A Hubble idén fedezte fel, a JWST pedig már le is fényképezte a legtávolabbi ismert csillagot, az Earendelt

2022 / 08 / 04 / Felkai Ádám
A Hubble idén fedezte fel, a JWST pedig már le is fényképezte a legtávolabbi ismert csillagot, az Earendelt
A csillagot Tolkien karakteréről nevezték el.

Az Earendel, illetve a hivatalos nevén: WHL0137-LS a Cetus-konstelláció egyik csillaga, amely a legtávolabbi általunk ismert csillag, és alig pár hónapja, hogy a Hubble egyáltalán felfedezte – írja a Space.com. Az Earendel név egyébként a híres írótól és nyelvésztől, J.R.R. Tolkientől származik, egész pontosan A szilmarilok című, A Gyűrűk Ura előzménykötetében találkozhatunk a karakterrel, aki ezt a nevet viselte. Az Earendel fénye egyébként 12,9 milliárd év alatt éri el a Földet, és annyira halvány, hogy meglehetősen nehéz megtalálni a James Webb Űrteleszkóp új felvételén, amelyet augusztus 2-án, kedden tettek közzé a Twitteren:

Az eredeti Hubble-kép némi útmutatást ad arra vonatkozóan, hogy hol keressük a csillagot a kinagyított képrészleten. Lényegében az Earendel egy apró, fehéres pont egy távoli galaxishalmaz alatt, amit egy nyíllal jelöltek a lentebbi második képen:

Mint azt a kutatók a Twitteren írják, a csillag azért látható egyáltalán ezen a felvételen, mert „felnagyítja” a WHL0137-08 elnevezésű, masszív galaxishalmaz. Ez a „nagyítás” a gravitációs lencsézés (gravitational lensing) elnevezésű módszerre vonatkozik. A módszer arra a jelenségre épül, hogy a rendkívül nagy tömegű testek, például galaxishalmazok vagy szupermasszív fekete lyukak elhajlítják a mögülük lévő tárgyakból érkező fényt.

Amikor a fény elhalad egy ilyen test mellett, az úgy viselkedik, mintha egy távcső lencséjén haladna át – tehát mintegy felnagyítódik, ugyanakkor torzul is valamennyit. A gravitációs lencsézés épp ezért kiterjeszti a teleszkópok, például a Hubble és a Webb hatótávolságát, lehetővé téve számukra, hogy messzebbre és részletesebben lássanak, mint arra alapvetően képesek lennének.

(Kép: Twitter/Cosmic Spring JWST)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Célegyenesbe ért az EU mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya
Megszületett a megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között a mesterséges intelligenciával (MI) kapcsolatos törvényjavaslatról, amelynek célja, hogy az MI Európában biztonságos legyen, ne sértse az emberek alapvető jogait, ugyanakkor a technológia fejlődését is segítse.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.