A Google tagadja, hogy orosz katonai célpontokat fedett volna fel

2022 / 04 / 19 / Pőcze Balázs
Egy, az ukrán hadsereggel foglalkozó Twitter felhasználó azt sugallta, hogy pontosabban látszanak a Google Térképen az orosz hadsereg létesítményei, mint korábban. A vállalat szerint ez nem igaz.

Az @ArmedForcesUkr, amelyet a The Verge szerint gyakran idéz az ukrán hadügyminisztérium is, a hét elején úgy fogalmazott, hogy "most mindenki láthatja az orosz kilövőállomásokat, interkontinentális ballisztikus rakétákat, parancsnoki központokat, titkos hulladékgyűjtőket, képpontonkénti fél méteres felbontásban". Ezt többen úgy értelmezték, hogy a Google láthatóvá tett korábban elrejtett orosz katonai objektumokat.

Úgy tűnik azonban, hogy nem ez történt. A The Verge szerint a Twitter-bejegyzésben látható felvételek egy része valóban a Google Térképről származik, azonban a cég szóvivője azt nyilatkozta, hogy "nem változtattak az orosz műholdfelvételek elhomályosításán". Ezt később Twitteren is megerősítették. Egy felhasználó arra is rámutatott, hogy például az amerikai légierő németországi Ramstein légitámaszpontja is tökéletesen látszik az oldalon, már amennyire ezt laikus szemmel meg lehet állapítani. A Wikipedián egy külön oldal gyűjti össze, hogy mely épületek és területek vannak állandóan elhomályosítva a Google Térképen és más hasonló platformokon, a katonai épületek mellett például börtönök, a belga királyi palota (a Palais de Bruxelles), de elméletileg Orbán Viktor miniszterelnök nyaralója is, bár utóbbit mi élesnek láttuk a Google-nél.

Nem meglepő tehát, hogy sokakat foglalkoztat egy ilyen vélt változás, hiszen akár egy térképoldal is hordozhat fontos hadászati információkat háború idején. Mint emlékezetes, február végén pont a Google kapcsolta le a térkép szolgáltatásának a forgalmi információit Ukrajnában, mert azokon látható lett volna, hogy merre közlekednek, gyülekeznek az emberek, mely utak és üzletek a legforgalmasabbak.

Még a Google térképén is felsejlik halványan az ukrajnai háború A Google Maps ugyan nem jelzi az utazóknak, hogy Ukrajnában háború van, de apró jelekből azért így is összerakható, hogy valami nincs rendben az országban.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy
Tíz éve összedőlt hídon navigálta át a férjét a Google Térkép, perel az özvegy
A helyiek évekkel ezelőtt kérték a céget, hogy javítsa ki a hibát a rendszerében.
Sokat fejlődött a Tesla humanoid robotja
Sokat fejlődött a Tesla humanoid robotja
Optimus egyre hasznosabb képességeket tanul és a koordinációja is gyorsan fejlődik.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.