A hosszú, egészséges élet titka a 110 évnél idősebb szupercentenáriusok őssejtjeiben rejlik

2020 / 03 / 25 / Justin Viktor
A hosszú, egészséges élet titka a 110 évnél idősebb szupercentenáriusok őssejtjeiben rejlik
A szupercentenáriusok azok az emberek, akik több mint 110 évet élnek, és nem csupán életkoruk, hanem hihetetlen egészségi állapotuk miatt is figyelemre méltóak. Ez az elitcsoport rezisztensnek tűnik olyan betegségekkel szemben, mint az Alzheimer-kór, a szívbetegségek és a rák, amelyek még a centenáriusokat (100 év felettiek) is érintik. Ma még nem tudjuk azonban, miért válnak egyesek szupercentenáriusokká, mások pedig nem.

110 felett is egészségesen

A tudósok először újjáprogramozták a 114 éves nő sejtjeit indukált pluripotens őssejtekké (iPSC-k). Az iPSC-k később a test bármely sejtjévé fejleszthetőek. Az előrelépés, amelyet a Sanford Burnham Prebys and AgeX Therapeutics biotechnológiai vállalat tudósai valósítottak meg, lehetővé teszi a kutatóknak olyan kutatások elindítását, amelyek végre felfedhetik annak titkait, hogy a szupercentenáriusok miért élnek ilyen hosszú és egészséges életet. A tanulmányt a Biochemical and Biophysical Research Communications folyóiratban tették közzé. 

"Nagy kérdésre kerestük a választ: Vajon egy ilyen öreg személy sejtjeit is újra tudjuk programozni?" - mondta el Evan Y. Snyder professzor, a Sanford Burnham Prebys Őssejt és Regeneratív Orvostudományi Központjának igazgatója, a tanulmány szerzője. 

"Most megmutattuk, hogy meg lehet csinálni, és értékes eszközt nyertünk az öregedési folyamatot lassító gének és egyéb tényezők megtalálására" - tette hozzá Snyder.

A fiatal, a szuperidős, és a beteg

A kutatás során a tudósok három különböző ember, a fent említett 114 éves nő, egy egészséges 43 éves személy és egy 8 éves progériás gyermek (egy olyan állapot, amely gyors és korai öregedést okoz) vérsejtjeit átprogramozták IPSC őssejtekké. 

Ezeket a sejteket ezután mezenchimális őssejtekké alakították át, egy olyan sejttípusba, amely segít fenntartani és helyreállítani a test szerkezeti szöveteit, ideértve a csontot, porcot és zsírszöveteket. A kutatók megállapították, hogy a szupercentenáriumi sejtek ugyanolyan könnyen transzformálódnak őssejtekké, mint az egészséges és a progériás mintából származó sejtek. 

Reset gomb a rövidülő telomerekhez

Ahogy várható volt, az átprogramozással a telomerek - a DNS-t védő sapkák, amelyek az öregedéssel zsugorodnak - szintén visszaálltak a fiatalkori állapotba.

Figyelemreméltó módon, még a szupercentenárius személyek iPSC sejtjeinek telomerei is fiatalos szintre álltak vissza, hasonlóan a 114 éves kornak megfelelő szintről a nulla éves kornak megfelelő állapotba.

A szupercentenárius iPSC sejtekben azonban a telomer visszaállása ritkábban fordult elő, mint más mintákban - jelezve a szélsőséges öregedés tartós hatásait, amelyekkel még meg kell küzdeni a sejtek öregedésének hatékonyabb visszafordításához.

Most, hogy a tudósok legyőzték ezt a kulcsfontosságú technológiai akadályt, megkezdődhetnek azok a kutatások, amelyek meghatározzák a szupercentenáriusok "titkos elixírét". Például, összehasonlítják majd az egészséges iPSC sejtekből, a szupercentenáriusok  iPSC sejtekből és a progériás iPSC sejtekből származó izomsejteket, felderítve a szupercentenáriusok egyedülálló génjeit vagy molekuláris folyamatait.

Ezután olyan gyógyszereket lehet majd kifejleszteni, amelyek vagy meggátolják ezeket az egyedi folyamatokat, vagy emulálják a szupercentenárius  sejtekben megfigyelt mintákat. "Miért öregednek a szupercentenáriusok ilyen lassan?" - tette fel a kérdést Snyder. 

"Most készen állunk arra, hogy arra a kérdésre is válaszoljunk, amelyre még senki nem volt képes."

(Forrás: Phys.org Képek: Sanford Burnham Prebys)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
Az amerikai férfi, aki minden emberi arcot groteszk szörnynek lát
A férfi két évvel ezelőtt kezdte el az emberi arcokat szörnypofáknak látni – mindennek hátterében egy bizarr betegség áll.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.