A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít

2023 / 12 / 05 / Bobák Zsófia
A Kawasaki nem csak motorokat, hanem fejlett humanoidokat is készít
Egyre több olyan cég áll elő emberszerű robotokkal, amelyek fő profilját hagyományosan nem a humanoidok tervezése jelenti.

A főként motorkerékpárjairól ismert Kawasaki Heavy Industries leányvállalata, a Kawasaki Robotics évek óta fejleszti robotjait, amelyek legújabb verzióit a most zajló IREX-en (International Robot Exhibition) mutatták be. A Kawasaki olyan mechanikus eszközöket készít, amelyek az emberek közvetlen közelében dolgozva segítik humán társaikat a mindennapos tevékenységekben akár otthoni, akár munkahelyi környezetben, beleértve az ápolói szolgálatot, gyári feladatokat és mezőgazdasági munkákat. A robotok nem mindegyike humanoid, léteznek köztük két keréken guruló székszerűségek és robotkarok is, de több gép emberszerű formát kapott, hogy jobban helyt tudjanak állni a számukra kijelölt területen.

Kaleido

Kaleido a Kawasaki alaprobotja, amelyre néhány másik típust is építettek az elmúlt időkben. A Kaleido, amelynek márciusban már a hetedik generációs verziója jelent meg, egy megtermettebb felnőtt ember méreteivel rendelkezik: 180 centiméter magas és 80 kilogrammos, két lábon jár és az arcát megjelenítő kijelzőn barátságos mosolyt hordoz.

A humanoid építése során a legfontosabb szempontot a gép emberszerű mozgásának kialakítása jelentette,

amivel a robot robosztusságát és természetes megjelenését igyekeztek növelni a mérnökök.

A két lábon járó robotok gyakran furcsa módon, mélyen behajlított térddel járnak a mozgás stabilizálása és a súlypontjuk megtartása miatt, de a Kawasaki szerette volna ezt a jellemzőt megváltoztatni és az emberek egyenes tartásához és dinamizmusához közelíteni a mozgást. A tökéletesen emberi testmozdulatokat még nem sikerült elérni, de ahogyan azt az IREX-en is demonstrálták, a robot már sokféle tevékenységeket tud meglehetősen stabil módon végrehajtani, köztük azokat a komplex feladatokat is, amelyek több lépésből állnak. Kaleido a veszélyes helyzetekben vállalhatja majd át az emberektől a munkákat.

Friends

A Kawasaki RHP (Robust Humanoid Platform) projektjének másik részét azok a platformok jelentik, amelyekkel a Kaleidora alapozott robotokat, egy kétlábú és négylábú gépet is fejlesztenek. A két lábon járó változat a Friends humanoid: ez a Kaleidónál alacsonyabb, könnyebb és vékonyabb, 160 centiméter magas és 50 kilogrammos, de elődjéhez nagyon hasonló szerkezetű gép. A Friendset okkal tervezték kisebb méretűre, a robot célja ugyanis az emberek közvetlen közelében való alkalmazás és azokon a helyeken való tevékenységek végrehajtása, amelyek a Kaleido számára túl szűkösek.

Míg a Kaleido fejlesztésében a leglényegesebb aspektus az erőteljes, ellenálló szerkezet létrehozása volt, addig a Friends esetében a flexibilitás és a bizalomgerjesztő külső játszotta a legnagyobb szerepet. A robotok fejlesztéséért felelős mérnök, Masayuki Kamon elmondása szerint elképzelhető, hogy a mesterséges intelligenciával ellátott humanoidok előbb fognak együtt élni az emberekkel, mint hogy együtt dolgoznának velük, emiatt a robot kedves vonásainak kialakítására nagy hangsúlyt helyeztek. A Friendset az IREX-en ápolói munkakörben mutatták be a nagyközönség számára, de a robot beszélgetni és más módon szórakoztatni, például táncolni is képes.

(Fotó: Kawasaki)

Ha kell motor, ha kell paripa a Kawasaki új kecskerobotja A Kawasaki új robotjához képest szinte egy csivavának tűnik Spot, a Boston Dynamics robotkutyája. Kérdéses azonban, hogy mennyire lehet komolyan venni egy robotizált kecskerobogót.


Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Egy vasúttársaság legújabb dolgozója egy óriás robotavatár
Betartja két évvel ezelőtti ígéretét a vasúttársaság és munkába állítják a robotot, aminek fő feladata, hogy a felsővezetékeket javítsa.
Elképesztően néz ki a videoklip, amit szinte teljes egészében generatív mesterséges intelligenciával készítettek
A zenét, a dalszöveget és magát a videót is generatív MI-vel hozták létre - de a végeredményen ez egyáltalán nem látszik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.