A jövő a paleontológusok munkáját is alaposan felforgatja
A jövő a paleontológusok munkáját is alaposan felforgatja
2019 / 12 / 30 / Perei Dóra
Az antropocén nevű földtörténeti korszakot bár hivatalosan még nem vezették be, csupán évek kérdése, hogy ez megtörténjen. Mindehhez persze előbb az kellene, hogy a szakemberek megállapítsák az ember és az emberi tevékenység uralta kor pontos kezdetét.

Két amerikai paleontológus elébe ment a dolgoknak, és megvizsgálták, milyen leleteket hagyunk majd magunk után, melynek feltárása a jövő őslénytan kutatóira vár. A kérdés nem elhanyagolható, tekintve, hogy milyen fontos szerepük van a a földtörténeti korok esetében az adott korra jellemző ősmaradványoknak. A páros elsőként a fauna jelenlegi összetételét elemezte, majd azt, hogy ennek részei miként válhatnak kövületekké a jövőben.

Az bizonyára nem újdonság, hogy a háziállatok mennyisége már most többszöröse a vadállatok mennyiségének, mindennek pedig a majdani ősmaradványokban is látható lenyomatai lesznek.

„Csak Michigan államban az állatok kilencvenhat százaléka emberekből és háziállataikból áll” – Dr. Karen Koy és Roy Plotnick professzor az Anthropocene szaklapban publikálták tanulmányukat.

A paleontológusok csekély esélyt látnak egy ma élő vadállat maradványainak megkövülésére, helyettük többségbe kerülnek a szarvasmarha, birka, kecske, disznó, kutya, macska, na és persze maga az emberi fosszíliák. Érdekesség, hogy a nagyüzemi állattartás és a vágóhidak miatt a jövőben az állatok csontján keletkezett sérülések is eltérnek majd a korábbi, vadászat nyomairól árulkodó sebhelyektől, ahogy a csontmaradványok lelőhelye ugyancsak megváltozik.

„Míg a vadállatok maradványai barlangból, folyópartokról kerültek elő, addig a nagyüzemi tartás miatt a farmok, vágóhidak tömeges vágásai hagynak majd nyomot a kövületekben. A különféle járványokban tömegesen elpusztult élőlények viszont ép csontokkal kerülnek a dögkutakba.” – tette hozzá Plotnick professzor.

A professzorok továbbá arra is kitértek, hogy hamarosan minden eddiginél nagyobb arányban találhatnak ötven kilogrammnál nehezebb háziállatokat a maradványok közt, mivel ezekből jóval több él vadon élő társaikhoz képest. Hozzátették, hogy valószínűleg sokkal nagyobb mennyiségű csont áll majd a paleontológusok rendelkezésére, hiszen azokat szándékosan a föld alá temetik legyen szó dögkútról, szemétlerakóról vagy emberi temetőről.

Mindez annyit tesz, hogy bár az antropocén korszakból fennmaradó kövületek egyedülállóak lesznek a földtörténet során, feltárásuk mégis meglehetősen egysíkú feladat lesz, hiszen azok szinte teljesen megegyeznek.

(Forrás: Sci-news via Anthropocene, Fotó: Pixabay)

Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Hogyan működhetne fenntarthatóan a világ tizedik legkisebb országa?
Málta ambíciózus terveiről szólt a legutóbbi Kávézó a világ végén, a radiocafén.
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.