A James Webb teleszkóp megérkezett az úticéljához, a második Lagrange-ponthoz

2022 / 01 / 25 / Bobák Zsófia
A James Webb teleszkóp megérkezett az úticéljához, a második Lagrange-ponthoz
A teleszkóp sikeresen teljesítette egy hónapos útját az űrben, mostantól a Nap-Föld L2 körül kering majd akár több mint tíz évig tartó küldetése alatt.

A NASA és az ESA a tegnapi napon jelentette be, hogy az eddigi legnagyobb és legkomplexebb űrtvácsövük, a James Webb teleszkóp egy hónapos utazás után elérte a Földtől körülbelül másfél millió kilométerre lévő második Lagrange-pontot, ahol Nap körüli pályára áll az L2 körül keringve. Ez azt jelenti (ahogy a NASA animációján is megfigyelhetjük), hogy a teleszkóp folyamatosan köröz az L2 körül, miközben a Földdel nagyjából párhuzamosan halad a Nap körüli pályán.

Ez az elhelyezkedés segít a James Webb űrtávcsőnek abban, hogy megfelelően teljesítse feladatát, a galaxisok születésének vizsgálatát, amelyet az infravörös tartományban való megfigyelések révén kivitelez, az ilyen események során keletkező sűrű por ugyanis a látható fényt sokszor blokkolja, az IR sugárzást kevésbé, ezért az infravörös eszközeire támaszkodik az adatgyűjtés során. A második Nap-Föld Lagrange-ponton az égitestek: a Nap, a Föld és a Hold mindig a teleszkóp egyazon oldalán találhatóak, így az érzékeny és extrém hideg hőmérsékletet igénylő műszereit megfelelően tudja védeni az ezekből érkező melegtől. Emellett ez a pozíció a földi irányítóközponttal létesített akadálytalan kommunikációt is segíti, amely az Ausztráliában, Spanyolországban és Kaliforniában található nagyméretű teleszkópok által alkotott Deep Space Network segítségével fogadja az adatokat.

Ahhoz, hogy az űrtávcső pályára álljon, a saját meghajtórendszerére is szükség volt, amely öt percig (297 másodperc) tartó művelet alatt irányba állította a teleszkópot. A NASA beszámolója szerint ez mindössze 1,6 méter/másodperccel gyorsította a Webb sebességét, de ez is elég volt ahhoz, hogy elérje a tökéletes keringési pályát. Az üzemanyaggal egyébként amennyire lehet, igyekeznek spórolni a teleszkópért felelős szakemberek, mivel lehetőség szerint minél tovább szeretnék működtetni az eszközt az űrben, amelynek élettartama, ha minden más a tervek szerint alakul, elsősorban az időnkénti korrekciókhoz szükséges üzemanyag mennyiségétől függ. Ami jó hír lehet, hogy a távcsövet az űrbe szállító Ariane rakéta egészen pontosan kivitelezett indítása és irányba állítása miatt a James Webb teleszkóp a vártnál sokkal kevesebbet kellett, hogy felhasználjon a saját tartalékaiból, így feltehetően jóval több mint tíz évig is végezheti majd munkáját az űrben.

A NASA előadását a James Webb teleszkóp további feladatairól (angol nyelven) az alábbi videóban láthatjuk. A tudományos munkák indulására és az első képek beérkezésére valamikor a nyár folyamán lehet számítani.

(Fotó: NASA, Steve Sabia/NASA Goddard)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.