Az Amazon megkezdi a drónokkal való házhozszállítást

2022 / 06 / 14 / Pőcze Balázs
Az Amazon megkezdi a drónokkal való házhozszállítást
A világ legismertebb e-kereskedelmi vállalata, az Amazon megkezdi a drónos kiszállítás tesztelését egy kaliforniai kisvárosban, a Motional autói pedig Uber Eats ebédeket szállítanak ki az állam déli részében.

A TechCrunch híre szerint a háromezerötszáz lakosú Lockeford nem csak arról ismert, hogy az Amazon itt kezdi meg a drónprogramja éles tesztelését, itt nőtt fel ugyanis Weldon B. Cooke, a légiközlekedés huszadik század eleji úttörője. A település mai lakosai termékek ezrei közül választhatják ki, hogy mit szeretnének a cég drónjainak a segítségével megkapni - az eszközök nagyjából két és fél kilót bírnak el, és óránkénti ötven mérfölddel süvítenek majd a megrendelők felé.

Az Amazon kiemelte, hogy az útra és a leszállásra is kiemelten figyelnek. Útközben a mozgó és a mozdulatlan tárgyakat, például a repülőket és a kéményeket is felismerik a drónjaik, és automatikusan változatnak az útvonalukon, ha szükséges. Az Amazon nem az első a cég Amerikában, amely ilyen szolgáltatást kínál. A Google anyacégének, az Alphabetnek a Wing drónjai már több mint kétszázezer csomagot szállítottak házhoz, de a kínai JD hasonló kísérleteiről is sokszor lehetett hallani az elmúlt években.

Robotautó viszi házhoz az ételt

Közben Lockefordtól hatszáz kilométerre délre, a Los Angeles mellett fekvő Santa Monicában a Motional kezdett együttműködésbe az ételeket kiszállító Uber Eats-szel - számol be a Forbes. A cég az amerikai gyökerekkel rendelkező, de Európába költözött, autonóm vezetési rendszereket fejlesztő Aptiv és a Hyundai közös vállalkozása. Új szolgáltatásukkal a megrendelőnek csak a ház elé kell kisétálnia, és már ki is veheti a Hyundai Ioniq 5s hátsó üléséről az ebédjét.

Az autókban egyelőre egy biztonsági sofőr is fog ülni, akinek remélhetőleg a legnehezebb feladata az lesz, hogy kibírja, hogy belekóstoljon a fogásokba. A cikk emlékeztet: az Aptiv elődjei már évekkel ezelőtt próbálkoztak robottaxi szolgáltatással, azonban a csomagszállításnak nagy előnyei vannak a személyszállítással szemben. Az étel nem akar feltétlenül a legrövidebb úton menni, beéri a legbiztonságosabb, vagyis az autonóm rendszerek számára legkönnyebben navigálható útvonallal. Csak ki ne hűljön.

(Fotó: Amazon, Motional)

Vért és kávét is rendelhetünk már drónos szállítással, ha a megfelelő helyen lakunk Ausztráliában és Finnországban viszont a drónos szállítás már ma is a hétköznapok része, Afrikában pedig az egészségügyet sikerült megreformálni a drónoknak köszönhetően.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.