A hologram cirkuszban nem szenvednek az állatok

2019 / 11 / 23 / Justin Viktor
A hologram cirkuszban nem szenvednek az állatok
A cirkuszokat ritkán vádolják állatvédelemmel, annál gyakoribb, hogy megszökött majd elpusztuló, vagy menekülés közben leterített állatokról szólnak a híradások. Nem úgy egy idén nyáron nyilvánosságot kapott történetben, melynek állati szereplői: hologramok!

A hagyományos cirkuszi mutatványok állatélet-keserítők, megítélésük minimum ellentmondásos, az idők szava és az állatok fejlődő, változásban lévő jogi megítélése is ellenük dolgozik. Az állatok gyakran szenvednek, természetes közegükből, életterükből kiragadva, kis helyekre bezárva tengődnek. A németországi Circus Roncalli egy új ötlettel talán jó példával járhat elöl, ami segít megoldani a problémát.

Ritkuló vadállomány

A Roncalli egy ideje már csak ritkán vagy egyáltalán nem mutatott be vadon élő állatokkal létrehozott mutatványokat, és nemrég elérkezettnek látták az időt egy radikális váltáshoz is: az állatok ezentúl kizárólag hologramok képében lépnek a pástra.

A közönség egyöntetűen és haladéktalanul imádta a változtatást, a visszajelzések csak pozitívak voltak.

Bernhard Paul, a Circus Roncalli rendezője így mesélt az ötlet eredetéről:

„Mindig is az volt vágyam, hogy költői és modern módon mutassam meg az állatokat a cirkuszban. Amikor láttam Justin Timberlake-t a Superbowl-ban együtt énekelni Prince-el, aki már elhunyt, lenyűgözött a holografikus technika és azonnal tudtam, hogy ez kell nekem."

Kiterjesztett valóság

A cirkusz porondját az új stratégia szerint tervezték meg, 11 darab Optoma ZU850 kivetítővel, nagy hatótávolságú lézerrel és lencsékkel, amelyek kivételes show-t biztosítanak. A hologram tökéletes megjelenítéséhez és megvilágításához nagy kontrasztú kivetítőket is felhasználnak.

Dominó hatás

Ez a magával ragadó, kiterjesztett-valóság élmény nem csak a cirkusz világára lesz hatással. A közönség új szemszögből láthatja a a cirkuszi kultúrát és kikövetelheti a digitális technológiák további integrálását a hagyományos szórakoztató iparágak egyéb szegmenseiben is.

Jan Creamer, az egyik nemzetközi állatvédő szervezet (ADI) elnöke is megszólalt az ügyben: "Az emberek úgy élvezhetnek egy ilyen előadást, hogy közben nem okoznak szenvedést az állatoknak és nem használják őket tárgyként."

(Képek: Youtube)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.