A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít

2023 / 12 / 05 / Bobák Zsófia
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.

A főként motorkerékpárjairól ismert Kawasaki Heavy Industries leányvállalata, a Kawasaki Robotics évek óta fejleszti robotjait, amelyek legújabb verzióit a most zajló IREX-en (International Robot Exhibition) mutatták be. A Kawasaki olyan mechanikus eszközöket készít, amelyek az emberek közvetlen közelében dolgozva segítik humán társaikat a mindennapos tevékenységekben akár otthoni, akár munkahelyi környezetben, beleértve az ápolói szolgálatot, gyári feladatokat és mezőgazdasági munkákat. A robotok nem mindegyike humanoid, léteznek köztük két keréken guruló székszerűségek és robotkarok is, de több gép emberszerű formát kapott, hogy jobban helyt tudjanak állni a számukra kijelölt területen.

Kaleido

Kaleido a Kawasaki alaprobotja, amelyre néhány másik típust is építettek az elmúlt időkben. A Kaleido, amelynek márciusban már a hetedik generációs verziója jelent meg, egy megtermettebb felnőtt ember méreteivel rendelkezik: 180 centiméter magas és 80 kilogrammos, két lábon jár és az arcát megjelenítő kijelzőn barátságos mosolyt hordoz.

A humanoid építése során a legfontosabb szempontot a gép emberszerű mozgásának kialakítása jelentette,

amivel a robot robosztusságát és természetes megjelenését igyekeztek növelni a mérnökök.

A két lábon járó robotok gyakran furcsa módon, mélyen behajlított térddel járnak a mozgás stabilizálása és a súlypontjuk megtartása miatt, de a Kawasaki szerette volna ezt a jellemzőt megváltoztatni és az emberek egyenes tartásához és dinamizmusához közelíteni a mozgást. A tökéletesen emberi testmozdulatokat még nem sikerült elérni, de ahogyan azt az IREX-en is demonstrálták, a robot már sokféle tevékenységeket tud meglehetősen stabil módon végrehajtani, köztük azokat a komplex feladatokat is, amelyek több lépésből állnak. Kaleido a veszélyes helyzetekben vállalhatja majd át az emberektől a munkákat.

Friends

A Kawasaki RHP (Robust Humanoid Platform) projektjének másik részét azok a platformok jelentik, amelyekkel a Kaleidora alapozott robotokat, egy kétlábú és négylábú gépet is fejlesztenek. A két lábon járó változat a Friends humanoid: ez a Kaleidónál alacsonyabb, könnyebb és vékonyabb, 160 centiméter magas és 50 kilogrammos, de elődjéhez nagyon hasonló szerkezetű gép. A Friendset okkal tervezték kisebb méretűre, a robot célja ugyanis az emberek közvetlen közelében való alkalmazás és azokon a helyeken való tevékenységek végrehajtása, amelyek a Kaleido számára túl szűkösek.

Míg a Kaleido fejlesztésében a leglényegesebb aspektus az erőteljes, ellenálló szerkezet létrehozása volt, addig a Friends esetében a flexibilitás és a bizalomgerjesztő külső játszotta a legnagyobb szerepet. A robotok fejlesztéséért felelős mérnök, Masayuki Kamon elmondása szerint elképzelhető, hogy a mesterséges intelligenciával ellátott humanoidok előbb fognak együtt élni az emberekkel, mint hogy együtt dolgoznának velük, emiatt a robot kedves vonásainak kialakítására nagy hangsúlyt helyeztek. A Friendset az IREX-en ápolói munkakörben mutatták be a nagyközönség számára, de a robot beszélgetni és más módon szórakoztatni, például táncolni is képes.

(Fotó: Kawasaki)

Ha kell motor, ha kell paripa a Kawasaki új kecskerobotja A Kawasaki új robotjához képest szinte egy csivavának tűnik Spot, a Boston Dynamics robotkutyája. Kérdéses azonban, hogy mennyire lehet komolyan venni egy robotizált kecskerobogót.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Huszonnégy órán át programozhatnak megállás nélkül a nagyszabású hackathon résztvevői
Idén is próbára tehetik a programozói-, és koncentrálóképességüket a hazai IT-tehetségek az ArubaCloud versenyén, ahol a nyertesek a saját startupjuk beindításához kapnak támogatást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.