A Google bezárja az inaktív fiókokat, de el tudjuk kerülni, hogy erre a sorsra jusson a miénk is

2023 / 05 / 18 / Pőcze Balázs
A Google bezárja az inaktív fiókokat, de el tudjuk kerülni, hogy erre a sorsra jusson a miénk is
Biztonsági okokkal magyarázza a keresőóriás, hogy decembertől elkezdi bezárni az úgynevezett alvó fiókokat, amiket például iskolai vagy munkahelyi célokra, esetleg a gyerekünknek vagy a nagymamánknak hoztunk létre, de egy ideje már nem használtunk. Ha valaki rendelkezik ilyennel, egyszerűen el tudja kerülni, hogy elvesszenek a régi levelei, fotói.

Több mint másfél éve írtunk már arról a Rakétán, hogy a Google egyre határozottabban abba az irányba fogja terelni a felhasználóit, hogy úgynevezett kétlépcsős azonosítással védjék az adataikat. Most, hogy ezzel együtt a jelszómentes jövő is egyre inkább jelszómentes jelennek tűnik, a vállalatnál úgy gondolják, hogy itt az ideje bezárni a kiskapukat.

Közleményük szerint tízszer valószínűbb, hogy egy "alvó fióknál" nincs bekapcsolva a kétlépcsős azonosítás,

azaz elég egy jelszó ahhoz, hogy valaki belépjen, nem kell egy külön alkalmazással, mobileszközzel vagy SMS-ben érkező kóddal hitelesíteni a belépési kísérleteket. És mivel tudjuk, hogy az emberek java csapnivaló jelszavakat választ, egy képzettebb vagy eltökéltebb hekker így könnyen bejuthat például egy elhagyatott Gmailbe, ahonnan aztán spam üzeneteket terjeszthet, vagy épp a fiók tulajdonosának adhatja ki magát hivatalos ügyek intézésekor.

A TechCrunch cikke kiemeli: ahhoz, hogy bezárják a fiókunkat, először is két évig teljesen inaktívnak kell lennie. Ez azt jelenti, hogy nem küldünk, illetve nem olvasunk leveleket a Gmailben, nem nézünk meg egy videót sem a YouTube-on az adott regisztrációnkkal, illetve nem töltünk le alkalmazásokat a Play Áruházból. És ha még így is lenne, a keresőóriás "többször is" értesítéseket fog küldeni, mielőtt törölné a fájljainkat, fotóinkat, videóinkat. Utóbbiak esetében egyébként a közlemény publikálása óta máris magyarázkodnia kellett a Google-nek: az Ars Technica cikke szerint nem kell félni tőle, hogy az első YouTube videó, vagy más, azóta nem aktív fiókok hasznos tartalmai el fognak tűnni; a vállalat alkotókért felelős vezetője azt mondta, hogy "nincs tervbe véve a YouTube videókkal rendelkező fiókok törlése".

(Fotó: Sigmund/Unsplash)


Hogyan változtatták óriási szivaccsá Los Angeles-t?
Hogyan változtatták óriási szivaccsá Los Angeles-t?
A radiocafé Kávézó a világ végén című műsorában beszélgettünk az elmúlt hetek legizgalmasabb, a fenntarthatósággal és a jövővel kapcsolatos híreiről.
Jöhetnek a 200 ezer forint alatti hajlítható kijelzős telefonok
Jöhetnek a 200 ezer forint alatti hajlítható kijelzős telefonok
A hajlítható kijelzős kagylótelefonok ára néhány éve még felülről súrolta a félmillió forintot, a barcelonai Mobil Világkiállításon viszont a Nubia valamint az Energizer telefonokat forgalmazó Avenir Telecom is olyan készüléket mutatott be, amelyek ára átszámítva alig 200 ezer forint körül mozog.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.