A jövő évi foci-Eb labdája mérnöki csúcsteljesítmény

2023 / 11 / 15 / Bobák Zsófia
A jövő évi foci-Eb labdája mérnöki csúcsteljesítmény
Az Adidas által készített labda precíziós burkát alkotó paneleket laboratóriumban fejlesztették és a labdában rejtőző chip pontos adatokat biztosít a játékosok mozgásáról.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) és az Adidas a mai napon mutatta be Berlinben a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság hivatalos labdáját, amelynek fantázianeve futballszerelem, azaz németül Fussballliebe. A labda kívül-belül a lehető legnagyobb precizitással készült, így korántsem csak egy játékszert jelent, hanem high-tech mérnöki művet, ami a játékosok mozgását is közelről figyeli a pályán.

A labdát kívülről a precisionshell elnevezésű poliuretán külső héj fedi, ami 20 panelből áll össze: ezeknek a pontos méretét, arányát és elhelyezkedését a cég mérnökei hosszas kutatómunka után határozták meg és a laboratóriumban, valamint élesben is tesztelték, hogy a legjobb aerodinamikai jellemzőket érjék el. A labda anyagának minden rétege tartalmaz környezetbarát hozzávalókat is, úgymint kukoricarostot, cukornádat, természetes gumit és újrahasznosított műanyagot, de az Adidas leírása szerint a szokatlan összetevők nem csökkentik az eszköz teljesítményét. A Fussballliebe belsejében egy inerciális mérőegység (IMU) rejlik, ami giroszkóppal és gyorsulásmérővel méri a labda pozícióját, sebességét és más jellemzőit, ezáltal betekintést nyújt a játékosok mozgásába is.

A szenzorokat akkumulátor látja el energiával, ami indukciós töltéssel tölthető fel. Az IMU 500 Hz-es "sebességgel" továbbítja az adatokat és a videóbírók munkáját is segíti a döntéshelyzetekben. Ez az első, UEFA Európa-bajnokságra készült labda, amit a Connected Ball Technology rendszerrel szereltek fel: a mesterséges intelligenciát is alkalmazó rendszer által a bírók minden egyes játékos minden labdaérintését számon tudják majd tartani.

Az Adidas holnap az Eb-nek helyet adó további kilenc városban fogja a Fussballliebe-t bemutatni és minden helyszínen 900 darab labdát ajándékoznak iskoláknak, valamint ingyen labdaosztást is szerveznek.

(Fotó: Adidas)

A Google és az Adidas kifejlesztett egy high-tech cipőtalpat, amivel FIFÁ-zhatsz is Farmerdzseki és hátizsák után most focicipőn dolgozik a Google.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan tudják használni a szolgáltatást.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.