A Hubble idén fedezte fel, a JWST pedig már le is fényképezte a legtávolabbi ismert csillagot, az Earendelt

2022 / 08 / 04 / Felkai Ádám
A Hubble idén fedezte fel, a JWST pedig már le is fényképezte a legtávolabbi ismert csillagot, az Earendelt
A csillagot Tolkien karakteréről nevezték el.

Az Earendel, illetve a hivatalos nevén: WHL0137-LS a Cetus-konstelláció egyik csillaga, amely a legtávolabbi általunk ismert csillag, és alig pár hónapja, hogy a Hubble egyáltalán felfedezte – írja a Space.com. Az Earendel név egyébként a híres írótól és nyelvésztől, J.R.R. Tolkientől származik, egész pontosan A szilmarilok című, A Gyűrűk Ura előzménykötetében találkozhatunk a karakterrel, aki ezt a nevet viselte. Az Earendel fénye egyébként 12,9 milliárd év alatt éri el a Földet, és annyira halvány, hogy meglehetősen nehéz megtalálni a James Webb Űrteleszkóp új felvételén, amelyet augusztus 2-án, kedden tettek közzé a Twitteren:

Az eredeti Hubble-kép némi útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy hol keressük a csillagot a kinagyított képrészleten. Lényegében az Earendel egy apró, fehéres pont egy távoli galaxishalmaz alatt, amit egy nyíllal jelöltek a lentebbi második képen:

Mint azt a kutatók a Twitteren írják, a csillag azért látható egyáltalán ezen a felvételen, mert „felnagyítja” a WHL0137-08 elnevezésű, masszív galaxishalmaz. Ez a „nagyítás” a gravitációs lencsézés (gravitational lensing) elnevezésű módszerre vonatkozik. A módszer arra a jelenségre épül, hogy a rendkívül nagy tömegű testek, például galaxishalmazok vagy szupermasszív fekete lyukak elhajlítják a mögülük lévő tárgyakból érkező fényt.

Amikor a fény elhalad egy ilyen test mellett, az úgy viselkedik, mintha egy távcső lencséjén haladna át – tehát mintegy felnagyítódik, ugyanakkor torzul is valamennyit. A gravitációs lencsézés épp ezért kiterjeszti a teleszkópok, például a Hubble és a Webb hatótávolságát, lehetővé téve számukra, hogy messzebbre és részletesebben lássanak, mint arra alapvetően képesek lennének.

(Kép: Twitter/Cosmic Spring JWST)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A “pucér kamerában” mindenki meztelennek fog látszani – ha akarja valaki, ha nem
A kamera jó gyorsan – körülbelül 10 másodperc alatt “levetkőztet” bárkit. Természetesen mesterséges intelligencia hajtja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.