A jövő Champs-Elysées-je a nevéhez illően paradicsomi kertté változik 2021 / 05 / 30 / Bobák Zsófia

A Champs-Elysées neve a görög mitológiában szereplő paradicsomra, az Elíziumi mezőkre (Élüszion) utal, amely az arra érdemesek számára a végső, túlvilági boldogság örök forrását jelentette. A Champs-Elysées-t André Le Nôtre, a Napkirály kertésze kezdte átalakítani most ismert formájára, vagyis ő telepített két oldalt futó sorokban szilfákat az akkor még Grand Cours-nek nevezett mezőre. 1616-ban, a Mediciek alatt alakították úttá és a tizennyolcadik században bővült ki sugárúttá, majd III. Napóleon idején modernizálták. A régen még csak sétálók, lovasok, később biciklisták számára kialakított utat mára eluralta az autósforgalom, de egy 2019-ben bejelentett terv szerint az ikonikus avenue-t újra zöld kertté alakítanák és nagyrészt visszaadnák a gyalogosoknak. Anne Hidalgo, a város főpolgármestere ezt a Párizsi Olimpia után tervezi megvalósítani, így az elképzelések szerint már akár 2030-ra újra beszökhetne a természet Párizsba. (Fotó: PCA-STREAM)
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
Ezen a szigetcsoporton majdnem fél éven át teljesen sötét van, mégis használnak napelemeket
A kísérleti projekt célja, hogy segítsen a sarkvidéki közösségnek a zöld energiára való áttérésben a dízel generátorok használata helyett.
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
Ezzel a berendezéssel szén-dioxidot lehet megkötni a beltéri élelmiszertermeléshez
A szén-dioxid levegőből való kivonása után azonnal újra lehet hasznosítani azt növények, algák és más élelmiszeralapanyagok termesztéséhez, vagy akár vakcinák készítéséhez.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.