A jövő Champs-Elysées-je a nevéhez illően paradicsomi kertté változik 2021 / 05 / 30 / Bobák Zsófia

A Champs-Elysées neve a görög mitológiában szereplő paradicsomra, az Elíziumi mezőkre (Élüszion) utal, amely az arra érdemesek számára a végső, túlvilági boldogság örök forrását jelentette. A Champs-Elysées-t André Le Nôtre, a Napkirály kertésze kezdte átalakítani most ismert formájára, vagyis ő telepített két oldalt futó sorokban szilfákat az akkor még Grand Cours-nek nevezett mezőre. 1616-ban, a Mediciek alatt alakították úttá és a tizennyolcadik században bővült ki sugárúttá, majd III. Napóleon idején modernizálták. A régen még csak sétálók, lovasok, később biciklisták számára kialakított utat mára eluralta az autósforgalom, de egy 2019-ben bejelentett terv szerint az ikonikus avenue-t újra zöld kertté alakítanák és nagyrészt visszaadnák a gyalogosoknak. Anne Hidalgo, a város főpolgármestere ezt a Párizsi Olimpia után tervezi megvalósítani, így az elképzelések szerint már akár 2030-ra újra beszökhetne a természet Párizsba. (Fotó: PCA-STREAM)
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.