A jövő a paleontológusok munkáját is alaposan felforgatja

2019 / 12 / 30 / Perei Dóra
A jövő a paleontológusok munkáját is alaposan felforgatja
Az antropocén nevű földtörténeti korszakot bár hivatalosan még nem vezették be, csupán évek kérdése, hogy ez megtörténjen. Mindehhez persze előbb az kellene, hogy a szakemberek megállapítsák az ember és az emberi tevékenység uralta kor pontos kezdetét.

Két amerikai paleontológus elébe ment a dolgoknak, és megvizsgálták, milyen leleteket hagyunk majd magunk után, melynek feltárása a jövő őslénytan kutatóira vár. A kérdés nem elhanyagolható, tekintve, hogy milyen fontos szerepük van a a földtörténeti korok esetében az adott korra jellemző ősmaradványoknak. A páros elsőként a fauna jelenlegi összetételét elemezte, majd azt, hogy ennek részei miként válhatnak kövületekké a jövőben.

Az bizonyára nem újdonság, hogy a háziállatok mennyisége már most többszöröse a vadállatok mennyiségének, mindennek pedig a majdani ősmaradványokban is látható lenyomatai lesznek.

„Csak Michigan államban az állatok kilencvenhat százaléka emberekből és háziállataikból áll” – Dr. Karen Koy és Roy Plotnick professzor az Anthropocene szaklapban publikálták tanulmányukat.

A paleontológusok csekély esélyt látnak egy ma élő vadállat maradványainak megkövülésére, helyettük többségbe kerülnek a szarvasmarha, birka, kecske, disznó, kutya, macska, na és persze maga az emberi fosszíliák. Érdekesség, hogy a nagyüzemi állattartás és a vágóhidak miatt a jövőben az állatok csontján keletkezett sérülések is eltérnek majd a korábbi, vadászat nyomairól árulkodó sebhelyektől, ahogy a csontmaradványok lelőhelye ugyancsak megváltozik.

„Míg a vadállatok maradványai barlangból, folyópartokról kerültek elő, addig a nagyüzemi tartás miatt a farmok, vágóhidak tömeges vágásai hagynak majd nyomot a kövületekben. A különféle járványokban tömegesen elpusztult élőlények viszont ép csontokkal kerülnek a dögkutakba.” – tette hozzá Plotnick professzor.

A professzorok továbbá arra is kitértek, hogy hamarosan minden eddiginél nagyobb arányban találhatnak ötven kilogrammnál nehezebb háziállatokat a maradványok közt, mivel ezekből jóval több él vadon élő társaikhoz képest. Hozzátették, hogy valószínűleg sokkal nagyobb mennyiségű csont áll majd a paleontológusok rendelkezésére, hiszen azokat szándékosan a föld alá temetik legyen szó dögkútról, szemétlerakóról vagy emberi temetőről.

Mindez annyit tesz, hogy bár az antropocén korszakból fennmaradó kövületek egyedülállóak lesznek a földtörténet során, feltárásuk mégis meglehetősen egysíkú feladat lesz, hiszen azok szinte teljesen megegyeznek.

(Forrás: Sci-news via Anthropocene, Fotó: Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.