A hidrogénhajtású motorkerékpár bemutatja, hogy az üzemanyagcellás technológia működőképes a motoroknál is

2024 / 01 / 15 / Bobák Zsófia
A hidrogénhajtású motorkerékpár bemutatja, hogy az üzemanyagcellás technológia működőképes a motoroknál is
Az MIT olyan alaposan dokumentálta a motor készítésének lépéseit, hogy ez alapján bárki építhet hasonló járművet.

A Massachusettsi Műszaki Intézet (MIT) elektromos járművekkel foglalkozó csapata (Electric Vehicle Team) egy újabb projekt keretében hidrogénhajtású, üzemanyagcellás motorkerékpárt épített, hogy demonstrálják a hidrogénes üzemeltetés működőképességét ennél a járműtípusnál is. A modellt nyílt forrású platformnak tervezték, amely elsődlegesen kutatási célokat szolgál és aminek leírása alapján mások is össze tudják rakni hasonló járművüket vagy annak módosított verzióját. A projekt résztvevői a hidrogénhajtásban az akkumulátoros-elektromos meghajtás tiszta és életképes alternatíváját látják, amivel a hosszú töltési időt is meg lehetne spórolni az utazás során. Az üzemanyagcellás rendszer azonban egyelőre nagy és drága a mérnökök elmondása szerint, így az általuk készített prototípus nem fog kereskedelmi forgalomban megjelenni, kizárólag kísérletezésre használják, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben a hidrogén alapú meghajtás sokkal elterjedtebb megoldást képviselhessen a közlekedési szektorban.

Hasonló hidrogénes motorokkal máshol is foglalkoznak a szakemberek, a Honda, Suzuki, a Kawasaki és Yamaha együttműködésével megalakuló HySE koalíció például azt a célt tűzte ki maga elé, hogy kimondottan a kisebb járművekhez fejlesztenek hidrogénes rendszereket, beleértve a motorkerékpárokat, a drónokat vagy a miniautókat. A Kawasaki a program keretében már prezentálta a hidrogénhajtású motorkerékpárját, ami nagy, cserélhető hidrogéntartályokkal biztosítja az energiaellátást. A Ninja H2 HySE tesztelése már idén megkezdődik, de a cég a jármű részletesebb bemutatását csak a tesztek után tervezi. A hidrogénhajtású motorok tehát, ha lassan is, de alakulnak, viszont a használatukat egyelőre több dolog nehezíti: többek között a hidrogén töltőállomások infrastruktúrájának kezdetlegessége is.

(Fotó: MIT)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.