A GPS-műholdak képesek lehetnek a földrengések előrejelzésére

2023 / 07 / 21 / Bodnár Barna
A GPS-műholdak képesek lehetnek a földrengések előrejelzésére
A földrengéseket a mai napig képtelenség megjósolni, a tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis nincs olyan adat, vagy előjel, amely a földmozgás előtt jelenne meg, ezzel árulkodva a közelgő eseményről. Két francia szeizmológus azonban úgy gondolja, talált egy lehetséges módszert, amely hatalmas áttörést jelenthetne a földrengések előrejelzésével kapcsolatban.

Quentin Bletery és Jean-Mathieu Nocquet a francia Fejlesztési Kutatóintézet és a Côte d'Azur Egyetem két kutatója az egyesült államokbeli Nevadai Egyetem adatkészletét vizsgálva jött rá arra, hogy több ezer, a pontos földrajzi pozícióját öt percenként rögzítő GPS állomást megfigyelve előre észlelhetőek a földmozgások.

A két szeizmológus 90 különböző, a múltban történt, a Richter-skála szerinti 7-es, vagy annál nagyobb erősségű földrengés ismert helye körül elhelyezkedő GPS-állomások rögzített helyzetét és azok változását vizsgálta az adott rengést megelőző 48 órán belül. Kiszámolták, hogy a tényleges mozgás mennyire egyezik azzal, amelyet az egyes rengések később okoztak. A számítások eredményeképpen kiderült, hogy a földrengés előtti két órában történő mozgás gyakran igazodott a későbbi helyváltozáshoz, mégpedig az esemény időpontjához közeledve egyre erősödő módon.

Az utolsó két óra mozgása tehát tartalmazhatja azokat a földrengéseket előrejelző adatokat, vagyis úgynevezett prekurzorokat, amelyeket a szeizmológusok régóta kerestek. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy a szakértők már holnaptól meg tudják majd mondani, hol és mikor következik be egy pusztító földrengés. Ennek oka, hogy a mai műszerek közel sem elég fejlettek ahhoz, hogy ezt a mozgást az esemény bekövetkezte előtt észleljék. A francia kutatók szerint a meglévő berendezéseknek körülbelül 50-szer érzékenyebbnek kellene lenniük ahhoz, hogy alkalmasak legyenek a földrengések előrejelzésére.

Ettől függetlenül nagy előrelépést jelenthet a mostani vizsgálat során megszerzett tudás, ugyanis ez azt bizonyítja, hogy

a földrengések nem spontán, előzmény nélküli események, hanem lehetnek olyan előjeleik, amelyeket észlelve megjósolható, hogy mikor következnek be.

A Science-ben közzétett tanulmányban vizsgált legnagyobb esemény a 9-es erősségű Tohoku-Oki földrengés volt, amely 2011-ben pusztító szökőárt okozott Japán keleti partjainál. A GPS-adatokat vizsgálva a francia kutatók arra jutottak, hogy ebben az esetben a mozgások már jóval több, mint két órával az esemény bekövetkezte előtt megegyeztek azzal, amit a földrengés kiváltott. Ez azt jelenti, hogy megfelelő fejlettségű műszerek segítségével a pusztító rengés már annak megtörténte előtt 3.6 órával megjósolható lett volna.

(Borítókép: Getty Images/adventtr)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.