A Google továbbfejlesztette a hologramtechnológiát a Project Starline-nal

2023 / 05 / 13 / Bobák Zsófia
A Google továbbfejlesztette a hologramtechnológiát a Project Starline-nal
A Project Starline a Google új technológiája, ami a mesterséges intelligenciával hozza közelebb az embereket.

A Google 2021-ben mutatta be a Project Starline nevű hologramfülkéjét, amivel az egymástól távol élő és dolgozó embereket lehet közelebb hozni egymáshoz, ha nem is konkrétan fizikailag, de a közeli fizikai kapcsolat illúzióját keltve. A fülke kamerák és mélységérzékelő szenzorok segítségével gyűjti az adatokat a felhasználóról és a másik modulban ülő ember képét holografikus megjelenítéssel vetíti elé, egészen élethű hatást elérve. A háromdimenziós reprezentáció miatt a két fél közötti interakció, legyen az munkamegbeszélés vagy ismerősök és családtagok online találkozója, sokkal élethűbb formát kap, mintha hagyományosabb videochaten zajlana, a hologram ezáltal segít áthidalni az emberek közötti fizikai távolságokat.

A Google vezérigazgatója, Sundar Pichai a fülke bemutatásakor elmondta: ez a módszer áll a legközelebb ahhoz, mintha valakivel szemtől szembe beszélgetnénk, többek között azért is, mert a gépi látással megoldható a kijelzőben látott kép folyamatos módosítása a megjelenített fél aktuális mozdulatai alapján, ami növeli a realisztikus hatást.

A Project Starline azonban csak egy tesztelésre szolgáló prototípusnak készült, nem a piacra szánt kiforrott terméknek és igaz ugyan, hogy a beszámolók szerint az elvárások szerint működött élőben is, de az otthoni használatát (amennyiben elérhető lenne a vásárlók számára) nagyban nehezítené nagy mérete, vagyis nem lehetne egyszerűen és kényelmesen helyet találni számára bármelyik nappaliban/dolgozószobában. A hologramfülke elsődleges célja, hogy egy új kommunikációs csatornát nyisson és közvetlenebb formában valósítsa meg az e-mailben, telefonon és videochaten történő párbeszédeket, de magának a berendezésnek a mérete és komplexitása akadályt gördített a széleskörű használatának megoldása elé.

Az eszközt ezért a Google továbbfejlesztette és némileg átalakította, hogy kezelhetőbb és kevésbé idegen benyomást keltsen: az újabb változata ennélfogva már inkább egy televízióra, mint egy telefonfülkére hasonlít. Az eredeti verzió, a Google AR/VR részlegének korábbi vezetőjének, Clay Bavornak szavaival egy "varázsablak", amiben a másik fél háromdimenziós, életnagyságú kivetülése jelenik meg, és a leegyszerűsített változat is ehhez hasonló funkciót tölt be, csak jobban az irodai környezethez adaptált formában. A berendezés mesterséges intelligencia rendszer segítségével alkotja meg a fotorealisztikus modelljét annak, akivel éppen beszél a felhasználó és az előző verziótól eltérően csak néhány kamerára van szüksége ahhoz, hogy ezt a feladatot megoldja, míg a korábbi fülke esetében speciális kamerákat és infravörös fényt kibocsátó egységeket is kellett használni.

Bár az új Project Starline a Google bevallása alapján is inkább egy hagyományosabb videokonferencia eszközre hasonlít, de az első tesztek eredményei szerint, amelyeket a Salesforce, T-Mobile és WeWork segítségével végeztek el, a berendezés így is erősíti a használói közötti kapcsolatokat és észrevehetően csökkenti az online megbeszélések alatt tapasztalható fáradságot és a kiégés érzését. A biztató teljesítmény ellenére a cég egyelőre nem árult el részleteket azzal kapcsolatban, hogy mikorra tervezik a berendezés értékesítését, azonban a tesztek rálátást biztosítottak, hogy milyen igényeknek kell megfelelnie egy ehhez hasonló eszköznek.

A felhasználók az előnyök között kiemelték például a beszélgetések természetességét, ami részben abban nyilvánult meg, hogy a beszélők gyakrabban és könnyebben adták át egymásnak a szót, emellett többet gesztikuláltak, többet bólogattak és még a szemöldökük emelésével is gyakrabban jelezték a mondanivalójukat, vagyis a nonverbális jelek nagyobb szerepet kaptak a kommunikáció során.

(Fotó: Google)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.