Az Amazon megkezdi a drónokkal való házhozszállítást

2022 / 06 / 14 / Pőcze Balázs
Az Amazon megkezdi a drónokkal való házhozszállítást
A világ legismertebb e-kereskedelmi vállalata, az Amazon megkezdi a drónos kiszállítás tesztelését egy kaliforniai kisvárosban, a Motional autói pedig Uber Eats ebédeket szállítanak ki az állam déli részében.

A TechCrunch híre szerint a háromezerötszáz lakosú Lockeford nem csak arról ismert, hogy az Amazon itt kezdi meg a drónprogramja éles tesztelését, itt nőtt fel ugyanis Weldon B. Cooke, a légiközlekedés huszadik század eleji úttörője. A település mai lakosai termékek ezrei közül választhatják ki, hogy mit szeretnének a cég drónjainak a segítségével megkapni - az eszközök nagyjából két és fél kilót bírnak el, és óránkénti ötven mérfölddel süvítenek majd a megrendelők felé.

Az Amazon kiemelte, hogy az útra és a leszállásra is kiemelten figyelnek. Útközben a mozgó és a mozdulatlan tárgyakat, például a repülőket és a kéményeket is felismerik a drónjaik, és automatikusan változatnak az útvonalukon, ha szükséges. Az Amazon nem az első a cég Amerikában, amely ilyen szolgáltatást kínál. A Google anyacégének, az Alphabetnek a Wing drónjai már több mint kétszázezer csomagot szállítottak házhoz, de a kínai JD hasonló kísérleteiről is sokszor lehetett hallani az elmúlt években.

Robotautó viszi házhoz az ételt

Közben Lockefordtól hatszáz kilométerre délre, a Los Angeles mellett fekvő Santa Monicában a Motional kezdett együttműködésbe az ételeket kiszállító Uber Eats-szel - számol be a Forbes. A cég az amerikai gyökerekkel rendelkező, de Európába költözött, autonóm vezetési rendszereket fejlesztő Aptiv és a Hyundai közös vállalkozása. Új szolgáltatásukkal a megrendelőnek csak a ház elé kell kisétálnia, és már ki is veheti a Hyundai Ioniq 5s hátsó üléséről az ebédjét.

Az autókban egyelőre egy biztonsági sofőr is fog ülni, akinek remélhetőleg a legnehezebb feladata az lesz, hogy kibírja, hogy belekóstoljon a fogásokba. A cikk emlékeztet: az Aptiv elődjei már évekkel ezelőtt próbálkoztak robottaxi szolgáltatással, azonban a csomagszállításnak nagy előnyei vannak a személyszállítással szemben. Az étel nem akar feltétlenül a legrövidebb úton menni, beéri a legbiztonságosabb, vagyis az autonóm rendszerek számára legkönnyebben navigálható útvonallal. Csak ki ne hűljön.

(Fotó: Amazon, Motional)

Vért és kávét is rendelhetünk már drónos szállítással, ha a megfelelő helyen lakunk Ausztráliában és Finnországban viszont a drónos szállítás már ma is a hétköznapok része, Afrikában pedig az egészségügyet sikerült megreformálni a drónoknak köszönhetően.


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.