A jövő héten sor kerülhet a Starship tesztrepülésére

2020 / 07 / 10 / Felkai Ádám
A jövő héten sor kerülhet a Starship tesztrepülésére
Amennyiben a következő hét elején a Raptor hajtómű tesztjén nem lesz semmi galiba, magasba szállhat a Starship ötödik prototípusa.

A jelenlegi Raptor SN27 hajtóműre még két teszt vár: az úgynevezett wet dress rehearsal (WDR) és a static fire tesztek. A static fire egy átfogóbb teszt a WDR-nél, de abban megegyezik a kettő, hogy a már többé-kevésbé, de főbb komponenseit tekintve teljesen összeszerelt rakéta és a hozzátartozó kilövőállás start előtti tesztjeit jelentik.

A nagyobb, átfogóbb static fire teszt egyébként már kétszer is csúszott: először július 8-ról került át július 10-re, majd jelen állás szerint nem kerülhet sor rá hamarabb július 13-nél, azaz hétfőnél. Ugyanakkor ahogy a Teslarati írja, területfoglalási engedélyek alapján úgy tűnik, hogy a teljes Starship tesztrepülésre csak pár napot kell várni egy sikeres static fire teszt után.

Egész pontosan a static fire-höz képest három nappal később, tehát július 16-án kerülhet sor az első repülésre.

Amennyiben ez így lesz (de az eddigi csúszások alapján erre azért ne vegyen mérget senki), akkor az ötödik Starship prototípus lehet az első, amely ténylegesen is levegőbe emelkedik, méghozzá kevesebb, mint egy hét múlva.

A Teslarati szerint a bizonytalanságot a Starship tesztrepülése kapcsán a landoláshoz használt lábak okozzák. (Ezekről már írtunk mi is.) Ez ugyanis teljesen eltér a Falcon 9 már kipróbált négylábas megoldásától. A lábak ugyanis repülés közben behúzódnak a hajtóműrészbe, majd innen nyílnak elő földet éréskor. A kikerült képek alapján elképzelhető, hogy a lábakat úgy tervezték, hogy komolyabb lökéseket is elnyeljenek, tehát hogy a Falconénál némileg rázósabb landolásokat is kibírjanak.

A lábakat a SpaceX nyilván agyontesztelte mostanra, de hogy mi történik majd egy tényleges repüléskor, az majd csak az első tesztrepüléskor derül ki.

Elon Musk „űrvállalatára” mindenesetre sűrű napok várnak:

  • Július 11. – Starlink-9 tervezett kilövés
  • Július 13. – Starship SN5 static fire teszt
  • Július 14. – Falcon 9’s ANASIS II kilövés
  • Július 16. – Ha tehát minden rendben megy a static fire teszten, ekkor kerülhet sor a Starship első tesztrepülésére (ez inkább lesz ugrás, mint tényleges repülés, de egy a lényeg: a masina levegőbe emelkedik).

(Kép: Flickr/Steve Jurvetson)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Európa legújabb űreszközei a skót rakétától a spanyol szuborbitális hordozóig
Az Európai Űrügynökség Boost programjának segítségével új hordozórakéták és űrbeli gyártási megoldások készülnek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.