A juharfa termése inspirálta a saját tengelye körül forgó drónt

2022 / 05 / 17 / Palotai Nándor
A juharfa termése inspirálta a saját tengelye körül forgó drónt
A drón prototípusa rendkívül energiahatékonynak bizonyult: egy feltöltéssel több mint 24 percet töltött a levegőben.

Számtalan gyerek kedvence a juhar termése, mely a levegőbe dobva hosszasan pörög lefele, azt azonban senki sem sejtette, hogy milyen kiváló drónt lehet készíteni a felépítése alapján. Az IEEE Spectrum oldala szúrta ki a Hongkongi Városi Egyetem által kifejlesztett drónt, melynek felhajtóerejét a hagyományos drónokhoz képest nem négy rotor, hanem a saját forgása adja, mely nagyjából 200 fordulat percenként, a South China Morning Post cikke alapján. A forgásért a szárnyvégeken elhelyezett két, apró elektromotorok által hajtott rotor felel, melyek tolóerejének külön-külön változtatásával lehet irányítani a koptert. A drón szárnyfesztávolsága 60 centiméter, ám mindössze 42.5 grammot nyom a 650mAh teljesítményű akkumulátorával együtt, melynek segítségével több mint 24 percet is képes volt a levegőben tölteni.

A folyamatos forgás talán úgy tűnhet, hogy nem a legelőnyösebb bizonyos műszerek számára, azonban a kutatók tapasztalatai szerint a legtöbb érzékelőnek mindegy, hogy forog-e, sőt, egyes berendezések például radarok számára – ez még előnyös is lehet. Egyedül a kamerák számára jelenthet némi nehézséget a forgás, azonban ezt a kutatók úgy hidalták át, hogy a monokopter kamerájának képfrissítési gyakoriságát összehangolták a forgás sebességével, így négy különálló, egyenként 3,5 fps képfrissitési sebességgel rendelkező, élő videót tudtak kinyerni az egyetlen felszerelt kamerából. A drón így lényegében minden irányból képes egyszerre kameraképet biztosítani.

Saját tengelye körül forgó drónt csak elvétve találni. A dizájn mellett szól azonban, hogy a repüléshez a hasonló kvadkopterekhez képest nincs szüksége külön a stabilizálásért felelős mikroprocesszorra, a fenti repülést enélkül az alkatrész nélkül tudta abszolválni. A kutatók megfigyelései alapján a drónjuk ráadásul átlagosan kétszer annyi időt töltött a levegőben, mint a hasonló teljesítményű, hagyományosabb felépítésű társai. Ezzel együtt az alkotói úgy gondolják, a drón későbbi változatai alkalmassá válhatnak felderítési vagy őrzési feladatok elvégzéséhez. A kutatók a drónnal szerzett tapasztalataikat összegző tanulmányt a Science Robotics tudományos folyóiratban jelentették meg.

(Fotó: Songnan Bai és Pakpong Chirarattananon / Hongkongi Városi Egyetem)

HERO – a „kamikaze drón”, amiből Magyarország közel százmilliárd forint értékben vásárolna A Rheinmetall negyedéves üzleti jelentése tervez potenciálisan Magyarország számára értékesített, öngyilkos drónokkal. Na de mit is tud a HERO, és tényleg a kamikaze drón lehet-e a jövő fegyvere?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
Egy autógyártó robotja önállóan liftezik és arcfelismerő technológiával cserkészi be azokat, akik kávét szeretnének inni
99,9%-os pontossággal azonosítja a robot azokat, akik a kávéjukra várnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.