A hajszálnál tízszer vékonyabb napelem töltheti hamarosan a mobilcuccainkat

2020 / 04 / 18 / Rácz Tamás
A hajszálnál tízszer vékonyabb napelem töltheti hamarosan a mobilcuccainkat
A lehetetlenül vékony napelem-fólia alapjaiban változtathatja meg a mobil eszközök, viselhető elektronikák energiaellátásának módját az iparban.

Egy nemzetközi kutatócsoport jelentette, hogy a kereskedelmi hasznosítási szakaszba léphet új, hajszálvékony napelemük fejlesztési projektje. Sőt: ez a napelem igazából még a hajszálnál is vékonyabb: három mikrométeres vastagsága egy átlagos hajszál kevesebb mint tizedrészét teszi ki.

A kutatásban a szerves napelemek (OSC) technológiájára alapozva egy olyan terméket akartak létrehozni, mely nagyon könnyű, jól tűri a hajlítgatást és elegendő energiasűrűséget képes produkálni ahhoz, hogy akár igen kis méretben is áramforrásul szolgálhasson a legkülönbözőbb eszközök számára.

A rendkívül vékony új napelem-fólia hatékonysága 13%-os, ami jó átlagos eredmény a szerves napelemeknél, viszont elmarad a háztetőkre szerelt paneleknél inkább jellemző korszerű szilíciumalapú napelemek 20% feletti értékétől.  Ugyanakkor a kísérleti mintadarab energiatermelő képességét a tartóssági teszteken 97%-ban képes volt megőrizni még ezer meghajlítás, 89%-át pedig ezer kifeszítés-megnyújtás után is - amire viszont a rideg, merev szilíciumalapú technológia nem képes.

Ha nem nagyon kínozzák, a vékony napelem sokáig képes minimális degradációval fejleszteni a fényből az áramot. A rövid idő alatt extrém terheléssel lefuttatott avultatási tesztek alapján a kutatók azt állítják, 20 ezer óra, 2,5 év alatt a teljesítmény-csökkenés minimális, a teljes hasznos élettartam pedig 11,5 évre tehető.

 

A vékony, rendkívül könnyű lapok (az illusztráción az látható, hogy az ötforintosnál kisebb felületű lapot egy virágszirom is képes megtartani) energiasűrűsége 9,9 watt grammonként. Az új áramforrás pufferakkumulátorral kombinálva a kutatók szerint kiválóan alkalmas lesz a hagyományos, hálózatról tölthető akkumulátorok kiváltására mobil eszközökben, okosórákban, telefonokban, viselhető elektronikai cuccokban, IoT-eszközökben, bioszenzorokban.

A japán, amerikai és ausztrál tudósokból álló team azt állítja, termékük készen áll a kereskedelmi célú alkalmazásra. Kíváncsian várjuk, mi lesz az első tömegtermék, amit már a hártyavékony napelem lát el energiával!

 

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Mire használjuk és mire ne a gépi tanulást? - mesterségesintelligencia-szakértő árulta el
Ne használj mesterséges intelligenciát, ha nincs szükség mesterséges intelligenciára - javasolja Szertics Gergely - de nagyon sok esetben szükség van rá. Mit jelent a mesterséges intelligencia, miért fontos a gépi tanulás és mikor érdemes használni az ipari szereplőknek? Ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a Smart Factory ConnAction Konferencián.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.