A jövő háborúiban Föld körüli pályáról érkezhet az ellátmány

2024 / 04 / 15 / Bobák Zsófia
A jövő háborúiban Föld körüli pályáról érkezhet az ellátmány
A Sierra Space által fejlesztett Ghost űreszköz másfél óra alatt bárhová eljuttatja a rakományokat.

A Sierra Space kifejlesztette a Ghost űreszközt, ami lényegében egy hőpajzs, ami a különböző rakományokat védi a Föld atmoszférájába való belépéskor a hőhatásoktól. A Ghosttal biztonságosan és gyorsan lehet eljuttatni az űrből a Föld bármelyik pontjára a kisebb méretű szállítmányokat, amelyek körülbelül 100 méteres pontossággal landolnak a kijelölt helyszínen.

A Sierra Space terve szerint az űreszközök Föld körüli pályán várakoznának előre felpakolt rakományokkal, amelyek akár fegyvereket is tartalmazhatnak és szükség esetén 90 percen belül megérkezhetnek a felszínre, amennyiben egy konfliktus során "rendelés" érkezik rájuk.

A cég a technológiát áttörést jelentő újdonságnak nevezi, ami akár egy-egy összetűzés kimenetelében is meghatározó szerepet játszhat.

A Ghost prototípusát februárban tesztelték Floridában, ahol 600 és 1200 méterről dobtak le vele rakományokat, majd a hőpajzs és a szállítmány különválását is kipróbálták. A további tesztek során már magasabbról indítják a Ghostot és a hiperszonikus sebességet is megpróbálják elérni vele. A pajzsok később egyhuzamban öt évig is keringhetnek az űrben bevetésre várva, többféle felszereléssel (például túlélőkészlettel, fegyverekkel vagy másfajta ellátmánnyal) megrakodva, majd az utasítás beérkezése esetén megkezdik az ereszkedést a kellő helyen, miközben motorok lassítják a tempójukat. A hőpajzsok 1000 Celsius-fokos hőmérséklettől is meg tudják védeni a szállítmányokat. A landolás végén ejtőernyők irányítják a megfelelő területre a rakományt.

A Ghost általános felhasználásra alkalmas logisztikai platformnak készül, de a technológia lehetséges katonai alkalmazása a védelmi erők újabb kellékévé teheti.

(Fotó: Sierra Space)

Először látható teljes életnagyságban a Dream Chaser űrsikló Összeillesztették a Tenacity és Shooting Star elnevezésű egységeit a Sierra Space űrsiklójának a tesztek elvégzéséhez. A Dream Chaser a Nemzetközi Űrállomásra szállít majd rakományt és az újrafelhasználható Tenacity akár 15 alkalommal is repülhet.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.