Magyar találmány forradalmasíthatja a jógát - Profi oktató egy gombnyomásra

2020 / 02 / 23 / Perei Dóra
Magyar találmány forradalmasíthatja a jógát - Profi oktató egy gombnyomásra
Amerikából jöttem, forradalmi újítást hoztam: akár ez is lehetne Ozsvald Eszter rövid bemutatkozója, aki a BME alagsori innovációs laboratóriumából egészen az USA-ig jutott, és feltalált egy műszert, ami alapjaiban megváltoztathatja a jövő jógaoktatását.

Legyünk bár kezdők, haladók, vagy teljesen avatatlanok, mindannyian el tudjuk képzelni, hogy zajlik egy jógaóra. Adott egy terem, benne a mozogni vágyókkal és természetesen a 'karmesterrel', vagyis az oktatóval, kinek mozgását igyekszünk a tőlünk lehető legjobban utánozni. Egy most piacra kerülő fejlesztéssel azonban mindez megváltozhat, és testre szerelhető mozgásérzékelőkkel, a hozzá tartozó applikációval és analitikával tanár nélkül is az ászanák ászai lehetünk. Ha pedig az egyenlethez hozzáadjuk, hogy az egyik feltalálója és alapítója Ozsvald Eszter, akkor a történet már nemcsak a modern technológiára fogékonyaknak és/vagy jógaimádóknak izgalmas, hanem egyúttal nemzeti büszkeségnek is vehetjük.

A Yoganotch elnevezésű mozgásérzékelő platform és szenzorkollekció ráadásul nem egyszerűen Amerikáig jutott, de 2020 egyik legizgalmasabb innovációjaként kitüntetett figyelmet kapott az idei CES-en, a világ legnagyobb elektronikai kiállításán, és olyan neves portálok tudósítottak róla, mint a BBC és a Wired. A január elején megrendezett Las Vegas-i kiállítást tekinthetjük a Notch legújabb fejlesztésének, a Yoganotch debütálásának, jelenleg pedig már bárki beszerezheti az - egyébként nem csak - jógához használható apró elektronikai kütyüket.

Legegyszerűbb talán egy afféle virtuális oktatóként tekintenünk a találmányra: a karunkra, lábunkra, törzsünkre és fejünkre szerelhető szenzorok, azaz notchok valós időben monitorozzák mozgásunkat és testtartásunkat, a hozzá tartozó appon keresztül pedig azonnal jeleznek, ha például bal térdünk nem kilencven fokban hajlik, vagy öt centivel alacsonyabban kellene tartanunk az egyik karunkat.

"Felveszed a notchokat, választasz egy jógaórát, és ahogy próbálod lekövetni a jógapózokat, egy virtuális asszisztens segít megtalálni a helyes testtartást"

- mondja Eszter. Mivel az eszköz mozgásunkat további analizálás céljából elraktározza, így mindig szem előtt tarthatjuk, hogy saját magunkhoz képest miben teljesítettünk jól, és hol kellene fejlődnünk.

 

A Notch története ékes példája annak, hogy egy klassz ötlet megvalósításánál a távolság sem lehet akadály, merthogy az egyszerre magyar, orosz, amerikai és kínai származású. Ozsvald Eszter alapító- és Stepan Boltalin orosz iskola- és tulajdonostársa, és mindketten a New York University mesterkurzusán tanultak, amikor évekkel ezelőtt megismerkedtek. Eszter a budapesti Műszaki Egyetemen mechatronikát és terméktervezést tanult, a mesterképzést viszont már ösztöndíjjal, az Egyesült Államokban végezte. Az újdonság varázsa és a lehetőségek motiválták leginkább arra, hogy New York-ban fejezze be tanulmányait. A Notch ötletének megszületéséhez egészen 2013-ig vissza kell kanyarodnunk, Eszter és Stepan ekkor - egyetemi éveik során - esténként kezdtek el dolgozni rajta, hamarosan pedig Notch Interfaces néven megalapították közös vállalkozásukat.

Céljuk az emberi mozgás minél precízebb lekövetése, majd digitalizálása volt, azonban nem az akkoriban divatos kamerákkal, hanem szenzorok, viselhető elektronika és mesterséges intelligencia bevonásával.

Ötletüket aztán Kínába vitték, ahol egy három hónapos mentorprogram keretében megszületett az első prototípus. Eszter három évet töltött New York-ban, másfelet pedig Kínában, ahol egyébként a gyártás zajlik. A Notch tehát egy magyar–orosz alapítású, brooklyni székhelyű startup, kínai gyártás- és néhány fős budapesti fejlesztőközponttal. (Utóbbiban végzik a terméktökéletesítést.)

A notchok első ránézésre leginkább háromszög alakú, futurisztikus szerencsetalizmánokra hasonlítanak: viselhető elektronikát áramkörrel, akkumulátorral, Bluetooth Low Energy jelátvivővel, na és persze a hozzá tartozó applikációval és analitikával. A notch elnevezés Stepan-tól származik, és előrehaladást, előrelépést jelent, míg a letisztult design Eszter kreativitását dicséri. A notchokat a szintén hozzájuk tartozó pántokkal lehet a test különböző pontjaira szerelni, a mért adatokat pedig azonnal láthatjuk az applikáción keresztül, utólag pedig egy referenciamozgáshoz viszonyítva alaposabban kielemezhetjük mozgásunkat. Ezen tulajdonságuk miatt a jógamozdulatokon kívül több területen felhasználhatóak, így akár rehabilitáció és más edzés céljából is mérhetnek, illetve elemezhetnek adatokat.

Eszterék a kezdetektől egy széleskörű platform fejlesztésére törekedtek, melyhez a fejlesztőktől kezdve a kutatókon és egészségügyi dolgozókon át az edzőkig és sportolókig bárki kapcsolódhat. A keresletet mi sem bizonyítaná jobban, minthogy az elmúlt években nagyjából húszezer eszközt értékesítettek, és körülbelül ezer fejlesztő vásárolta meg a háromszázhetvenkilenc dolláros fejlesztői készletet. (Az első jelentős megrendelőjük egy golfoktató szoftverfejlesztő cég volt.) A Yoganotch ellenben egy szűken behatárolt, mégis igen népes célcsoportnak készült; Esztertől ugyanis megtudtuk, hogy Amerikában nagyjából harmincmillióan jógáznak, közülük mintegy tizennégymillióan aktívan. A jógás készlet fejlesztése egy éve startolt, hamarosan pedig még több felhasználóhoz eljuthat. Ahogy Eszter fogalmaz,

"ez egy lehetőség, hogy objektív képet kapj a testedről, miközben láthatod a hétről hétre történő fejlődésed."

A négy darabos alapkészlet ára kétszáz dollár, és világszerte megrendelhető a termék webshopjából. Ami jövőbeli terveiket illeti, Eszterék jelenleg jógaoktatókkal és profi stúdiókkal keresik az együttműködést, ha ugyanis egy adott terem videóit betáplálnák a Yoganotch applikációjába, akkor egyrészt személyesebbé válnának az órák (mintha az oktató házhoz jönne), másrészt annak sem kellene aggódnia, aki szívesen jár stúdióba, de nem tudott jelen lenni valamelyik foglalkozáson.

(Fotó: Tóth István)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.