A Google Utcakép buktatta le a húsz éve menekülő maffiózót

2022 / 01 / 09 / Bobák Áron
A Google Utcakép buktatta le a húsz éve menekülő maffiózót
Gioacchino Gamminót Olaszországban gyilkosság miatt ítélték életfogytiglani szabadságvesztésre, 2002-ben viszont a maffiózónak sikerült megszöknie a börtönből, azóta pedig felszívódott. A hatóságok 2014-ben európai elfogatóparancsot is kiadtak ellene, de ahhoz, hogy a nyomára bukkanjanak, a Google Maps segítségére is szükség volt.

Az olasz nyomozóknak azt már korábban sikerült kideríteniük, hogy Gammino nyomai Spanyolországba vezetnek, így a hatóságok többek között a Google autói által készített fotók alapján igyekeztek a nyomára bukkanni a keresett bűnözőnek. A fordulatot az hozta el, amikor a nyomozók az egyik képen két emberre lettek figyelmesek, akik egy El Huerto de Manu (Manu kertje) nevű zöldségbolt előtt beszélgetnek, az egyik férfi pedig feltűnően hasonlított az egykori maffiózóra. A nyomozók ezután rábukkantak a La Cocina de Manu (Manu konyhája) nevű étteremre is, ami ugyan már korábban bezárt, ám a Facebook-oldalát még nem törölték. Az ide feltöltött fotókon a rendőrség rátalált a szakácsruhába öltözött Gamminóra, akit az állán található, jellegzetes sebhely alapján könnyen beazonosítottak.

Mint kiderült, Gammino a szökése óta eltelt húsz évben a Madridtól nem messze fekvő Galapagarban rejtőzött, ahol a nevét Manuelre változtatta, megházasodott és szakácsként dolgozott, emellett egy zöldségboltot is nyitott. A most 61 éves férfi korábban a szicíliai Stidda klán tagja volt, akik a ‘90-es években véres viszályba keveredtek a szigetet uraló Cosa Nostrával. Gamminót 1998-ban életfogytiglani börtönre ítélték gyilkosság és más bűncselekmények miatt, ám alig négy évvel később egy filmforgatást kihasználva sikerült megszöknie a római Rebibbia börtönből.

Olaszország egyik legkeresettebb bűnözőjét december 17-én tartóztatták le. Gammino a kiérkező rendőröktől állítólag azt kérdezte: "Hogyan találtak rám? Még a családomat sem hívtam fel tíz éve!"

Francesco Lo Voi palermói államügyész a hírről beszámoló The Guardiannak igyekezett tisztázni, hogy nem a vakszerencse vezette őket nyomra. "Nem azzal töltjük a napjainkat, hogy a Google Mapst bújjuk szökevények után kutatva" - jegyezte meg tréfásan, hozzátéve, hogy egy kiterjedt és alapos nyomozás utolsó mozaikdarabkáját sikerült a Google Utcakép segítségével a helyére illeszteni.

A lap megjegyzi, hogy nem ez volt az első eset, amikor a hatóságokat az internet vezette nyomra egy keresett maffiózóval kapcsolatban, tavaly márciusban például Marc Feren Claude Biartot azután sikerült letartóztatnia a rendőrségnek a Dominikai Köztársaságban, hogy a keresett bűnöző feltűnt a Youtube-on közzétett főzős videókban.

Az áldozat okosórája buktatta le a feleségét meggyilkoló pilótát A görög férfi sztorija más volt, mint amit a család kütyüi mondtak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Jól hangzott, de nem működött az Amazon kassza nélküli boltja
Az Amazon négy év után felhagy a projekttel, amelynek az volt a célja, hogy a vásárlók egyszerűen kisétálhassanak a boltból a megvásárolt árukkal anélkül, hogy azért a kasszánál fizetniük kéne.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.