A Google kirúgással fenyegeti az oltatlan dolgozóit

2021 / 12 / 15 / Pőcze Balázs
A Google kirúgással fenyegeti az oltatlan dolgozóit
Egy belső dokumentum arról tanúskodik, hogy a Google el fog búcsúzni azoktól az amerikai kollegáitól, akik nem kaptak koronavírus elleni védőoltást. Mindez egy elnöki rendelettel összhangban történik.

December harmadikáig kellett feltölteniük a Google-ösöknek az oltásról szóló igazolásukat, vagy egy olyan dokumentumot, amely vallási vagy egészségügyi alapon mentesíti őket az Egyesült Államokban előírt védőoltás alól. Azok, akik ezt január tizenharmadikáig sem teszik meg, harminc napra fizetett szabadságra mennek, majd hat hónap fizetetlenre. Ha ez alatt az idő alatt sem kapnak oltást, a vállalat elbocsátja őket - írja a CNBC-re hivatkozva a The Verge.

Mindez teljes összhangban van Biden elnök rendeletével,

amely előírja, hogy a száznál több személyt foglalkoztató vállalatoknál kötelező az oltás vagy a rendszeres tesztelés. Utóbbi a keresőóriás szerint nem megfelelő megoldás. Ugyan az irodán kívüli munkavégzéssel elméletileg egyesek mentesülhetnek a szabály hatálya alól, de a CNBC szerint a távolról dolgozóknak is tartaniuk kell magukat a rendelethez. Az Egyesült Államok szenátusa egy hete megszavazta ugyan, hogy töröljék el Biden előírását, de a CNN szerint nem valószínű, hogy a Képviselőházban ugyanez a döntés születik - és akkor még mindig ott van az elnöki vétó lehetősége. Kérdés, hogy ha mégis megváltozna a rendelet, akkor a Google vajon visszakozna-e; egyelőre a The Verge-nek nyilatkozva azt mondták, hogy

"az oltási előírásaink a legfontosabb eszközök abban, hogy biztonságban legyenek a munkavállalóink és működjenek a szolgáltatásaink. Mindent megteszünk, hogy segítsük azokat oltáshoz jutni, akik kaphatnak oltást, és határozottan kiállunk a szabályaink mellett".

Magyarországon a koronavírussal kapcsolatos információk közlésére létrehozott weboldal szerint "a kormány lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára, akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár – munkakörtől függően – egyéni munkafeltételként". Ebben az esetben másfél hónap türelmi időt szabhat meg a munkáltató, majd elrendelhet fizetés nélküli szabadságot, végül egy év után felmondással vagy felmentéssel megszüntetheti a jogviszonyt. A bejegyzés hozzáteszi, hogy az állami szférában kötelező az oltás, az önkormányzatoknál pedig helyi döntés kérdése.

A Reuters egy külön cikkben gyűjtötte össze országonként az előírásokat, köztük a dolgozókra vonatkozókat is. Ebből megtudhatjuk, hogy Ausztrália egy részén a bányászoknak, míg például Kínában az építkezéseken dolgozó legfontosabb munkatársaknak, köztük a szakácsoknak, a takarítóknak és a biztonsági őröknek is kötelező az oltás.

(Fotó: Unsplash/Mufid Majnun/CDC)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.