A jelenlegi motorokra felszerelhető hidrogénbefecskendezés nem csak az üzemanyaghiányt oldhatja meg, de a kibocsájtást is csökkentheti

2022 / 10 / 13 / Felkai Ádám
A jelenlegi motorokra felszerelhető hidrogénbefecskendezés nem csak az üzemanyaghiányt oldhatja meg, de a kibocsájtást is csökkentheti
A hidrogénnel kevert dízelt a jelenlegi motorok is tudják használni üzemanyagként egy gyors átalakítás után, ami 26 százalékos hatékonyságnövekedés mellett több mint 85 százalékkal csökkenti az emissziót. Már arra sem kell sokat várni, hogy a találmány megjelenjen a piacon.

A hidrogénmeghajtás a jövő zenéje, viszont vadiúj rendszerek kifejlesztése helyett olcsóbb lehet a jelenlegi motorok átalakítása – nagyjából erre a felismerésre épül az Új-dél-walesi Egyetem (UNSW Sydney) mérnökeinek a kutatása, amelynek a gyümölcse hamarosan kereskedelmi forgalomban is elérhető termékké érik – számol be róla a Tech Xplore. A Shawn Kook professzor által vezetett csapat körülbelül 18 hónapot töltött a hidrogén-dízel közvetlen befecskendezéses kettős üzemanyag-rendszer kifejlesztésével, amelynek köszönhetően már létező dízelmotorok 90%-ban hidrogént használhatnak üzemanyagként.

A kutatók szerint elsősorban a teherautókban, valamint a közlekedési, mezőgazdasági és bányászati gépekben (Ausztráliában ezek a legjelentősebb dízelhasználók) alkalmazott dízelmotorok néhány hónap alatt utólagosan átalakíthatóak az új hibrid rendszerre. Az International Journal of Hydrogen Energy folyóiratban megjelent cikkben pedig Prof. Kook csapata bemutatta, hogy a szabadalmaztatott hidrogén-befecskendező rendszerük használatával mindössze 90 g/kWh-ra csökkentik a CO2-kibocsátást, ami 85,9%-kal alacsonyabb, mint a hagyományos dízelmotor által termelt mennyiség. Mint tehát a professzor fogalmaz:

„A meglévő dízelmotorokat át tudjuk alakítani tisztább, hidrogént égető motorokká.”

A professzor szerint ez azért is jó, mert a tényleges hidrogénmotorokra még legalább egy évtizedet kell várni.

Az új megoldás tehát megtartja az eredeti dízel befecskendezést a motorba, de ezen felül közvetlen hidrogén üzemanyag-befecskendezést tesz lehetővé a hengerbe. Ez a speciálisan időzített közvetlen hidrogén-befecskendezés szabályozza a keverék állapotát a motor hengerében, ami megszünteti az eljárás legfőbb rákfenéjét, a káros nitrogén-oxid-kibocsátást, amely a hidrogénmotorok kereskedelmi forgalomba hozatalának eddigi fő akadálya volt. A nitrogén-oxid (NOx) ugyanis a légszennyezés és a savas esők egyik fő oka. A másik jó hír, hogy az új hidrogén-dízel közvetlen befecskendezéses kettős üzemanyagú rendszer nem igényli azt a rendkívül nagy tisztaságú hidrogént, amelyet az alternatív hidrogén üzemanyagcellás rendszerekben szoktak használni, és amelynek az előállítása is sokkal drágább. Rossz szóviccel szólva: további extra adalék, hogy a meglévő dízelmotorokhoz képest több mint 26%-os hatékonyságnövekedést is kimutattak. Ezt a jobb hatásfokot a hidrogén közvetlen befecskendezésének, valamint a dízel befecskendezési időzítésének független szabályozásával érik el, lehetővé téve az égési módok teljes vezérlését – előkevert vagy keveréssel vezérelt hidrogénégetést.

A kutatócsoport abban reménykedik, hogy a következő 12-24 hónapon belül sikerül kereskedelmi forgalomba hozni az új rendszert, és szívesen egyeztetnek a leendő befektetőkkel.

Kép: UNSW Sydney/Shawn Kook


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.