A hajszálnál tízszer vékonyabb napelem töltheti hamarosan a mobilcuccainkat
2020 / 04 / 18 / Rácz Tamás
A hajszálnál tízszer vékonyabb napelem töltheti hamarosan a mobilcuccainkat
A lehetetlenül vékony napelem-fólia alapjaiban változtathatja meg a mobil eszközök, viselhető elektronikák energiaellátásának módját az iparban.

Egy nemzetközi kutatócsoport jelentette, hogy a kereskedelmi hasznosítási szakaszba léphet új, hajszálvékony napelemük fejlesztési projektje. Sőt: ez a napelem igazából még a hajszálnál is vékonyabb: három mikrométeres vastagsága egy átlagos hajszál kevesebb mint tizedrészét teszi ki.

A kutatásban a szerves napelemek (OSC) technológiájára alapozva egy olyan terméket akartak létrehozni, mely nagyon könnyű, jól tűri a hajlítgatást és elegendő energiasűrűséget képes produkálni ahhoz, hogy akár igen kis méretben is áramforrásul szolgálhasson a legkülönbözőbb eszközök számára.

A rendkívül vékony új napelem-fólia hatékonysága 13%-os, ami jó átlagos eredmény a szerves napelemeknél, viszont elmarad a háztetőkre szerelt paneleknél inkább jellemző korszerű szilíciumalapú napelemek 20% feletti értékétől.  Ugyanakkor a kísérleti mintadarab energiatermelő képességét a tartóssági teszteken 97%-ban képes volt megőrizni még ezer meghajlítás, 89%-át pedig ezer kifeszítés-megnyújtás után is - amire viszont a rideg, merev szilíciumalapú technológia nem képes.

Ha nem nagyon kínozzák, a vékony napelem sokáig képes minimális degradációval fejleszteni a fényből az áramot. A rövid idő alatt extrém terheléssel lefuttatott avultatási tesztek alapján a kutatók azt állítják, 20 ezer óra, 2,5 év alatt a teljesítmény-csökkenés minimális, a teljes hasznos élettartam pedig 11,5 évre tehető.

 

A vékony, rendkívül könnyű lapok (az illusztráción az látható, hogy az ötforintosnál kisebb felületű lapot egy virágszirom is képes megtartani) energiasűrűsége 9,9 watt grammonként. Az új áramforrás pufferakkumulátorral kombinálva a kutatók szerint kiválóan alkalmas lesz a hagyományos, hálózatról tölthető akkumulátorok kiváltására mobil eszközökben, okosórákban, telefonokban, viselhető elektronikai cuccokban, IoT-eszközökben, bioszenzorokban.

A japán, amerikai és ausztrál tudósokból álló team azt állítja, termékük készen áll a kereskedelmi célú alkalmazásra. Kíváncsian várjuk, mi lesz az első tömegtermék, amit már a hártyavékony napelem lát el energiával!

 

 


Rakéta az Instagramon is!
Kövesd be, később jól jársz majd!
Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.