Még a Google térképén is felsejlik halványan az ukrajnai háború

2022 / 02 / 28 / Bobák Áron
Még a Google térképén is felsejlik halványan az ukrajnai háború
Bár a Google közvetlenül nem jelzi az utazóknak, hogy az országban háború van, és a jelek szerint egyelőre az úgynevezett "SOS-figyelmeztetéseket" sem aktiválták, de ha tüzetesen megvizsgáljuk a térképet, így is számtalan kisebb-nagyobb olyan figyelmeztető jelet találhatunk, ami arra utal, hogy valami nincs rendben a keleti szomszédunknál.

A Washington Post pénteken hosszabb cikkben számolt be róla, hogy a kaliforniai Middlebury Institute of International Studies egyik tanára, Dr. Jeffrey Lewis már azelőtt felfigyelt a közelgő orosz invázióra, hogy a támadók átlépték volna az ukrán határt - írja a The Verge. A professzor és diákjai arra lettek figyelmesek, hogy a Google Térkép az ukrán határ közelében hajnali negyed négykor forgalmi dugót jelzett, egy a területről készült műholdfelvétel alapján pedig megerősítették, hogy a szokatlan jelenséget a határhoz közeledő orosz katonai járművek okozták.

A Google Térkép a telefonok helyadatai alapján térképezi fel valós időben a forgalmi helyzetet, ami általában az autósokat segíti a közlekedésben, de mint a fenti példa is mutatja, a megosztott adatokból néhány esetben egészen értékes információk is kiolvashatók. Ahogy a Washington Post megjegyzi, ebben az esetben az orosz hadoszlop pozícióját valószínűleg nem a katonák telefonja árulta el, hanem azoké a civil autósoké, akik a hadsereg vonulása miatt várakozni kényszerültek az útzáraknál.

"Régen egy helyszíni tudósítóra kellett volna hagyatkoznunk, hogy megmutassa, mi történik, de ma már csak megnyitod a Google Mapset, és látod, ahogy az emberek menekülnek Kijevből" - ecsetelte a lapnak Lewis, hogy mennyi minden változott a technológiának köszönhetően. A kutató hozzátette, hogy ma már annyi adat áll rendelkezésükre arról, hogyan néz ki egy átlagos nap forgalmi mintázata, hogy bármilyen apró eltérésből azonnal következtetni tudnak rá, hogy valami történt.

A háború nyomai

A Google Térképén egyelőre valóban csak apróbb jelekből lehet arra következtetni, hogy Ukrajnában háború zajlik. Ha a Budapest-Kijev-Harkov útvonalra keresünk rá, a térkép nem jelzi, hogy háború sújtotta területen készülünk áthaladni, ugyanakkor mind Kijev, mind pedig a célállomás környékén számos útlezárást jelez.

Ha Kijeven belül keresünk rá a tömegközlekedési lehetőségekre, akkor sem kapunk figyelmeztetést arról, hogy a városban általános kijárási tilalom van érvényben, ugyanakkor a térkép arra már figyelmeztet, hogy a tömegközlekedési eszközök jelenleg nem üzemelnek.

VPN használatával azt is kipróbáltuk, hogy mást mutat-e a Google Maps, ha egy harkovi IP-címről nyitjuk meg a térképet, de ekkor is csak a mostanában megszokott koronavírus-esetszámokat mutató figyelmeztetés jelent meg.

A Google a Washington Post kérdésére nem erősítette meg, hogy Ukrajnában aktiválták volna az SOS-figyelmeztetéseket, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy katasztrófák esetén a szükséghelyzettel kapcsolatos információkról tájékoztassák a felhasználókat. "Releváns és hiteles tartalmakat gyűjtünk össze az internetről, a közösségi médiából és a Google-termékekből, majd ezt a tartalmat kiemeljük a Google-termékekben, például a Google Keresés és Google Térkép szolgáltatásban" - írja a cég honlapjának vonatkozó oldala. Korábban elterjedt, hogy a Google Térkép az óvóhelyeket is feltünteti Ukrajnában, ám ezt az információt a vállalat szintén nem erősítette meg a Washington Postnak, és mi sem találtuk nyomát, amikor ukrajnai IP-címről használtuk a Google Térképet.

Az útlezárásokon és a tömegközlekedési eszközök menetrendjén kívül az ukrán krízis más módon is tetten érhető a Google térképén, mégpedig akkor, ha a határátkelőhelyekre keresünk rá. Bár a határátkelőknél éjszaka sem ritkák a kisebb-nagyobb torlódások, jelenleg a tiszabecsi és a beregsurányi határátkelőhelyre rákeresve is az látható, hogy az ukrán oldalon még éjjel 2 körül is feltűnően hosszú torlódást jelez a Google Térkép, ami egybevág azokkal a hírekkel, hogy ezeknél a településeknél több kilométeres sorok alakultak ki a háború elől Magyarország felé induló menekültek autóiból.

Frissítés, 2022.03.21.: A Google tájékoztatása szerint a cég bekapcsolta az SOS-figyelmeztetéseket a Google keresőben Ukrajnában, amelynek célja, hogy könnyebben hozzáférhetővé tegye a szükséghelyzettel kapcsolatos információkat. "Amikor az emberek menekültekkel és evakuálással kapcsolatos információkra keresnek, egy figyelmeztetést látnak, amely a menekülteket és menedékkérőket segítő ENSZ-oldalakra irányítja őket. A vállalat egyúttal szakértő szervezetekkel dolgozik együtt, hogy a helyzet alakulása során hasznos humanitárius információkkal tudjon szolgálni" - írja a vállalat hozzánk is eljuttatott közleménye. Ezzel együtt a Google Térképben is elérhetővé tettek egy új funkciót, amelynek segítségével a menekültek információkat kaphatnak a szomszédos országokban található segítő központokról, amelyekből a Google Térkép jelenleg mintegy százat tart nyilván Magyarországon, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Romániában.

(Borítókép: Anton Vergun/TASS via Getty Images)

Részletes térképen követhetők az Ukrajnában zajló események Oroszország csütörtök reggel megtámadta Ukrajnát, a Live Universal Awareness Mapen pedig közel valós időben követhető, hogy mi történik az országban.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Már készítik a terepet Bill Gates nátriumhűtésű atomreaktorának
Wyomingban üzemel majd a nátriumhűtésű gyorsreaktor, amit Bill Gates 2008-ban alapított cége, a TerraPower fog felépíteni. A létesítmény az üzletember szerint az eddigieknél biztonságosabb és hatékonyabb lesz, a hozzá tartozó energiasziget konstrukcióját pedig hamarosan el is kezdik, pedig az engedélyeket az atomreaktorra még nem kapták meg.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.