A James Webb az első pillanattól tanulmányozza azt a csillagrendszert, melyben a legnagyobb az esély a Földön kívüli élet előfordulására

2022 / 08 / 02 / Felkai Ádám
A James Webb az első pillanattól tanulmányozza azt a csillagrendszert, melyben a legnagyobb az esély a Földön kívüli élet előfordulására
A TRAPPIST–1 rendszerben legalább hét, Földszerű bolygó akad – a James Webb teleszkóp a beüzemelését követően rögtön erre a rendszerre szegezte érzékelőit. Elmondjuk, pontosan mit keres.

Rögtön azt követően, hogy képes volt tudományos méréseket végezni, a James Webb űrtávcső (JWST) elkezdte tanulmányozni a TRAPPIST–1 csillagrendszert. A TRAPPIST–1 egy vörös törpe, amely a mi Napunktól 39 fényév távolságra helyezkedik el, és 2017-es felfedezése óta izgatja a csillagászok fantáziáját – írja a Newsweek. Mindennek oka, hogy a rendszerben eddig legalább hét sziklás exobolygót azonosítottak, amelyek mind méretük, mind pedig tömegük tekintetében a Földre emlékeztetnek. Sőt a kezdeti megfigyelések alapján ezen planéták némelyikén olyan hőmérséklet uralkodhat, ami kedvező lehet az élet kialakulásához. A legtöbb hasonló bolygó egyébként vagy túl messze helyezkedik el, vagy egy olyan csillag körül kering, amely túl nagy, a lényeg, hogy valamilyen okból nehéz ezeket tanulmányozni – a TRAPPIST–1 azonban kivétel.

Ettől független egészen idáig a TRAPPIST–1 megfigyelése sem volt épp kihívásoktól mentes feladat, elsősorban azt nem sikerült eddig megválaszolni, hogy ezeknek a bolygóknak van-e légköre – ám épp ezen nagyon sokat segítenek a JWST érzékeny műszerei. Mint a kutatók elárulták, ha kiderülne, hogy ezen bolygók valamelyike, esetleg több is rendelkezik légkörrel, akkor nagyon izgalmas fejleményeknek néznénk elébe. És amennyiben tényleg akad légköre ezeknek a bolygóknak, úgy a James Webbre további, kifejezetten erre a műszerre szabott munka várna. Mint azt a Newsweeknek nyilatkozó egyik kutató elárulta:

„Szükség van egy nagyon nagy teleszkópra, amely távol van a Földtől, és amely órákig vagy napokig figyeli a célt, ha szükséges, és amely nagy hullámhossz-tartományban működik az infravörös-spektrumban, ugyanis itt helyezkedik el mindaz a molekuláris spektroszkópiai jellemző, amelyeket keresünk. És most pontosan a James Webbről beszélek.”

A kutatók szerint egyébként a kinyert információk tekintetében a JWST olyan előrelépés, mintha rádióról tévékészülékre váltanánk.

Azt a módszert, amellyel a kutatók ki fogják deríteni, hogy a TRAPPIST–1 bolygóinak van-e légköre vagy sem, tranzitspektroszkópiának nevezik. Ennek lényege, hogy a teleszkóp összegyűjti a közeli bolygó körül áthaladó napfényt, és ezt a fényt spektrumra bontja – ahogyan a prizma a fehér fényt szivárványra osztja szét. Ha a napfény áthaladt egy bolygó légkörén a Föld felé vezető úton, akkor ennek a fénynek a spektrumában árulkodó jelek lesznek – vagyis ebből következtetni lehet az atmoszféra kémiai összetételére.

Mindez nagyon röviden leírható, de valójában a vizsgálat relatíve hosszú idő (tehát évek) alatt történik több lépésben: első körben azt kell megvizsgálni, hogy a bolygónak van-e atmoszférája, másodszor, hogy ez az esetleges atmoszféra miből áll, harmadszor pedig, hogy milyen felszíni folyamatok vezethettek egy ilyen összetételű légkör megjelenéséhez. Ami a potenciális, Földön kívüli élet szempontjából árulkodó nyom lehet, az például vízpára – mivel az általunk ismert élethez szükséges a víz jelenléte. Másik „izgalmas” molekula lehet a metán, elsősorban nagyobb mennyiségben – mivel a metán gyorsan bomlik, de élőszervezetek képesek előállítani, így ennek a molekulának a komolyabb mennyiségi jelenléte akár életre is utalhat.

(Kép: a TRAPPIST–1 művészi ábrázolása, forrás: ESA)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
A “mexikói UFO-múmiák” DNS-ének 30 százaléka egy “ismeretlen fajtól” származik állítólag
Bármit is jelentsen, hogy ismeretlen faj. Kiderült az is, hogy Neil deGrasse Tysonnak felajánlották, hogy személyesen vizsgálja meg a testeket – de ő ezt a lehetőséget visszautasította. Elmondjuk, hogy miért, és hogy ez miért jelentheti a mexikói UFO-múmia vita bizonyos fokú lezárását.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.