Felejtsd el a sebtapaszt, itt az élő bőr!
Felejtsd el a sebtapaszt, itt az élő bőr!
2019 / 11 / 12 / Felkai Ádám
Bizonyos traumák vagy betegségek a bőrfelület olyan roncsolódásával járnak, hogy azt a szervezet már nem képes pótolni, ami végül a páciens halálához vezet. A Rensselaer Polytechnic Institute kutatóinak azonban most sikerült olyan áttörést elérniük az orvostechnológiában, hogy idővel akár a súlyosabb égési sérültek számára is legyen megfelelő terápia.

A kutatást vezető Pankaj Karande szerint az eddigi klinikai megoldások alig különböznek az egyszerű sebtapasztól: a legjobb esetben is felgyorsítják némileg a sebgyógyítást, ám nem integrálódnak a befogadószervezet sejtjeihez, így idővel egyszerűen csak leesnek.

Az általuk kidolgozott technológia viszont különbözik attól a regeneratív orvoslástól is, amelyet Anthony Atala mutatott be Budapesten. Amíg ez előbbi ugyanis arra épül, hogy a páciens saját szöveteiből növesztik ki az új szervet, a Rensselaer Polytechnic Institute által kidolgozott eljárás már kész, azonnal bevethető műszövetet adna a beavatkozó orvos kezébe.

A kísérletben a komplex, kinyomtatott szövetbe töltöttek állati eredetű kollagént és olyan sejteket, melyek az érképződéshez szükségesek. Az így kapott mesterséges bőrt egerekre kötötték, majd azt tapasztalták, hogy heteken belül elkezdett kialakulni bennük az érhálózat. Magyarán a 3D nyomtatóval készített szövet összekapcsolódott, és kommunikált az egér saját érhálózatával.

Az eljárás tehát lényegében átmenetet jelent a mesterséges szövetpótlás és a szervátültetés között, ám a klinikai használatra még nem áll készen. Jelenleg a donor sejtek módosítása zajlik CRISPR és egyéb génszerkesztő technológiák segítségével, hogy a későbbi használat során meggátolják a kilökődést.

(Kép: Pixabay)

Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.