A kémiai analízis szerint nem hamisítvány a kőbe szorult "valódi Excalibur" kard

2023 / 05 / 12 / Felkai Ádám
A kémiai analízis szerint nem hamisítvány a kőbe szorult
Az olaszországi Sienában található Montesiepi-kápolnában akad egy különös műtárgy, amely ismerős lehet az Artúr-legenda rajongóinak – mint kiderült, jó eséllyel nem egy modern hamisítványról van szó.

A kardot övező legenda szerint a penge Galgano Guidotti fegyvere volt, egy 1148-ban született könyörtelen lovagé, aki később katolikus szent lett. Mint azt a Múlt-kor írja:

“A Sienatól 30 km-re délnyugati irányban található Montesiepiben a ciszterci San Galgano apátság egy kőbe szúrt kardot őriz, melyet a legenda szerint egy 12. századi lovag, bizonyos Galgano Guidotti egy látomása után beleszúrt a sziklába s ezzel megtagadta bűnös, erőszakos múltját.”

A Múlt-kor cikke kitér arra is, hogy Mario Moiraghi "San Galgano rejtélye" című könyve szerint “Artúr király és a Kerekasztal lovagjainak kelta legendája Galgano 1181-es halála után keletkezett”, és Moiraghi szerint Galgano anyjának a szenté vatáshoz szükséges tanuságtételében minden fontos eleme előkerül a grállovagok későbbi legendájának: Merlin, a varázskard, a kerekasztal és a többi. Magyarán ezek szerint a tényleges Galgano ihlethette Artúr király legendáját. Magát a kardot, bizonyos értelemben tehát az eredeti Excaliburt, azonban sokáig újkori hamisítványnak gondolták.

Mint azt az IFLScience írja, 2001-ben Luigi Garlaschelli vegyész megvizsgálta a műtárgyat, és számos meglepő részletet talált, miközben megcáfolta, hogy a kard nemrégiben készült hamisítvány lenne. Garlaschelli szerint a kard stílusa megfelel Galgano korának, Xa-típusú kardnak is nevezik, és a 12. században volt elterjedt. Garlaschelli emellett lyukat fúrt a sziklába is, és magából a kardból vett mintát: bár a vasleleteket nem lehet egyértelműen datálni, a fém összetétele sem utalt arra, hogy modern ötvözetről lenne szó.

Akad azonban további bizonyíték is: összehasonlították a kardmintában található nyomelemeket azzal a vassalakkall, amely az apátság környékén található – ezek a kisebb kovácsműhelyekből maradtak fenn, és ezek alapján a kard valóban itt és a megfelelő időben készülhetett. Érdekesség, hogy a kard közelében találtak pár mumifikált kezet – a legenda szerint ezek azoké a tolvajoké voltak, akik megpróbálták a kardot ellopni, de Isten lesújtott rájuk. Mivel a kezek értelemszerűen szervesek, ezek esetén már lehetett használni a szénalapú kormeghatározást, ami alapján a tolvajok a 12. században élhettek.

Vagyis a kard időben megfelel annak, hogy Galgano fegyvere legyen, amely feltevések szerint az Excaliburt is ihlette – más kérdés, hogy azt nem tudni, miként került a kard a kőbe, hacsak nem fogadjuk el az eredeti, csodás magyarázatot, mely szerint a szikla vajjá vált, majd megszilárdult a kard körül.

(Kép: Flickr/)


Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
Áttörés az anyag egzotikus, ötödik állapotának kutatásában
A Bose-Einstein-kondenzáció az anyag egzotikus állapota, amit korábban csak atomok használatával tudtak előállítani a kutatók.
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
15 km vastag, tömör gyémántréteget rejthet a Merkúr felszíne
Nagy meglepetés egy kicsi bolygótól – a felfedezés a Merkúr több furcsa tulajdonságát is magyarázhatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.