A háború miatt leállt az ukrán neon-export, ami fokozhatja a chiphiányt

2022 / 03 / 12 / Felkai Ádám
A háború miatt leállt az ukrán neon-export, ami fokozhatja a chiphiányt
A neon a chipgyártás egyik legfontosabb összetevője, és globálisan az ellátás fele két ukrán beszállítótól érkezett eddig. A háború miatt most mindkettő szünetelteti a tevékenységét.

Az ukrán neon az orosz acélgyártás mellékterméke volt, ami aztán a chipgyártás egyik legfontosabb alapanyaga lett – ezt a nemesgázt használják fel ugyanis azokhoz a lézerekhez, melyeket a chipgyártásban alkalmaznak. A megfelelő minőségű neon így a chipgyártás minden szempontból komplex folyamatának egyik kulcsfontosságú eleme – és ennek a 45-54 százaléka globálisan két ukrán beszállítótól, az Ingastól és a Cryointól érkezett eddig – számol be róla a Reuters nyomán a CNN.

Jelenleg azonban előre nem látható ideig mindkét cég felfüggesztette a tevékenységét a háború miatt. A háború kitörése előtt az Ingas 15-20 ezer köbmétert állított elő havi szinten ebből az anyagból, amit aztán tajvani, koreai, kínai, amerikai és német cégeknek szállított le. Az Ingas azonban abban a Mariupolban üzemel, amely azzal került a címlapokra, hogy az orosz hadsereg itt bombázott le egy szülészeti klinikát, és amely város azóta is heves harcok színhelye. A vállalat kereskedelmi igazgatója elmondta azt is, hogy a városban jelenleg sem az internet nem elérhető, sem mobilszolgáltatás nem működik.

Nincs jobb helyzetben a Cryoin sem, amely havi 10-15 ezer köbméter neont állított elő, mivel az odesszai cég még február 24-én, az invázió kezdetekor leállította a termelést az alkalmazottak biztonsága miatt. A vállalat üzletfejlesztési igazgatójának az elmondása alapján márciusig 13 ezer köbméter neonra van rendelésük, de ezt biztosan nem fogják tudni leszállítani. Az igazgató elmondása alapján a cég kibír akár három hónapot is úgy, hogy egyáltalán nem üzemel, amennyiben viszont a felszerelés megsérül, úgy az nagyobb anyagi teher a cégnek, ráadásul a termelés elindítása is kitolódhat. Kérdéses az is, hogy a cég mikor jut hozzá a neon-előállításhoz szükséges alapanyagokhoz.

A neont még Kínában is előállítják, de, mint az várható ilyen esetben, az árak kilőttek és folyamatosan nőnek – az árra már a járvány is felhajtó hatással bírt, de december óta akár további 500 százalékkal is emelkedett a neon ára. A termeléskiesés miatt persze akár máshol is elindíthatják a neontermelést, de mire ebből lesz valami, az legkevesebb 9 hónapot, de akár 2 évet is igénybe vehet. Ráadásul amíg nem tisztázódik, hogy mi lesz a végleges helyzet a neontermelésben, addig ebbe a területbe a vállalatok sem szívesen fektetnek nagyobb összeget.

A chipgyártás (amit már a világjárvány is több szempontból is megütött: keresletnövekedés egyes területeken, ellátási láncok döcögése) számára tehát a legfőbb kérdés, hogy meddig áll az ukrán neontermelés, és meddig vannak tartalékaik ebből az anyagból. A tajvani cégek például az ország gazdasági miniszterének elmondása szerint felkészültek erre a helyzetre, így ez a közlejövőben legalábbis nem jelent gondot. A háború elhúzódása azonban ezen változtathat. A szakértők szerint, ha a raktárakból kiürül a neon áprilisban, és nem akadnak alternatív források, az ismét nagy ütést jelenthet a chipgyártásnak.

(Kép: Pixabay/CristianIS)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.