A gravitáció lehet a jövő energiatárolója

2022 / 06 / 24 / Felkai Ádám
A gravitáció lehet a jövő energiatárolója
A gravitáció nagy előnye a megújuló energiaforrásokkal (mint a Nap vagy a szél) szemben, hogy sosem múlik el. A gravitációt pedig épp ezért energiatárolás szempontjából két vállalat is kiaknázná.

A két „gravitációs” vállalat a svájci Energy Vault és a skót Gravitricity. Mint az az Energy Vault honlapján olvasható: a svájci székhelyű cég fenntartható energiatárolási megoldásokat fejleszt, amelyek a tervek szerint legalábbis átalakítják a világ közüzemi szintű energiatárolását a hálózat rugalmassabbá tétele által. Szabadalmazott energiagazdálkodási rendszerük szoftveres megoldásra, valamint gravitációs alapú energiatárolási technológiára alapszik, és a cél, hogy segítse a közműveket, a független áramtermelőket és a nagy ipari energiafelhasználókat abban, hogy jelentősen csökkentsék a kiegyenlített energiaköltségeket az áramellátás megbízhatóságának megőrzése mellett. A cég egyébként már több projekt építésébe is belefogott, amely ezt a megoldást használná.

A Gravitricity egy új tárolási technológiát fejleszt, amely a lítium akkumulátorok és a szivattyús tárolás legjobb tulajdonságait ötvözi. A technológia az 1 MW-tól 20 MW-ig terjedő teljesítménytartományban működik, és lehetővé teszi a meglévő hálózati infrastruktúra továbbfejlesztését is. A skót cég pedig már épített is egy működőképes prototípust.

A koncepciók egyébként mind ugyanarra az alapelvre épülnek: a hálózatban megtermelt többlet energia segítségével valami súlyt húzunk fel egy torony tetejére vagy egy aknában – írja a Popular Mechanics. Ha esik az energiatermelés, mert mondjuk eláll a szél és a nap sem süt, akkor a súly lassanként visszasüllyed, mivel a gravitáció lehúzza, és menetközben villamosenergiát termel. Ez az energia pedig segíthet pótolni a hálózatban kieső energiát.

Ezek a gravitációs alapú megoldások a szivattyús vízienergia-tárolás fizikai és gépészeti alapjaira épülnek, amely során két víztározót használnak különböző magasságokban, hogy energiát hozzanak létre, miközben a víz egy turbinán keresztül az egyik tározóból a másikba mozog. A különbség annyi, hogy jelen esetben a vizet olyan tömbökre cserélik, amelyek különféle újrahasznosított anyagokból készülnek.

Az Energy Vaultnak már van egy 20 emeletes tornya Svájcban, amely darukkal emeli fel a 33 tonnás blokkokat. A vállalat most a több ezer súllyal rendelkező emelős-komplexumával, az „EVx” rendszerrel (fenti kép) napi 100 megawattóra (MWh) teljesítményt termelne. A rendszernek már most számos megrendelője akad, egyebek mellett Kína is, de egy új, louisianai projekt, amely már 200 MWh-s tárolókapacitást alkalmaz, már a fenntartható repülőgép-üzemanyag gyártáshoz lett kifejlesztve.

A Gravitricity prototípusa Edinburghban (lenti kép) egy 15 méter magas acéltornyot jelent, amelyen két 22,5 tonnás vassúlyt függesztettek fel egy villanymotor segítségével, majd ezeket eresztették lassan vissza, hogy 250 kilowatt teljesítményt hozzanak létre.

A rendszert úgy fejlesztették, hogy az egyes alkatrészek könnyen cserélhetőek legyenek, így pedig elvileg valóban lehetőség nyílik arra a hosszú élettartamra, mint amit a cég hirdet a honlapján. Az első valódi projekt megvalósítása pedig már folyik Csehországban, ahol épp a megfelelő helyszín kiválasztása folyik.

(Képek: gravitricity és Enery Vault)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
Őrület: mindössze negyedóra alatt növesztettek gyémántot
És ehhez sem magas nyomásra, sem kiinduló gyémántmagra nem volt szükség.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.