A Holdra tartó orosz leszállóegység elküldte első képeit

2023 / 08 / 16 / Bobák Zsófia
A Holdra tartó orosz leszállóegység elküldte első képeit
A Luna-25 a képek tanúsága és a Roszkoszmosz beszámolója szerint egészséges és működőképes.

A Luna-25 nevű űreszköz lehet az első orosz leszállóegység, ami a szovjet éra után először landol a Holdon és a küldetéssel az orosz űrügynökség akár a szintén nemrégen útnak indított indiai misszió, a Chandrayaan-3 landolását is megelőzheti, ha minden a tervek szerint halad.

Az űreszköz márpedig a hivatalos jelentések szerint ép és egészséges, ezt támasztják alá az Orosz Tudományos Akadémia Űrkutatási Intézetének (IKI RAS) és a Roszkoszmosznak a napokban közzétett beszámolói. Az IKI RAS augusztus 14-én közölt képeket az űreszközről, amelyek a Luna-25 bizonyos részleteit mutatják, a felvételeket a szonda kamerái augusztus 13-án készítették. A Roszkoszmosz Telegramon szintén augusztus 14-én mutatta be a képeket. A felvételeken a Hold és a Föld is felbukkan a háttérben, ez utóbbi a leírás szerint a felvételek rögzítése idejében 310 000 kilométerre volt a Luna-25-től.

Az űreszköz a Holdhoz érve hold körüli pályára áll, ahol több napon át köröz majd, mielőtt leszáll az égitest felszínére. A misszió a Hold déli sarkvidékét célozza, ahová a Chandrayaan-3 is készül és ahol a remények szerint jelentős mennyiségű vízjeget találhatnak a kutatások során. Az indiai küldetéssel ellentétben a Luna-25 nem visz magával holdjárót, ezért csak a közvetlen környezetében tud felméréseket végezni a fedélzetén található tudományos műszerek segítségével. A misszió fő célja a regolit, valamint a holdi exoszféra plazmájának és porának vizsgálata lesz. Az űreszköz nyolc berendezést tartalmaz:

  • az ADRON-LR gamma-sugár és neutron spektrométert
  • az ARIES-L eszközt, ami az exoszférát kutatja
  • a LIS-TV-RPM infravörös tartományban mérő spektrométert
  • a LASMA-LR tömegspektrométert
  • a PML detektort
  • az STS-L képalkotó rendszert
  • a THERMO-L berendezést, ami a regolit hőmérsékleti jellemzőit méri
  • és egy lézeres retroreflektor (visszatükröző) panelt

A leszállóegység elsődlegesen kijelölt landolási helyszíne a Boguslawsky-kráter közelében lesz, ami Palm Heinrich Ludwig von Boguslawski német csillagászról kapta nevét. Sikeres leszállás esetén a Luna-25 küldetése körülbelül egy évig tart majd a tervek szerint.

(Fotó: IKI RAS)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
A Hold valójában kifordult önmagából – méghozzá szó szerint
Egy új kutatás végre feltárja a Hold ősi múltjának a döbbenetes titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.