A Jupiter Europa nevű holdja zölden világíthat a sötétben

2020 / 11 / 13 / Justin Viktor
A Jupiter Europa nevű holdja zölden világíthat a sötétben
Az Europa jeges felszínét valószínűleg a Jupiter intenzív sugárzása készteti ragyogásra. A hold felszín alatt amely hatalmas, potenciálisan lakható, sós, folyékony víz óceánjait sejtik a kutatók. Nemsokára egy dedikált NASA misszió deríthet majd fényt az Europa rejtélyeire.

Ragyogás a sötétben

Laboratóriumi kísérletek segítségével mutatták ki, hogy a Jupiter holdjának felszínét borító jég sugárzás hatására világíthat, ami segíthet fényt deríteni a fagyott síkságok és felszín alatti óceánok összetételére.

Mivel a Jupiter erőteljes mágneses tere felgyorsítja az elektromosan töltött részecskéket, az Europát folyamatosan nagy energiájú elektronok bombázzák. Murthy Gudipati a NASA kaliforniai sugárhajtómű laboratóriumában munkatársaival megvizsgálta, hogyan reagálhat az Europa jeges felülete erre a bombázásra. A kísérlet során olyan jégmintákat céloztak meg elektronokkal, melyeket Europa-n található molekulákhoz hasonlóaknak gondoltakkal dúsítottak.

Amikor az elektronok eltalálták a jégben található molekulákat, a molekulák szétestek, és az őket alkotó atomok elnyeltek némi energiát.

Az atomok ezt követően fény formájában bocsátották ki ezt a többlet-energiát, ami kísérteties, zöld árnyalatú ragyogást okozott. Ez a molekula típusától függően vagy fényesebb vagy halványabb volt, például nátrium-klorid hozzáadása csökkentette a fény erősségét.

"Ha azt képzeljük, hogy az Europán állunk, és a lábaink alatti ragyogást nézzük, akkor a fényerő nagyjából ahhoz lenne hasonló, mintha a telihold fényében állnánk odakint, majd a földre néznénk. De az Europa felszíne nagyon veszélyes környezet, így bár el lehet képzelni, hogy rajta állunk, de a valóságban néhány másodperc az Europán állva valószínűleg megölné az embert" - mondta Gudipati. 

Europa Clipper

A NASA már készül egy űrhajóval, amit az Europa Clipper misszióban, 2024-ben terveznek elindítani, és a Jupiter körül keringve vizsgálják majd meg a holdat. Az eszköznek meg lesznek a képességei, hogy megfigyeljék a jég ragyogását és fényerejét, felhasználva ezeket az összetétel meghatározásához.

"Vannak rá bizonyítékok, hogy az Europa jege alatt óceánok lehetnek, melyekben lehet élet, és ha ez a helyzet, akkor az abban az óceánban található ásványi anyagoknak és sóknak cserélődniük kell a felszínnel" - tette hozzá Gudipati. “Annak kiderítése, hogy miből áll a felszín, segíthet megérteni, hogy az Europa óceánjai rendelkeznek-e az élethez szükséges összetevőkkel.”

(Forrás: Nature Astronomy Kép: NASA)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.