A juharfa termése inspirálta a saját tengelye körül forgó drónt

2022 / 05 / 17 / Palotai Nándor
A juharfa termése inspirálta a saját tengelye körül forgó drónt
A drón prototípusa rendkívül energiahatékonynak bizonyult: egy feltöltéssel több mint 24 percet töltött a levegőben.

Számtalan gyerek kedvence a juhar termése, mely a levegőbe dobva hosszasan pörög lefele, azt azonban senki sem sejtette, hogy milyen kiváló drónt lehet készíteni a felépítése alapján. Az IEEE Spectrum oldala szúrta ki a Hongkongi Városi Egyetem által kifejlesztett drónt, melynek felhajtóerejét a hagyományos drónokhoz képest nem négy rotor, hanem a saját forgása adja, mely nagyjából 200 fordulat percenként, a South China Morning Post cikke alapján. A forgásért a szárnyvégeken elhelyezett két, apró elektromotorok által hajtott rotor felel, melyek tolóerejének külön-külön változtatásával lehet irányítani a koptert. A drón szárnyfesztávolsága 60 centiméter, ám mindössze 42.5 grammot nyom a 650mAh teljesítményű akkumulátorával együtt, melynek segítségével több mint 24 percet is képes volt a levegőben tölteni.

A folyamatos forgás talán úgy tűnhet, hogy nem a legelőnyösebb bizonyos műszerek számára, azonban a kutatók tapasztalatai szerint a legtöbb érzékelőnek mindegy, hogy forog-e, sőt, egyes berendezések például radarok számára – ez még előnyös is lehet. Egyedül a kamerák számára jelenthet némi nehézséget a forgás, azonban ezt a kutatók úgy hidalták át, hogy a monokopter kamerájának képfrissítési gyakoriságát összehangolták a forgás sebességével, így négy különálló, egyenként 3,5 fps képfrissitési sebességgel rendelkező, élő videót tudtak kinyerni az egyetlen felszerelt kamerából. A drón így lényegében minden irányból képes egyszerre kameraképet biztosítani.

Saját tengelye körül forgó drónt csak elvétve találni. A dizájn mellett szól azonban, hogy a repüléshez a hasonló kvadkopterekhez képest nincs szüksége külön a stabilizálásért felelős mikroprocesszorra, a fenti repülést enélkül az alkatrész nélkül tudta abszolválni. A kutatók megfigyelései alapján a drónjuk ráadásul átlagosan kétszer annyi időt töltött a levegőben, mint a hasonló teljesítményű, hagyományosabb felépítésű társai. Ezzel együtt az alkotói úgy gondolják, a drón későbbi változatai alkalmassá válhatnak felderítési vagy őrzési feladatok elvégzéséhez. A kutatók a drónnal szerzett tapasztalataikat összegző tanulmányt a Science Robotics tudományos folyóiratban jelentették meg.

(Fotó: Songnan Bai és Pakpong Chirarattananon / Hongkongi Városi Egyetem)

HERO – a „kamikaze drón”, amiből Magyarország közel százmilliárd forint értékben vásárolna A Rheinmetall negyedéves üzleti jelentése tervez potenciálisan Magyarország számára értékesített, öngyilkos drónokkal. Na de mit is tud a HERO, és tényleg a kamikaze drón lehet-e a jövő fegyvere?


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.