A Google Térkép új funkciója biztonságosabbá teszi a gyalogos közlekedést

2019 / 12 / 11 / Perei Dóra
A Google Térkép új funkciója biztonságosabbá teszi a gyalogos közlekedést
Az Google Maps alighanem a keresőóriás leghasznosabb szolgáltatása, ami napi szinten milliók utazásánál segédkezik. A fejlesztők ezúttal a sötétben közlekedő gyalogosoknak kedveznek újításukkal, ami a "Lighting" nevet kapta.

Az applikáció ötletét az a gyakori probléma ihlette, miszerint egy ismerős környéken minden bizonnyal be tudjuk határolni a biztonságos utcákat, melyeken keresztül leggyorsabban eljuthatunk célpontunkig, ellenben ha olyan helyre kell mennünk, ahol korábban még sosem, vagy csak ritkán járunk, már jóval nehezebb a dolgunk. Különösen, ha az utca kivilágítása sem tökéletes, rosszabb esetben teljesen hiányzik.

A Google Maps 10.31.0-ás béta verziójának forráskódja szerint azonban hamarosan -bár egyelőre konkrét dátumot nem említenek- az androidos mobilapplikációkon megjelenik egy plusz réteg, ami jelzi az utcai világítás erősségét, illetve hiányát. A „Lighting” névvel illetett biztonsági funkció a megfelelően világított tereket erős sárgával, míg a gyér fényviszonyokat a szín halványabb árnyalataival jelöli.

Ha már a sötétségnél tartunk

Egyre több fejlesztő gazdagítja 'sötét móddal' alkalmazásait, így a Messenger és a YouTube után immáron a webes böngészőkben is adott a lehetőségünk sötét témát választani. Bár ekkor csak a navigációk és a fülek váltanak feketére, a Dark Reader nevű bővítmény magát a weblapot is elsötétíti. Nem kell mást tennünk, mint a bővítmény oldalán kiválasztani az általunk használt böngészőt. Chrome és Firefox esetén ezt ingyen megtehetjük, ellenben a Safari-nál a szolgáltatás ára öt dollárba kerül. Az elsötétített háttér ugyanakkor kétségkívül kellemesebb a szemnek éjszakai böngészéskor, sőt a szoftver az oldal betűtípusának módosítását is engedélyezi. A dolog egyetlen hátulütője, hogy a Dark Reader miatt lassabban töltődnek be a weblapok. 

Hasznos tippek Google Maps-hez

Megálló hozzáadása: ezt bizonyára már sokan ismerik, az viszont újdonság lehet, hogy egyszerre akár kilenc megállót is beszúrhatunk kiindulási pontunk után. A megállókat pedig végső úti célunk megadását követő útvonaltervezés után tudjuk megjelölni.

Parkolóhely elmentése: ha gyakran elfelejtjük, vajon hol is parkoltunk le autónkkal, ez a funkció segítségünkre siet. Csak rá kell böknünk az aktuális pozíciónkat jelző kék pöttyre, így a rendszer automatikusan elmenti a parkolás helyét.

Tartózkodási hely megosztása: akárcsak a Messenger-ben, úgy a Google Térképen is megoszthatjuk másokkal aktuális tartózkodási helyünket. Ezt a funkciót a Parkolóhely elmentése fülnél találjuk. Ha elmentettük a parkolóhelyet, már csak meg kell adnunk, hogy hány órán keresztül legyen látható helyadatunk, valamint kivel és milyen módon szeretnénk azt megosztani.

Sebességmérő: a sebességmérő igencsak hasznos lehet, ha ezt használjuk fő navigációs megoldásnak. A funkció a Beállítások/Navigációs beállítások menüpont alatt található, azt követően a megengedett maximum sebesség mellett látni fogjuk aktuális sebességünket, ha pedig átlépnénk a határértéket, az app azonnal figyelmeztet.

Forgalmi adatok: megtekinthetjük az útvonalon várható forgalmat is, amihez a képernyő alján az ingázás opciót kell kiválasztani, majd meg kell adni az ingázási adatokat, ezután pedig felderíthetjük az utazás során várható forgalmi akadályokat, az alternatív útvonalakat és a javasolt cél eléréséhez szükséges időt.

Alkalmazáson belüli zenelejátszó: a navigációs beállítások alatt megtehetjük, hogy kiválasztjuk az általunk preferált alapértelmezett zenelejátszó alkalmazást, majd azt követően az alkalmazás felületén keresztül irányíthatjuk a zenét is.

Élő kép: AR Kit/AR Core rendszerekkel kompatibilis okostelefonokon az élő kép funkció kiválasztásával (gyalogos navigálás esetén) a valós világ nézetében láthatjuk az útvonalat; miután a Google Térkép felmérte tartózkodási helyünket, a kamera nézetén keresztül megjelenik az útvonalterv.

(Fotó: Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.