A hatalmas lebegő városba már jövőre beköltözhetnek a lakók

2022 / 12 / 26 / Bobák Zsófia
A hatalmas lebegő városba már jövőre beköltözhetnek a lakók
Oxagon City a Szaúd-Arábiában felépülő, futurisztikus NEOM részét képezi és lakói vízen lebegő platformokon élnek majd.

NEOM Szaúd-Arábia egyik legambiciózusabb vállalkozása, amivel nem csak egy egészen futurisztikus várost terveznek létrehozni a tehetősebb lakók számára, hanem a befektetők és turisták érdeklődését is igyekeznek felkelteni, hogy a hagyományosan az olajiparra alapozott gazdaság működtetésére más, a fosszilis energiahordozóktól független megoldást találjanak. A komplexum több különféle részegységből áll majd, amelyek mindegyike más-más újdonságot rejt: a The Line nevű város egyetlen, sok kilométer hosszan elnyúló, tükörbevonatú felhőkarcolóból áll majd, a Trojena egy sivatagi síparadicsomnak készül, míg Oxagon City vízen lebegő platformokkal növeli meg a szárazföldi település méreteit és nyújt otthont többezer lakosnak.

Oxagon Cityben az ipar 4.0 vívmányai, az okosvárosok minden jellemző hozzávalója, a mesterséges intelligenciára alapozott IoT rendszerek, megújuló energiaforrásokra alapozott ellátás, az automatizált közlekedési rendszerek és az önvezető technológiák mind helyet kapnak a lakók kiszolgálása érdekében, akik egy valódi élő laboratóriumban érezhetik majd magukat. A speciális felépítésű város nagyrészt a vízre épül, ahol négyzet alakú platformokon lesznek elhelyezve a lakóépületek, irodák és kutatóközpontok, a településtől kicsit távolabb, szintén a part közelében pedig a várost ellátó létesítmények, az adatközpont, a sótlanító telep, a hidrogén előállítására szolgáló gyár és egy telekommunikációs központ kaptak helyet.

Oxagon City terveit már régen bemutatták, de a felépítésének részletei még formálódnak, december 16-án például a város képviselői aláírták azt a megállapodást az Ipari Minisztériummal, aminek értelmében a Jövő Gyárai Program keretében a "tiszta" gyártási folyamatok fejlesztését és az ipar 4.0 megoldások támogatását helyezik előtérbe. Oxagon NEOM komplexumának kutatási és gyártási centruma lesz, ahol elsősorban az innovációk fejlesztésén és tesztelésén lesz a hangsúly és ahol 90 000 lakót szállásolnak majd el. A város az elképzelések szerint 2030-ra lesz teljesen készen, de az első lakók már akár 2023-ban beköltözhetnek.

(Fotó: NEOM)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.