A káosz lehet a híd a kvantumfizika és a termodinamika közt

2022 / 12 / 23 / Felkai Ádám
A káosz lehet a híd a kvantumfizika és a termodinamika közt
Nehéz a klasszikus termodinamika és a kvantumfizika világát összebékíteni, egy tudományos igényű számítógépes szimuláció alapján azonban a kettő közé a káoszelmélet verhet hidat.

A Bécsi Műszaki Egyetem kutatói számítógépes szimulációk segítségével új kapcsolatot fedeztek fel a termodinamika és a kvantumfizika között. A termodinamikában a hőmérséklet a részecskék átlagos kinetikus energiájának a mértéke egy rendszerben, a kvantumfizikában viszont a részecskéket hullámfüggvények írják le, és nem lehet minden részecskéhez határozott kinetikus energiát társítani. Ez tehát felveti a kérdést, hogy a hőmérséklet mégis hogyan jön létre a kvantumfizika alapján -- írja a sajtóközlemény.

A kutatók sok megkülönböztethetetlen részecskéből (úgynevezett „hőfürdő”) és egy megkülönböztethető részecskéből (ez pedig a „mintarészecske”) álló rendszert szimuláltak. Fontos még megemlíteni a Ludwig Boltzmann osztrák fizikusról elnevezett Boltzmann hőmérséklet-eloszlást, ami egy olyan statisztikai eloszlás, amely leírja a kinetikus energia eloszlását a rendszer részecskéi között – magyarán nagyszámú részecskére vonatkoztatva megadja a mozgási energiát, ebből pedig leolvasható a rendszer hőmérséklete. Ezzel azonban az a gond, hogy a Boltzmann hőmérséklet-eloszlás problémákat okoz a kvantumfizika kezelésekor. Ha ugyanis egyszerre nagyszámú kvantumrészecske kerül a képbe, akkor a kvantumelmélet egyenletei olyan bonyolulttá válnak, hogy még a világ legjobb szuperszámítógépeinek sincs esélyük megoldani őket.

Ennek az az oka, hogy a kvantumfizikában az egyes részecskék nem tekinthetők egymástól független létezőként, mint mondjuk az történik a biliárdgolyók esetében. Minden biliárdgolyónak van egy egyéni pályája és saját egyéni elhelyezkedése minden időpontra vonatkoztatva. A kvantumrészecskéknek viszont nincs ilyen „egyéni jelenléte” – ezek csak együtt, egyetlen nagy kvantumhullámfüggvényben írhatók le. A kérdés tehát, hogy ebből a sokrészecskés kvantumállapotból miként keletkezik a véletlenszerű eloszlás, és ezáltal a hőmérséklet.

Épp ezért volt tehát szükség a fent említett „mintarészecskére”, amely a kvantumállapot egyetlen, kiválasztott részecskéje – ha pedig ennek megmérjük a sebességét, akkor meglepő módon olyan sebességeloszlást találhatunk, amely megfelel a termodinamika jól megalapozott törvényeinek. Rendben, de miért került az előző mondatban a „talál” ige feltételes módba, mitől függ, hogy a mintarészecske viselkedése megfelel-e annak, amit a termodinamika törvényei alapján várnánk? A kutatók szerint itt jön a képbe a káosz. A kutatók ugyanis szabadon változtathatták a paramétereket a szimulációban – így létrehozhattak akár teljesen kaotikus rendszer, de olyat is, ami egyáltalán nem kaotikus, illetve bármit e kettő szélsőség között. A mostani felfedezés summázata pedig az, hogy a káosz jelenléte határozza meg, hogy a mintarészecske kvantumállapota Boltzmann hőmérséklet-eloszlást mutat-e vagy sem.

A felfedezés tehát fontos előrelépés a kvantumfizika és a termodinamika közötti kapcsolat, valamint a kvantumrendszerekben a hőmérséklet keletkezésének megértésében. Mindez ráadásul a fizika alapelveinek megértésére komolyan támaszkodó új technológiák kifejlesztésére is hatással lehet. Ráadásul ez az első eset, amikor három fontos elmélet kölcsönhatását sokrészecskés számítógépes szimulációkkal demonstrálták tudományos szigorúsággal: a kvantumelmélet, a termodinamika és a káoszelmélet találtak tehát egymásra ebben a modellben.

(Kép: Pixabay/TheDigitalArtist)


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
Miért jelenik meg az ellenszenves fehér bevonat a csokin és mit lehet tenni ellene?
A titok nyitja a kakaóvajban rejlik.
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
Felforgathatja a fizikát: Einstein gravitációját egyesíti egy új elmélet a kvantummechanikával
A fizika éppen két szimultán közölt tanulmánytól hangos, amelyek egy radikális elméletet közölnek. Az új elmélet következetesen egyesíti a gravitációt és a kvantummechanikát, miközben megőrzi Einstein klasszikus téridő-koncepcióját. Mindez rengeteg mindent helyretenne az Univerzumról alkotott képünkben, többek közt magyarázná a fekete lyukak legrejtélyesebb tulajdonságát is.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.