a cél, az internet hozzáférhetővé tétele a bolygó informatikai összekapcsoltságból eddig kimaradt utolsó milliárd ember részére, fontos és nemes, az ehhez szükséges technológia túl drága a privát szektor és a felhasználók számára. És persze az sem kizárt, hogy a megvalósuláshoz egyre közelebb jutó műholdas internet-szolgáltató projektek, a SpaceX Starlinkje vagy az Amazon vállalkozása vált túl erős fenyegetéssé a "földhözragadtabb" megoldások számára.

A Loon bezárásának legnagyobb vesztese Kenya lakossága. Ebben a hatalmas területű országban egymástól nagy távolságra, erős elszigeteltségben élő közösségek számára kormányzati segítséggel nyújtott volna a léggömbös internet eddig elérhetetlen lehetőséget bekapcsolódni a világ infokommunikációjába. Ugyanakkor a Loon és a műholdas rendszerek mellett itt más projektek is zajlanak hasonló céllal és állítólag a Loon által kifejlesztett adatátviteli technológiák egy része mégiscsak hasznosulhat, például az egymásnak üzengető világítótornyokkal próbálkozó Taara projektben.

Ez is érdekelhet:

Ezek lehetnek a meghatározó mobiltrendek 2021-ben Bár a múlt héten bemutatott Samsung Galaxy S21 Ultra a specifikációja alapján nem sokban különbözik a tavalyi modelltől, közelebbről megnézve a készülék tele van olyan újdonságokkal, amelyeket eddig még nem nagyon láthattunk telefonokban.
Már most elbukták az év munkaadója címét a YouTube-ra épülő médiacégek Aki azt hitte, hogy a játékfejlesztők élete csupa móka és kacagás, annak ajánljuk figyelmébe azt a botrányt ami a GameXplain, egymillió kétszázezres követővel rendelkező csatornáról a napokban felszínre került a fizetésekkel és az embertelen munkakörülményekről.
Mikor váltja fel végre a Skype-ot és a Zoomot a VR-sisak? Azt hittük, a járvány lesz a VR nagy pillanata. Úgy tűnik, várnunk kell még.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.