A Google tagadja, hogy orosz katonai célpontokat fedett volna fel

2022 / 04 / 19 / Pőcze Balázs
Egy, az ukrán hadsereggel foglalkozó Twitter felhasználó azt sugallta, hogy pontosabban látszanak a Google Térképen az orosz hadsereg létesítményei, mint korábban. A vállalat szerint ez nem igaz.

Az @ArmedForcesUkr, amelyet a The Verge szerint gyakran idéz az ukrán hadügyminisztérium is, a hét elején úgy fogalmazott, hogy "most mindenki láthatja az orosz kilövőállomásokat, interkontinentális ballisztikus rakétákat, parancsnoki központokat, titkos hulladékgyűjtőket, képpontonkénti fél méteres felbontásban". Ezt többen úgy értelmezték, hogy a Google láthatóvá tett korábban elrejtett orosz katonai objektumokat.

Úgy tűnik azonban, hogy nem ez történt. A The Verge szerint a Twitter-bejegyzésben látható felvételek egy része valóban a Google Térképről származik, azonban a cég szóvivője azt nyilatkozta, hogy "nem változtattak az orosz műholdfelvételek elhomályosításán". Ezt később Twitteren is megerősítették. Egy felhasználó arra is rámutatott, hogy például az amerikai légierő németországi Ramstein légitámaszpontja is tökéletesen látszik az oldalon, már amennyire ezt laikus szemmel meg lehet állapítani. A Wikipedián egy külön oldal gyűjti össze, hogy mely épületek és területek vannak állandóan elhomályosítva a Google Térképen és más hasonló platformokon, a katonai épületek mellett például börtönök, a belga királyi palota (a Palais de Bruxelles), de elméletileg Orbán Viktor miniszterelnök nyaralója is, bár utóbbit mi élesnek láttuk a Google-nél.

Nem meglepő tehát, hogy sokakat foglalkoztat egy ilyen vélt változás, hiszen akár egy térképoldal is hordozhat fontos hadászati információkat háború idején. Mint emlékezetes, február végén pont a Google kapcsolta le a térkép szolgáltatásának a forgalmi információit Ukrajnában, mert azokon látható lett volna, hogy merre közlekednek, gyülekeznek az emberek, mely utak és üzletek a legforgalmasabbak.

Még a Google térképén is felsejlik halványan az ukrajnai háború A Google Maps ugyan nem jelzi az utazóknak, hogy Ukrajnában háború van, de apró jelekből azért így is összerakható, hogy valami nincs rendben az országban.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
A META AI-ja azt állítja, gyereke lett
Aki ráadásul egyszerre nagyon tehetséges és fogyatékkal élő is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.