A GPS-műholdak képesek lehetnek a földrengések előrejelzésére

2023 / 07 / 21 / Bodnár Barna
A GPS-műholdak képesek lehetnek a földrengések előrejelzésére
A földrengéseket a mai napig képtelenség megjósolni, a tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis nincs olyan adat, vagy előjel, amely a földmozgás előtt jelenne meg, ezzel árulkodva a közelgő eseményről. Két francia szeizmológus azonban úgy gondolja, talált egy lehetséges módszert, amely hatalmas áttörést jelenthetne a földrengések előrejelzésével kapcsolatban.

Quentin Bletery és Jean-Mathieu Nocquet a francia Fejlesztési Kutatóintézet és a Côte d'Azur Egyetem két kutatója az egyesült államokbeli Nevadai Egyetem adatkészletét vizsgálva jött rá arra, hogy több ezer, a pontos földrajzi pozícióját öt percenként rögzítő GPS állomást megfigyelve előre észlelhetőek a földmozgások.

A két szeizmológus 90 különböző, a múltban történt, a Richter-skála szerinti 7-es, vagy annál nagyobb erősségű földrengés ismert helye körül elhelyezkedő GPS-állomások rögzített helyzetét és azok változását vizsgálta az adott rengést megelőző 48 órán belül. Kiszámolták, hogy a tényleges mozgás mennyire egyezik azzal, amelyet az egyes rengések később okoztak. A számítások eredményeképpen kiderült, hogy a földrengés előtti két órában történő mozgás gyakran igazodott a későbbi helyváltozáshoz, mégpedig az esemény időpontjához közeledve egyre erősödő módon.

Az utolsó két óra mozgása tehát tartalmazhatja azokat a földrengéseket előrejelző adatokat, vagyis úgynevezett prekurzorokat, amelyeket a szeizmológusok régóta kerestek. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy a szakértők már holnaptól meg tudják majd mondani, hol és mikor következik be egy pusztító földrengés. Ennek oka, hogy a mai műszerek közel sem elég fejlettek ahhoz, hogy ezt a mozgást az esemény bekövetkezte előtt észleljék. A francia kutatók szerint a meglévő berendezéseknek körülbelül 50-szer érzékenyebbnek kellene lenniük ahhoz, hogy alkalmasak legyenek a földrengések előrejelzésére.

Ettől függetlenül nagy előrelépést jelenthet a mostani vizsgálat során megszerzett tudás, ugyanis ez azt bizonyítja, hogy

a földrengések nem spontán, előzmény nélküli események, hanem lehetnek olyan előjeleik, amelyeket észlelve megjósolható, hogy mikor következnek be.

A Science-ben közzétett tanulmányban vizsgált legnagyobb esemény a 9-es erősségű Tohoku-Oki földrengés volt, amely 2011-ben pusztító szökőárt okozott Japán keleti partjainál. A GPS-adatokat vizsgálva a francia kutatók arra jutottak, hogy ebben az esetben a mozgások már jóval több, mint két órával az esemény bekövetkezte előtt megegyeztek azzal, amit a földrengés kiváltott. Ez azt jelenti, hogy megfelelő fejlettségű műszerek segítségével a pusztító rengés már annak megtörténte előtt 3.6 órával megjósolható lett volna.

(Borítókép: Getty Images/adventtr)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
Idén megnyílik az első humanoidgyár, ahol évente tízezer emberszerű robotot állíthatnak elő
A Digit robotot gyártó Agility Robotics tavaly kezdte építeni a gyárat, ahol emberek és robotok együtt készítik el a humanoidokat.
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Ez a drón 250 méterről leolvassa egy autó rendszámát, és önállóan repül teljes sötétségben is
Az eszköz teljes sötétségben is képes az önálló repülésre, az akadályok elkerülésére, 5 kilométeres távolságból is beazonosít egy autót, 250 méterről pedig akár a rendszámot is leolvassa.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.