A hajszálnál tízszer vékonyabb napelem töltheti hamarosan a mobilcuccainkat

2020 / 04 / 18 / Rácz Tamás
A hajszálnál tízszer vékonyabb napelem töltheti hamarosan a mobilcuccainkat
A lehetetlenül vékony napelem-fólia alapjaiban változtathatja meg a mobil eszközök, viselhető elektronikák energiaellátásának módját az iparban.

Egy nemzetközi kutatócsoport jelentette, hogy a kereskedelmi hasznosítási szakaszba léphet új, hajszálvékony napelemük fejlesztési projektje. Sőt: ez a napelem igazából még a hajszálnál is vékonyabb: három mikrométeres vastagsága egy átlagos hajszál kevesebb mint tizedrészét teszi ki.

A kutatásban a szerves napelemek (OSC) technológiájára alapozva egy olyan terméket akartak létrehozni, mely nagyon könnyű, jól tűri a hajlítgatást és elegendő energiasűrűséget képes produkálni ahhoz, hogy akár igen kis méretben is áramforrásul szolgálhasson a legkülönbözőbb eszközök számára.

A rendkívül vékony új napelem-fólia hatékonysága 13%-os, ami jó átlagos eredmény a szerves napelemeknél, viszont elmarad a háztetőkre szerelt paneleknél inkább jellemző korszerű szilíciumalapú napelemek 20% feletti értékétől.  Ugyanakkor a kísérleti mintadarab energiatermelő képességét a tartóssági teszteken 97%-ban képes volt megőrizni még ezer meghajlítás, 89%-át pedig ezer kifeszítés-megnyújtás után is - amire viszont a rideg, merev szilíciumalapú technológia nem képes.

Ha nem nagyon kínozzák, a vékony napelem sokáig képes minimális degradációval fejleszteni a fényből az áramot. A rövid idő alatt extrém terheléssel lefuttatott avultatási tesztek alapján a kutatók azt állítják, 20 ezer óra, 2,5 év alatt a teljesítmény-csökkenés minimális, a teljes hasznos élettartam pedig 11,5 évre tehető.

 

A vékony, rendkívül könnyű lapok (az illusztráción az látható, hogy az ötforintosnál kisebb felületű lapot egy virágszirom is képes megtartani) energiasűrűsége 9,9 watt grammonként. Az új áramforrás pufferakkumulátorral kombinálva a kutatók szerint kiválóan alkalmas lesz a hagyományos, hálózatról tölthető akkumulátorok kiváltására mobil eszközökben, okosórákban, telefonokban, viselhető elektronikai cuccokban, IoT-eszközökben, bioszenzorokban.

A japán, amerikai és ausztrál tudósokból álló team azt állítja, termékük készen áll a kereskedelmi célú alkalmazásra. Kíváncsian várjuk, mi lesz az első tömegtermék, amit már a hártyavékony napelem lát el energiával!

 

 


Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia nagy áttörését nem az önvezető taxik hozzák el
Az önvezető technológia egyik jelentős szerepkörét a szállítmányozás jelentheti, az önvezető kamionok ugyanis sok problémára nyújthatnak valódi megoldást. Az autonóm módon közlekedő járművek azonban nem csak az autópályákon, hanem zsúfolt városi környezetben is megjelennek többek között az önvezető taxiknak köszönhetően. Hogyan reagálnak majd az emberek az önvezető járművek jelenlétére az utakon, milyen a társadalmi megítélése ennek a speciális technológiának? Dr. Prónay Szabolcs egyetemi docens és Halmos Gyula, a Bosch csoport mérnöke podcastban beszélt a technológiával kapcsolatos kérdésekről.
A Google máris bejelentette az új AI-modelljét, ami a Gemini 1.0-nál is sokkal fejlettebb
A Google máris bejelentette az új AI-modelljét, ami a Gemini 1.0-nál is sokkal fejlettebb
A Google alig egy hete tette elérhetővé a ChatGPT kihívójának szánt Gemini legerősebb változatát, a Gemini 1.0 Ultrát, de máris bejelentettek egy új modellt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.