A Google csinált egy fülkét, amivel úgy beszélgethetünk másokkal, mintha tényleg ott ülnének előttünk

2021 / 05 / 20 / Bobák Áron
A Google csinált egy fülkét, amivel úgy beszélgethetünk másokkal, mintha tényleg ott ülnének előttünk
Az elmúlt években sokan és sokféleképpen igyekeztek megoldani, hogy a videochatelést közelebb hozzák a valósághoz: a Microsoft a Hololens sisakokkal létrehozott kevert valóságban látja a megoldást, de voltak, akik ennél is tovább mentek, a PORTL nevű fülke alkotói például nem kevesebbet ígértek, mint hogy kvázi "odateleportálják" az embereket, vagyis a digitális másukat, ahol lenniük kéne. A Google által bemutatott Project Starline alapötlete az utóbbihoz hasonlít, csakhogy ebben az esetben a technológia mögött nem egy startup áll, hanem a világ egyik legnagyobb technológiai vállalata.

Ha nagyon egyszerűen akarnánk bemutatni a működését, a Project Starline egy kisebb fülke, amelybe beülve úgy beszélgethetsz a másik, szintén egy ugyanilyen fülkében ülő emberrel, mintha ott ülne előtted teljes, három dimenziós valójában. Az egészben a pláne, hogy ehhez nincs szükség sem hagyományos kijelzőre, sem pedig semmilyen szemüvegre, így a hatás - a Google bemutatója alapján - minden eddiginél valósághűbb.

Ahogy azt a Hololensnél vagy például a Magic Leapnél már megtapasztalhattuk, az ilyen promóvideóknál persze sosem lehet biztosan tudni, hogy mennyire járnak közel a valósághoz, a Project Starline esetében pedig ezt nem is lesz egyszerű kideríteni, hiszen az eszközből egyelőre csak néhány prototípus áll rendelkezésre, amit a Google irodáiban használhatnak az ott dolgozók. A technológia mindenesetre magában hordozza annak a lehetőségét, hogy egyszer szélesebb körben is elterjedjen, bár ez valószínűleg nem mostanában fog megtörténni.

Bőrbetegség-felismerés, hologramfülke, Apple Watch kihívó - ezeken dolgozik a Google Összegyűjtöttük az éves fejlesztői konferenciájuk legfontosabb bejelentéseit.

Ahhoz, hogy az összhatás ennyire valósághű legyen, a Project Starline számos, kifejezetten ehhez az eszközhöz készült technológiát használ. A beszélgető feleknek kamerák és mélységérzékelő szenzorok pásztázzák minden mozdulatát, velük szemben pedig egy speciális, holografikus fénymező kijelző varázsolja eléjük az adott esetben tőlük több ezer kilométerre üldögélő beszélgetőpartnert. A fülkét emellett fejlett mikrofonokkal és hangszórókkal is felszerelték, amelyek térbeli hangzást biztosítanak, tovább növelve a realisztikus hatást. Bár a Google a Project Starline-hoz teljesen új fénymező kijelzőt fejlesztett, maguk a fent felsorolt technológiák már eddig is léteztek, így az egész projektben a legnehezebb feladat talán az volt, hogy az eszköz használata közben keletkező, másodpercenként több gigabitnyi adatot hogyan lehet megfelelő sebességgel továbbítani. A Google mérnökei ennek érdekében egy új, valós idejű tömörítési eljárást dolgoztak ki, ami akár századára tudja tömöríteni a vizuális információkat, emellett a Project Starline egy speciálisan ehhez az eszközhöz kifejlesztett streamelési algoritmust használ az adatok továbbítására.

“Ez a lehető legközelebb áll ahhoz az érzéshez, mintha valakivel szemben ülnénk” - vázolta a projektben rejlő lehetőségeket Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója, aki a cég éves I/O konferenciáján rántotta le a leplet az új fejlesztésről. Elmondása szerint a gépi látás segítségével nem csak egy statikus 3D-s képet láthatunk, de az eszköz arra is képes, hogy a mozgásunknak megfelelően módosítsa a kijelzőben látható képet, így a hatás akkor is teljesen élethű marad, ha beszélgetés közben ide-oda mozgunk.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Project Starline valaha megjelenik-e kereskedelmi forgalomban. A Google által közzétett blogbejegyzésében erről annyit írnak, hogy a technológia egyes elemei később megjelenhetnek a termékeikben, valamint hogy a jövőben igyekeznek tágabb hozzáférést biztosítani a technológiához a vállalati partnereik számára.

További cikkek a témában:

A PORTL nevű holografikus fülke képes olyan élethűen megjeleníteni az embereket, mintha tényleg ott lennének Nem csak az élőket, de az elhunytakat is - legalábbis ezt ígérik a fejlesztői.

A Microsoft szerint a testünk helyett a hologramjaink fognak visszatérni az irodába A cég az idén online megrendezett Ignite konferenciáján mutatta be a Mesht, egy olyan kevert valóság platformot, amely lehetővé teszi, hogy hologramként bárhol jelen lehessünk és együtt dolgozhassunk másokkal.

Holográfia vs optikai csapdás kijelző - térbeli kijelzők jönnek egy messzi-messzi galaxisból A Gábor Dénes által feltalált hologram technológiájának hétköznapi alkalmazása a kijelzőkben még akadályokba ütközik, de készül egy új típusú, kisebb számítási kapacitást igénylő kijelző típus: az optikai csapdát használó képmegjelenítés.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Hátborzongató “cseppkövek” a fukusimai reaktorban készült első képeken
Most először készültek képek az 1-es blokkban, a katasztrófa elsődleges helyszínén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.