A jóga jövője, vagy felesleges pénzkidobás az okos jógaszőnyeg?

2020 / 06 / 24 / Perei Dóra
A jóga jövője, vagy felesleges pénzkidobás az okos jógaszőnyeg?
Az otthoni jógázás lehet kényelmes, de gyorsan el is szállhat a lelkesedés, pláne ha nincs egy oktató, aki eleinte korrigálja a helytelen testtartást. Na de nézzük csak, mit ígér a YogiFi szenzoros, mobilapplikációval összekötött matraca!

A youtube-jógik és az online jógaórák már a járványhelyzet előtt is népszerűek voltak, ami sok szempontból érthető, hiszen egy hosszúra nyúlt munkanap után egyszerűbb otthonunk kényelmében kitekerni a jógaszőnyeget, mint elmenni egy stúdióba. Az éremnek ugyanakkor két oldala  van, így a mozgással akár árthatunk is magunknak, ha kezdőként nem tudjuk helyesen végrehajtani az ászanákat, vagy nem vesszük figyelembe fizikai adottságainkat, és nem korrigáljuk megfelelően testtartásunkat. Ígérete szerint ezen segít a YogiFi intelligens jógamatrac, ami egyébként bezsebelte a CES 2020 Innovációs Díját.

A találmány megszületése részben személyes indíttatású, az indiai Wellnesys cég alapítója, Muralidhar Somisetty ugyanis hátfájás miatt kezdett el jógázni. Csakhamar aztán megálmodta az érzékelőkkel ellátott, mobilalkalmazáshoz kapcsolódó matracot; a polifoam és gumi keverékéből készült szőnyeg ránézésre teljesen olyan, mint egy átlagos jógamatrac, csakhogy ez beépített telefon-/ táblagéptartóval rendelkezik, és Bluetoothon keresztül kommunikál a YogiFi alkalmazással. (iPhone és Android készülékekhez, okosórákhoz, FitBithez, a Google Home és az Amazon Alexa asszisztensekhez egyaránt csatlakoztatható.) Az alkalmazásban mindenekelőtt saját profilt kell nyitnunk, majd kiválasztanunk a számunkra legszimpatikusabb oktatót, akinek a virtuális óráján részt vennénk, végül pedig össze kell kapcsolnunk a matracot és az appot. Az alkalmazás jógatanárhoz hasonlóan

végigvezet a testtartásokon, felméri képességeinket és korlátainkat, sőt hajlékonyságunkat is beméri, és az előbbieknek megfelelően ad valós idejű visszajelzést.

A matrac azonnal jelzi, ha az érzékelők szerint valamit nem csinálunk jól, a nyelven kívül (magyar egyelőre nincs) pedig beállíthatjuk, hogy női vagy férfi hangon figyelmeztessen. A legtöbb jógatradíció (Hatha, Sivánanda, Iyengar) megtalálható az alkalmazásban, ahogy azt is eldönthetjük, hogy kezdő -, napi rutinhoz, egy konkrét egészségügyi problémára ajánlott, vagy gyerekbarát gyakorlatsort szeretnénk. A teljesítményünkről részletes jelentés készül, az app értékeli az erőt, a kitartást, az egyensúlyt és a hajlékonyságot, ahogy a korábbi gyakorlásokhoz viszonyított fejlődésünkről is tájékoztat. Ezt a jelentést megoszthatjuk az oktatóval és egymással is, sőt akár versenyezhetünk is az alkalmazás kihívásaiban, bár a verseny és a jóga nem kifejezetten jár kéz a kézben. Az újratölthető akkumulátornak köszönhetően az okosmatrac használati ideje négy-öt óra, így akár a szabadba is magunkkal vihetjük. Illetve kiválaszthatjuk a néma üzemmódot, ami kikapcsolja a valós idejű utasításokat, de továbbra is nyomon követi a gyakorlást. A Kickstarter-kampány támogatói a szőnyeg mellett telefontartót, egy jutavászon matractartót és egy USB-töltőt adnak kétszáztizenkilenc dollárért (körülbelül hatvanhét ezer forintért), valamint azonnali hozzáférést adnak huszonöt oktató által levezényelt jógaórához. Az interaktív matrac praktikus megoldás, ha nem jutunk el vezetett órára, de már van annyi gyakorlatunk, hogy tudjuk, hogyan kell kivitelezni helyesen egy ászanát. Aki viszont még soha nem próbálta a jógát, ne így kezdje el.

Tényleg hasznosak a jógaappok?

A jóga- és meditációs appok hasznos tanácsokat adnak a felhasználóknak azáltal, hogy megmutatják, hogyan sajátíthatják el a stresszoldást és a lelki békét segítő gyakorlatokat. Egy 2019-es izraeli kutatás azonban megkérdőjelezi eredményességüket, mivel legtöbben túl gyorsan megunják azokat - olvasható a Haifai Egyetem tanulmánya a New Scientist magazinban. Amit Baumel pszichológus csapatával együtt kilencvenhárom népszerű mentálhigiénés mobilalkalmazás felhasználóinak számát mérte szoftveres segítséggel. A program azt számolta, hogy naponta hányan töltik le és hányan használják aktívan az applikációkat. A kapott eredmények meglepték őket:

letöltés után tizenöt nappal a felhasználók kilencvennégy százaléka teljesen felhagyott az alkalmazás használatával.

Mivel napjainkban több ezer hasonló alkalmazás létezik, a kutatók az angol nyelvűeket keresték, amelyeket több mint tízezren letöltöttek már a Google Play-boltból. Nagy eltérés alakult ki a hagyományos jóga- és meditációs praktikákra épülő bemutató appok népszerűsége, illetve azokon, amelyekben a felhasználók (peer support alapon) kölcsönösen segíthetik egymást, megoszthatják egymással a tapasztalataikat. Míg az előbbiek mellett csak a letöltők négy százaléka tartott ki hosszú távon, utóbbiaknál tizenhét százalék volt ez az arány. Baumel szerint a hasonló applikációk jövőjét az interakciók és a személyre szabott tartalmak jelentik. Derek Richards, a SilverCloud mentálhigiénés app vezető fejlesztője szerint a feltárt statisztikából azonban nem célszerű haszontalannak bélyegezni az alkalmazásokat. Richards úgy látja, hogy a kutatás inkább megmutatta, hogy rengetegen kíváncsiak rájuk, ingyenességük miatt pedig sokan annak ellenére letöltik, hogy különösebben nem izgatja őket a jóga.

(Fotó: YogiFi)


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.