A jó öreg oldalba rúgás, csak most a Marson és a NASA parancsára

2020 / 03 / 30 / Justin Viktor
A jó öreg oldalba rúgás, csak most a Marson és a NASA parancsára
NASA úgy javította meg Marson tartózkodó Vakondok nevű elakadt egységét, hogy az InSight lander rásózott egyet a borítására.

Pre-ngineer módszerek

Legyünk őszinték, életünk valamely szakaszában, mindannyian elkövettük már:

Ha nem működik a készülék, finoman vagy erősebben - főképp ár és vérmérséklet függő a dolog - oldalba vertük, ráütöttünk, belerúgtunk, megráztuk, megküldtük, adtunk neki.

Valószínű, - bár csak a szerző sejtése - hogy ez valami ősi, atavisztikus ösztön, viszont ami valóban megdöbbentő, hogy milyen gyakran működik, és hárítja el a problémát. És bár a NASA egy igazán komoly szervezet, azért ott is létezik a "nincs más hátra" kategória.

Ütéses Karbantartás

A NASA InSight leszállóegysége jelenleg a Mars felszínén tartózkodik, és nemrég váratlan problémákkal kellett szembesülnie a bolygó felfedezésére és tanulmányozására irányuló küldetése során. Nevezetesen, az történt, hogy egy ásó-szonda, amely azért épült, hogy egy légkalapácshoz hasonló módon leásson a felszín alá, megrekedt, mivel a Mars talaja nehezebb dió, mint ahogy azt a tudósok várták. Néhány sikertelen kísérlet után a NASA-nál kicsit kreatívnak megoldások mellett voksoltak. Végül úgy sikerült kiszabadítani a szondát, hogy egy határozott ütést mértek rá az InSight lapátjával.

NASA InSight on Twitter

A bit of good news from #Mars: our new approach of using the robotic arm to push the mole appears to be working! The teams @NASAJPL/@DLR_en are excited to see the images and plan to continue this approach over the next few weeks. 💪 #SaveTheMole FAQ: https://t.co/wnhp7c1gPT https://t.co/5wYyn7IwVo

Itt már csak a lapát segít

A NASA eredetileg arra számított, hogy a „vakondnak” neveztetett szonda homokszerű terepen halad át. De mivel a marsi talaj egy helyütt összetapadt, a készülék megrekedt azon a helyen. Az InSight robotkarjának átprogramozása a vakondra történő lecsapásra kockázatos, végső megoldásnak számító manőver volt, mivel kockáztatták vele a közeli csatlakozók törékeny áram- és kommunikációs vezetékeinek megsérülését. Szerencsére a mérnököknek volt lehetősége néhány hónapot szimulátoron gyakorolni, mielőtt a valódi kísérletet elvégezték volna.

Jó Utat

A kísérleti eredményeképp a vakond ismét működik, és a NASA azt reméli, hogy ismét feladatul szabhatja, hogy beássa magát a Mars felszíne alá. Amint leért oda, remélhetőleg képes lesz befejezni a küldetésre szabott kutatási feladatát, vagyis elemezni a Vörös Bolygón belüli hőmérsékleti ingadozást, hogy megérthessük, mennyire hasonlít a Mars magja a Földéhez.

(Forrás: Futurism Képek: NASA)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Döntött a NASA: letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát
Döntött a NASA: letérítik a pályájáról a Földet veszélyeztető aszteroidát
A Bennu aszteroida relatíve esélyesen becsapódhat a Földbe – ha ez megtörténne, az 22 atombomba robbanásával érne fel. A NASA nem kockáztat, és inkább letérítik az égitestet a jelenlegi, ütközésveszélyes pályáról.
Miután landolt a Holdon, India a Nap felé is elindított egy űreszközt
Miután landolt a Holdon, India a Nap felé is elindított egy űreszközt
Az Aditya-L1 műhold a Nap felszínét, légkörét, annak is a legkülső rétegét, a plazmából álló Napkoronát vizsgálja majd.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.