A jövő sebtapasza egy varrat erejével bír és felgyorsítja a sebgyógyulást

2020 / 08 / 31 / Perei Dóra
A jövő sebtapasza egy varrat erejével bír és felgyorsítja a sebgyógyulást
A seattlei KioTech, orvosi műszergyártó cég rukkolt elő microMend névre keresztelt modern sebtapaszukkal, ami a munkatársakat idézve "a varratok erejével bír". A microMend egy új, egyedi alternatívája nemcsak a sebgyógyulás fenntartásának, de az azt követő fertőzésvédelemnek is.

A klasszikus sebtapaszra emlékeztető termék apró mikroszálakkal tapad a bőrhöz, méghozzá olyan erősen, akár egy varrat. A GeekWire információi szerint noha kísérletek során a cég mostanra bebizonyította, hogy a microMend gyorsabban összehúzza a bőrt a hagyományos varrásnál, a koronavírus-járvány miatt nem is olyan egyszerű eljuttatniuk azokat a kórházakba és más egészségügyi intézményekbe. Itt is egy fotó az újgenerációs ragtapaszról:

Ron Berenson, a KitoTech igazgatója szerint ezért stratégiát váltottak, és úgy döntöttek, közvetlenül a betegeket célozzák meg. Az ötlet bejött, mostanra ugyanis hárommillió dollárt gyűjtöttek közösségi kampányukban. A KitoTech célközönségét azok jelentik, akik sebesülésük ellenére nem mernek kórházba menni a COVID-19 miatt. A microMendet az Amazonon kezdték árulni, és mindössze pár nap alatt bebizonyosodott, hogy ez a cég eddigi legsikeresebb portékája. Olyannyira, hogy augusztus tizenharmadikán megjelent a microMend testvére, a microMend Wide is. A Wide minden tulajdonságában megegyezik elődjével azzal a különbséggel, hogy szélességre háromszor lekörözi a microMend klasszikot, ezáltal jóval nagyobb bőrfelületen is alkalmazható - olvasható a cég sajtóközleményében.

A Harvardnak is megvan a maga szupersebtapasza

Ami gélalapú, hőre aktiválódó rendszert kapott, anyagát pedig a magzati bőr inspirálta. A babavárással kapcsolatban viszonylag ritkán hangzik el az információ, miszerint amíg az anyaméhben tartózkodunk, a bőr elképesztő mértékben képes regenerálódni:

a magzati bőr nagyobb sérülésekből is rekordidő alatt, hegesedés nélkül gyógyul.

Ez leginkább az embrionális sejteknek köszönthető, amik olyan fehérjéket termelnek, amelyek gyorsan és szorosan összehúzzák a környező bőrt, vagyis bezárják a sebet. Ez a folyamat az öregedéssel jelentősen lassul, mindez pedig gyulladásokhoz, hegesedéshez vezet. A Harvard Egyetem kutatói azonban rájöttek, hogy a bőr voltaképpen megfiatalítható, már ami a regenerálódási folyamatokat illeti. Ehhez egy úgynevezett aktív öntapadó kötszert fejlesztettek hidrogélekből és egy hőre összehúzódó, víztaszító polimerből. A végeredmény rugalmas, tartós, ezüst nanorészecskéinek köszönhetően óv a fertőzésektől és ideális környezetet teremt a szöveti regenációhoz. A különleges ragtapasz jobban tapad a hagyományos kötszernél, emellett testmelegre aktiválódik, vagyis a sebre ragasztva elkezd összehúzódni, ezzel a mechanikai hatással elősegítve és felgyorsítva a sebgyógyulást. Az eddig sertések és egerek bőrén tesztelt kötszer ezen túl a fertőzéseket is megakadályozta, és nem váltott ki ellenreakciókat az immunrendszer részéről sem.

A tapasz egereken rövid idő alatt negyvenöt százalékkal csökkentette a sebfelületet.

Bizonyos sérüléseknél természetesen nem célszerű sürgetni a bőrszélek túl gyors összehúzódását, ám a szakértők arra is rájöttek, hogy az összehúzódás mértéke akrilamid monomerek hozzáadásával szabályozható. Így például a térdre vagy a könyökre lazábban kötő kötszer ragasztható, amely engedi, hogy a sebterület a mozgáshoz alkalmazkodva gyógyuljon. A fejlesztők reményei szerint az újfajta kötszer a baleseti sérülések, a krónikus sebek, például a felfekvések vagy a cukorbetegség nyomán kialakult, nehezen gyógyuló tályogok kezelésében egyaránt jelentős pozitív változásokat hozhat. Az emberi tesztek megkezdése előtt azonban még ki kell deríteniük, hogyan teljesít a kötszer az eddig teszteltektől eltérő körülmények között, például hidegebb hőmérsékleten, amikor a bőr hőmérséklete ugyancsak megváltozik.


A Harvard Egyetem sebtapasza

A sebtapaszok teljesen új formája jöhet

Érdekesség, hogy a német Fraunhofer Intézet kutatói már 2010-ben előrukkoltak saját rendhagyó ragtapaszukkal, ami

attól függően változtatta meg színét, hogy milyen pH-értéket észlelt az alatta lévő bőrben.

Ha egy sérülés megfelelően gyógyul, öt és hat közötti pH-értéket mutat. Fertőzés esetén ellenben a közeg lúgosabbá válik, a pH-érték hat és fél és nyolc és fél között ingadozik, ezt észlelve pedig a sebtapasz színe is lilára vált. Azóta természetesen sokat fejlődött az orvostudomány, vegyük csak például a Wellman Center for Photomedicine amerikai kutatói által koordinált nemzetközi, német és dél-koreai szakértőkkel együttműködő kutatócsoportot, akik az amerikai nemzetvédelmi minisztérium (DoD) támogatásával kifejlesztettek egy folyékony halmazállapotú sebtapaszt, ami mutatja az alatta lévő seb gyógyulását.

Teszi ezt a sebet 'figyelő' folyadékrészecskékkel, amelyek mérik az alattuk levő bőr oxigén- és glükóztartalmát.

A sebtapasz színskálán jelzi a seb gyógyulását: ha zöld, akkor elég oxigént kap, ha vörös, akkor hiányt szenved benne. Szintén érdekesség, hogy bár a kezdeti állatkísérletek 2016-ban rendben lezajlottak, de az emberkísérletekre az amerikai engedélyeztető szerv, az FDA engedélye jelenleg is folyamatban van, plusz a kutatóknak ezen kívül engedélyeztetniük kell a tapasz egyik alkotóelemét, a vörös szín megjelenítéséért felelős porfirint is. Az előrejelzések szerint a fentiek tükrében akár öt évig is eltarthat, mire a termék forgalomba kerül. Az NSF amerikai tudományos alapítvány kutatói emellett kétféle tapaszon is dolgoznak. Az egyik egy bioelektronikus "okostapasz", ami szenzorokkal, bioanyagokkal és mikrorendszerekkel egyrészt lefedi, másrészt figyeli a sebgyógyulást, magyarán észleli és rögzíti többek között az oxigénszintet és a hőmérsékletet, a kapott adatokat pedig továbbítja a szakembereknek. A másik tapasz a Berkeley egyetem kutatóinak találmánya, még azelőtt érzékeli a szövetkárosodást, hogy az láthatóvá válna a bőr felületén. Ez kifejezetten jól jöhet például felfekvések kezelésénél.

(Fotó: KitoTech, Wyss Institute at Harvard University)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.