A jövő tetoválása nem csak okos és világít, de olcsó is

2021 / 03 / 04 / Felkai Ádám
A jövő tetoválása nem csak okos és világít, de olcsó is
Az OLED technológiát 20 éve használják a tévéknél, most ennek a miniatürizált változata kerülhet a bőrünkre (vagy egyéb helyekre).

Az OLED előnye, hogy hajlékonyan hozzáigazítható többféle felülethez is, ráadásul folyékony oldószerekből is előállíthatóak, vagyis nyomtathatóak, és olcsó megoldást kínálnak egyedi OLED-formatervek létrehozására. Most az UCL (University College London) és az IIT (Istituto Italiano di Tecnologia) kutatói pedig a technológiát némileg talán váratlan módon vetették be: ideiglenes tetoválást hoztak a segítségével létre. A mostani tanulmány a koncepció működőképességét volt hívatott bizonyítani, és ezek szerint nem sok akadály maradt az OLED-tetoválások előtt. Na de mégis mire lesz ez jó azon kívül, hogy nagyon cyberpunknak nézhetünk ki a bulikban (amikor majd megint lesznek ilyenek)? A világító „okos tetkó” ugyan valóban szolgálhat dekoratív célokat is, de ezen kívül számtalan egyéb felhasználási területtel is rendelkezik, ráadásul nem kizárólag az emberi bőrre helyezhető fel.

A szóban forgó tetoválás ismerős lehet azoknak, akik használtak már ideiglenes tetoválást: maga az OLED „készülék” egy papírlapra került, és úgy vihető fel bármilyen felületre, hogy odapréselik, és vízzel megszórják – az alkalmazása tehát igen egyszerű, lényegében úgy működik, mint a gyerekmagazinok mellé adott ideiglenes tetkók. A tetoválás ráadásul egyéb technológiákkal is kombinálható, például fényt bocsájthat ki, ha egy atléta kezd kiszáradni, vagy szintén fényjelzéssel figyelmeztethet arra, hogy a bőrünket túl sok nap érte, és ideje árnyékba vonulnunk. De akár egészségügyi alkalmazás is szóba jöhet, például hogy világít, amennyiben a páciens állapotában változás következik be. Sőt a terápiás felhasználás sem zárható ki, amennyiben a tetoválást a fénylő felülettel a test irányába ültetik be a bőrbe – ekkor a rákos sejteket célzó, fényérzékeny gyógymódokkal kombinálható. Ám nem csak embereket tetoválhatunk, hanem akár gyümölcsökre, pontosabban azok csomagolására is ráhelyezhetjük az eszközt: ekkor a mini OLED arra hívhatja fel a figyelmet, hogy közeleg a lejárati idő. És természetesen mindenféle alakú, funkcióját tekintve hagyományos, de világító tetoválás is alakítható belőle.

A kutatásvezető szerint az OLED-tetkó, mely elképzelés működőképességét tehát most bizonyították, nagy mennyiségben és rendkívül olcsón állítható elő. Maga az eszköz egyébként hihetetlen vékony: a mostani eszköz harmad olyan vékony, mint egy emberi vörösvértest. A zöld fényt kibocsájtó tetoválásokat a kutatók többféle felületen is kipróbálták: üveglapon, műanyagflakonon, narancson, valamint papírcsomagoláson is. A kutatásvezető elmondta azt is, hogy az elektronikus tetoválások folyamatosan bővülő kutatási terület, és az IIT-en már kísérleteztek olyan elektródákkal, melyeket tetoválásként vittek fel a bőrre, és amelyekkel például olyan vizsgálatokat lehetett végezni, mint az elektrokardiogram. A technológia nagy előnye ugyanis, hogy olcsó, egyszerűen felvihető és használható, és némi szappannal és vízzel könnyen meg is lehet tőle szabadulni.

(Címlapkép/nyitókép: Piqsels)

További cikkek a Rakétán:

Bőr alá ültethető oltási könyvet fejlesztettek ki az MIT kutatói Okostelefonnal leolvasható kvantumpontok tárolják a betegadatokat, közvetlenül a bőr alatt, így nem kell többet az elveszett oltási könyvek miatt aggódni. A találmány különösen a fejlődő országokban segítheti a páciensek nyomonkövetését.

Mi a különbség az OLED és QLED tévék között? Tech fronton percenként jelenik meg valamilyen újdonság, így könnyen úgy érezheti az ember, hogy lemarad valamiről, ha nem az elérhető legjobb típust választja. De egy tévé nem két fillérbe kerül, ezért vásárlás előtt nem árt tisztában lenni, mit is takarnak pontosan a rövidítések.

Hamarosan már átlátszó tévét is vehet, akinek van kétmillió forintja A Xiaomi bejelentette, hogy Kínában már augusztusban boltokba kerül az Mi TV LUX OLED tévéjük átlátszó kiadása, ami az első a maga kategóriájában.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
Az 1967-es első emberi szívátültetés óta a recipiensek nagyon sokszor fura változásokat tapasztaltak magukon.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.