A jövő okospostaládája megérkezett és magától felismeri a csomagokba rejtett robbanóanyagokat

2022 / 08 / 10 / Bobák Zsófia
A jövő okospostaládája megérkezett és magától felismeri a csomagokba rejtett robbanóanyagokat
Az okospostaládák egy olyan jövőhöz készültek, mikor nagyrészt drónok és robotok végzik a postások és szállítmányozók munkáját. A prototípusokat már használják az Egyesült Államokban.

A Dronedek cég postaládája egyszerű külseje ellenére nem hagyományos tárolóeszköz, hanem annál sokkal több: egy olyan jövő előfutára, ahol a kézbesítés leginkább automatizált módon, drónokkal és robotokkal valósul meg és a legalapvetőbb berendezések sem passzívak többé, hanem a teendők egy részét elvégzik a tulajdonosaik helyett.

Az okospostaláda beépített szenzorokkal és kamerákkal ellenőrzi a csomagok tartalmát: robbanóanyagok és veszélyes vegyi anyagok detektálására alkalmas rendszere által időben tud figyelmeztetni a nem várt problémára és a tetején elhelyezett világítótestekkel vészjelzést ad le a környéken sétálók számára is. A belsejébe kerülő termékeket UV-fénnyel fertőtleníti és a minőség megőrzése érdekében a belső hőmérséklete is állítható, a hűtést és fűtést méghozzá automatikusan is tudja szabályozni abban az esetben, ha egy applikáció segítségével a tulajdonosa megadja a várható szállítmány kezeléséhez szükséges adatokat. Ha például gyógyszer érkezéséről értesül a láda, bekapcsolja a hűtést, ha frissen sütött pizzáról, akkor kellően meleg fogadtatásban részesíti a hőmérséklet emelésével.

A Dronedek a futurisztikus postaláda fejlesztésével a jelenlegi trendek nyomában halad, mivel egyre több helyen jelennek meg a légi szállítást végző drónok és az elmúlt évek járványhelyzete az automatikus kézbesítésnek, a szállítmányozó robotok nagyobb számban való alkalmazásának is kedvezett. Ahhoz, hogy a gépek ne csak az ajtó elé vagy az utcára helyezzék a termékeket, hanem egy jól őrzött, az időjárásnak ellenálló és biztonságos helyre, a Dronedek-féle megoldások hasznos segítséget nyújtanak és megalapozhatják egy teljes, önállóan működő hálózat kiépítését, ami minimális emberi beavatkozással szolgálja ki az online vásárlókat.

A cég azonban nem akarja elvenni a postások munkáját, ezért a humán dolgozókra is gondolt: a ládák "emberekkel is kompatibilisek" a leírás szerint, vagyis tradicionális kézbesítésre is alkalmazhatóak. A szállítmány átvétele biometrikus azonosítással vagy applikációval is történhet és a berendezés indukciós töltéssel a drónok akkumulátorjai számára energiaforrást is biztosít. A postaládák prototípusait jelenleg Indiana államban tesztelik, később pedig előfizetés útján lehet majd használni a berendezéseket, vagyis saját tulajdonú Dronedek okospostaládát egyelőre nem tarthatnak a lakosok.

(Fotó: Dronedek)

Az Amazon megkezdi a drónokkal való házhozszállítást A világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalata elsőként Kaliforniában kezdi el használni a csomagszállító drónokat, amelyek 2,5 kilogrammot bírnak el, és 80 km/h-s sebességgel repülnek.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
A Google kísérleti chatbotja okosabb lett, de a cég még mindig óvatos vele
Kibővítették a Bard képességeit és elérhetőségét, így a chatbot, megtekintve a leveleinket és dokumentumainkat, még sokkal több tanácsot tud adni szükség esetén.
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
Kína monumentális, világméretű DNS-adatgyűjtésbe kezdhetett
A genetikai adatok gazdasági és katonai célokat egyaránt szolgálhatnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.