A jövő héten sor kerülhet a Starship tesztrepülésére

2020 / 07 / 10 / Felkai Ádám
A jövő héten sor kerülhet a Starship tesztrepülésére
Amennyiben a következő hét elején a Raptor hajtómű tesztjén nem lesz semmi galiba, magasba szállhat a Starship ötödik prototípusa.

A jelenlegi Raptor SN27 hajtóműre még két teszt vár: az úgynevezett wet dress rehearsal (WDR) és a static fire tesztek. A static fire egy átfogóbb teszt a WDR-nél, de abban megegyezik a kettő, hogy a már többé-kevésbé, de főbb komponenseit tekintve teljesen összeszerelt rakéta és a hozzátartozó kilövőállás start előtti tesztjeit jelentik.

A nagyobb, átfogóbb static fire teszt egyébként már kétszer is csúszott: először július 8-ról került át július 10-re, majd jelen állás szerint nem kerülhet sor rá hamarabb július 13-nél, azaz hétfőnél. Ugyanakkor ahogy a Teslarati írja, területfoglalási engedélyek alapján úgy tűnik, hogy a teljes Starship tesztrepülésre csak pár napot kell várni egy sikeres static fire teszt után.

Egész pontosan a static fire-höz képest három nappal később, tehát július 16-án kerülhet sor az első repülésre.

Amennyiben ez így lesz (de az eddigi csúszások alapján erre azért ne vegyen mérget senki), akkor az ötödik Starship prototípus lehet az első, amely ténylegesen is levegőbe emelkedik, méghozzá kevesebb, mint egy hét múlva.

A Teslarati szerint a bizonytalanságot a Starship tesztrepülése kapcsán a landoláshoz használt lábak okozzák. (Ezekről már írtunk mi is.) Ez ugyanis teljesen eltér a Falcon 9 már kipróbált négylábas megoldásától. A lábak ugyanis repülés közben behúzódnak a hajtóműrészbe, majd innen nyílnak elő földet éréskor. A kikerült képek alapján elképzelhető, hogy a lábakat úgy tervezték, hogy komolyabb lökéseket is elnyeljenek, tehát hogy a Falconénál némileg rázósabb landolásokat is kibírjanak.

A lábakat a SpaceX nyilván agyontesztelte mostanra, de hogy mi történik majd egy tényleges repüléskor, az majd csak az első tesztrepüléskor derül ki.

Elon Musk „űrvállalatára” mindenesetre sűrű napok várnak:

  • Július 11. – Starlink-9 tervezett kilövés
  • Július 13. – Starship SN5 static fire teszt
  • Július 14. – Falcon 9’s ANASIS II kilövés
  • Július 16. – Ha tehát minden rendben megy a static fire teszten, ekkor kerülhet sor a Starship első tesztrepülésére (ez inkább lesz ugrás, mint tényleges repülés, de egy a lényeg: a masina levegőbe emelkedik).

(Kép: Flickr/Steve Jurvetson)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Az Intuitive Machines IM-1 missziója szerdán indul és a landolást február 22-én kísérlik meg. A cég Nova-C leszállóegysége többek között a NASA tudományos műszerei szállítja a Holdra és egy időkapszulát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.