A jövő évi foci-Eb labdája mérnöki csúcsteljesítmény

2023 / 11 / 15 / Bobák Zsófia
A jövő évi foci-Eb labdája mérnöki csúcsteljesítmény
Az Adidas által készített labda precíziós burkát alkotó paneleket laboratóriumban fejlesztették és a labdában rejtőző chip pontos adatokat biztosít a játékosok mozgásáról.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és az Adidas a mai napon mutatta be Berlinben a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos labdáját, amelynek fantázianeve futballszerelem, azaz németül Fussballliebe. A labda kívül-belül a lehető legnagyobb precizitással készült, így korántsem csak egy játékszert jelent, hanem high-tech mérnöki művet, ami a játékosok mozgását is közelről figyeli a pályán.

A labdát kívülről a precisionshell elnevezésű poliuretán külső héj fedi, ami 20 panelből áll össze: ezeknek a pontos méretét, arányát és elhelyezkedését a cég mérnökei hosszas kutatómunka után határozták meg és a laboratóriumban, valamint élesben is tesztelték, hogy a legjobb aerodinamikai jellemzőket érjék el. A labda anyagának minden rétege tartalmaz környezetbarát hozzávalókat is, úgymint kukoricarostot, cukornádat, természetes gumit és újrahasznosított műanyagot, de az Adidas leírása szerint a szokatlan összetevők nem csökkentik az eszköz teljesítményét. A Fussballliebe belsejében egy inerciális mérőegység (IMU) rejlik, ami giroszkóppal és gyorsulásmérővel méri a labda pozícióját, sebességét és más jellemzőit, ezáltal betekintést nyújt a játékosok mozgásába is.

A szenzorokat akkumulátor látja el energiával, ami indukciós töltéssel tölthető fel. Az IMU 500 Hz-es "sebességgel" továbbítja az adatokat és a videóbírók munkáját is segíti a döntéshelyzetekben. Ez az első, UEFA Európa-bajnokságra készült labda, amit a Connected Ball Technology rendszerrel szereltek fel: a mesterséges intelligenciát is alkalmazó rendszer által a bírók minden egyes játékos minden labdaérintését számon tudják majd tartani.

Az Adidas holnap az Eb-nek helyet adó további kilenc városban fogja a Fussballliebe-t bemutatni és minden helyszínen 900 darab labdát ajándékoznak iskoláknak, valamint ingyen labdaosztást is szerveznek.

(Fotó: Adidas)

A Google és az Adidas kifejlesztett egy high-tech cipőtalpat, amivel FIFÁ-zhatsz is Farmerdzseki és hátizsák után most focicipőn dolgozik a Google.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.