A hidrogénhajtású motorkerékpár bemutatja, hogy az üzemanyagcellás technológia működőképes a motoroknál is

2024 / 01 / 15 / Bobák Zsófia
A hidrogénhajtású motorkerékpár bemutatja, hogy az üzemanyagcellás technológia működőképes a motoroknál is
Az MIT olyan alaposan dokumentálta a motor készítésének lépéseit, hogy ez alapján bárki építhet hasonló járművet.

A Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) elektromos járművekkel foglalkozó csapata (Electric Vehicle Team) egy újabb projekt keretében hidrogénhajtású, üzemanyagcellás motorkerékpárt épített, hogy demonstrálják a hidrogénes üzemeltetés működőképességét ennél a járműtípusnál is. A modellt nyílt forrású platformnak tervezték, amely elsődlegesen kutatási célokat szolgál és aminek leírása alapján mások is össze tudják rakni hasonló járművüket vagy annak módosított verzióját. A projekt résztvevői a hidrogénhajtásban az akkumulátoros-elektromos meghajtás tiszta és életképes alternatíváját látják, amivel a hosszú töltési időt is meg lehetne spórolni az utazás során. Az üzemanyagcellás rendszer azonban egyelőre nagy és drága a mérnökök elmondása szerint, így az általuk készített prototípus nem fog kereskedelmi forgalomban megjelenni, kizárólag kísérletezésre használják, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben a hidrogén alapú meghajtás sokkal elterjedtebb megoldást képviselhessen a közlekedési szektorban.

Hasonló hidrogénes motorokkal máshol is foglalkoznak a szakemberek, a Honda, Suzuki, a Kawasaki és Yamaha együttműködésével megalakuló HySE koalíció például azt a célt tűzte ki maga elé, hogy kimondottan a kisebb járművekhez fejlesztenek hidrogénes rendszereket, beleértve a motorkerékpárokat, a drónokat vagy a miniautókat. A Kawasaki a program keretében már prezentálta a hidrogénhajtású motorkerékpárját, ami nagy, cserélhető hidrogéntartályokkal biztosítja az energiaellátást. A Ninja H2 HySE tesztelése már idén megkezdődik, de a cég a jármű részletesebb bemutatását csak a tesztek után tervezi. A hidrogénhajtású motorok tehát, ha lassan is, de alakulnak, viszont a használatukat egyelőre több dolog nehezíti: többek között a hidrogén töltőállomások infrastruktúrájának kezdetlegessége is.

(Fotó: MIT)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
M5: a világ első luxus szupertengeralattjárója kétmilliárd dollárba kerül
A jármű 250 méteres mélységben akár négy hétig is víz alatt maradhat – a vásárlókör az “egyedi élményre vágyó” szupergazdagok.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.