A háború miatt leállt az ukrán neon-export, ami fokozhatja a chiphiányt

2022 / 03 / 12 / Felkai Ádám
A háború miatt leállt az ukrán neon-export, ami fokozhatja a chiphiányt
A neon a chipgyártás egyik legfontosabb összetevője, és globálisan az ellátás fele két ukrán beszállítótól érkezett eddig. A háború miatt most mindkettő szünetelteti a tevékenységét.

Az ukrán neon az orosz acélgyártás mellékterméke volt, ami aztán a chipgyártás egyik legfontosabb alapanyaga lett – ezt a nemesgázt használják fel ugyanis azokhoz a lézerekhez, melyeket a chipgyártásban alkalmaznak. A megfelelő minőségű neon így a chipgyártás minden szempontból komplex folyamatának egyik kulcsfontosságú eleme – és ennek a 45-54 százaléka globálisan két ukrán beszállítótól, az Ingastól és a Cryointól érkezett eddig – számol be róla a Reuters nyomán a CNN.

Jelenleg azonban előre nem látható ideig mindkét cég felfüggesztette a tevékenységét a háború miatt. A háború kitörése előtt az Ingas 15-20 ezer köbmétert állított elő havi szinten ebből az anyagból, amit aztán tajvani, koreai, kínai, amerikai és német cégeknek szállított le. Az Ingas azonban abban a Mariupolban üzemel, amely azzal került a címlapokra, hogy az orosz hadsereg itt bombázott le egy szülészeti klinikát, és amely város azóta is heves harcok színhelye. A vállalat kereskedelmi igazgatója elmondta azt is, hogy a városban jelenleg sem az internet nem elérhető, sem mobilszolgáltatás nem működik.

Nincs jobb helyzetben a Cryoin sem, amely havi 10-15 ezer köbméter neont állított elő, mivel az odesszai cég még február 24-én, az invázió kezdetekor leállította a termelést az alkalmazottak biztonsága miatt. A vállalat üzletfejlesztési igazgatójának az elmondása alapján márciusig 13 ezer köbméter neonra van rendelésük, de ezt biztosan nem fogják tudni leszállítani. Az igazgató elmondása alapján a cég kibír akár három hónapot is úgy, hogy egyáltalán nem üzemel, amennyiben viszont a felszerelés megsérül, úgy az nagyobb anyagi teher a cégnek, ráadásul a termelés elindítása is kitolódhat. Kérdéses az is, hogy a cég mikor jut hozzá a neon-előállításhoz szükséges alapanyagokhoz.

A neont még Kínában is előállítják, de, mint az várható ilyen esetben, az árak kilőttek és folyamatosan nőnek – az árra már a járvány is felhajtó hatással bírt, de december óta akár további 500 százalékkal is emelkedett a neon ára. A termeléskiesés miatt persze akár máshol is elindíthatják a neontermelést, de mire ebből lesz valami, az legkevesebb 9 hónapot, de akár 2 évet is igénybe vehet. Ráadásul amíg nem tisztázódik, hogy mi lesz a végleges helyzet a neontermelésben, addig ebbe a területbe a vállalatok sem szívesen fektetnek nagyobb összeget.

A chipgyártás (amit már a világjárvány is több szempontból is megütött: keresletnövekedés egyes területeken, ellátási láncok döcögése) számára tehát a legfőbb kérdés, hogy meddig áll az ukrán neontermelés, és meddig vannak tartalékaik ebből az anyagból. A tajvani cégek például az ország gazdasági miniszterének elmondása szerint felkészültek erre a helyzetre, így ez a közlejövőben legalábbis nem jelent gondot. A háború elhúzódása azonban ezen változtathat. A szakértők szerint, ha a raktárakból kiürül a neon áprilisban, és nem akadnak alternatív források, az ismét nagy ütést jelenthet a chipgyártásnak.

(Kép: Pixabay/CristianIS)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Tudtad, hogy a telefonod képes feliratozni mindent, ami elhangzik körülötted?
Ez a mai világban akár ijesztőnek is hathat, pedig a Google által kifejlesztett Azonnali átírás alkalmazás azok közé a dolgok közé tartozik, ami miatt igazán lehet szeretni a technológiát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.